Etappi järjestää toimialueensa kuntien yläkoululaisille suunnatun kilpailun, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta kestävästä kuluttamisesta, jätteen määrän vähentämisestä, jätteiden lajittelusta ja kierrättämisestä. Kilpailuaika on 2.10.-1.12.2023.
Kilpailussa on kolme erilaista teemaa; 1. biojäte ja ruokahävikki, 2. pakkausjätteet sekä 3. tekstiilit, joista joko oppilaat itse tai opettaja valitsee oppilaille yhden teeman per ryhmä, kuitenkin niin, että jokaista teemaa käsitellään luokassa. Useammalla ryhmällä voi olla sama teema.
Pohdinnat kootaan yhteen vapaavalintaisella tavalla, esimerkiksi videona, haastatteluna, podcastina, kuvagalleriana, somepostauksena tai muuna esityksenä.
Parhaan työn tehnyt luokka palkitaan! Jos työ toteutetaan pienemmissä ryhmissä, niin se luokka voittaa pääpalkinnon, jossa paras työ on tehty – kuitenkin myös luokan kokonaispanos huomioidaan. Lisäksi kaikki kilpailuun osallistuneet oppilaat ja opettajat palkitaan Be sustainable -teemaisella heijastimella. Pääpalkintona tarjoamme voittajaluokalle pizzat sekä järjestämme jätehuoltoon liittyvän luokkaretken!
Tärkeä sanoma tehtävässä on, että jätteiden kierrättäminen on tärkeää, jotta saadaan raaka-aineet talteen uudelleentuotantoon eli uusiksi tuotteiksi. Näin säästetään luonnonvaroja, energiaa, polttoainetta ja jätteiden käsittelyn aiheuttamia ympäristöhaittoja.
TEHTÄVÄNANTO
- Valitkaa teema
- Valitkaa esitystapa, esimerkiksi video, haastattelu, podcast, kuvagalleria, somepostaus tai muu esitys.
- Pohtikaa. Miettikää. Keskustelkaa yhdessä.
- Muistakaa merkitä lähteet.
1. FOOD IS TOO GOOD
(to be wasted)
Kodeissa syntyy vuosittain yli 100 miljoona kiloa ruokahävikkiä. Onko tämä ongelma? Pohtikaa biojätteeseen ja ruokahävikkiin liittyviä kysymyksiä ja heittäkää kehiin parhaat vinkkinne!
- Mitä ruokaa heitit viimeksi roskiin? Miksi?
- Miten sen olisi voinut välttää?
- Miksi ruokahävikin vähentäminen on tärkeää?
- Mihin hävikkiruoka eli syömätön ruoka lajitellaan? Ja mitä siitä tehdään?
Toiminnallinen bonustehtävä: Nyhjäse tyhjästä! Tee ruokaa vanhaksi menevistä ruoka-aineista. Kuvaa ruoka ja jaa resepti muiden kanssa. Tehtävän voi toteuttaa kotona tai koulussa kotitaloustunnilla.
Lähteinä voitte käyttää esimerkiksi:
- oman jäteyhtiön nettisivuja
- kuluttajaliitto → Hävikkiviikko
- biojäte.info
- martat.fi
2. SCRAP IS NOT CRAP
Pakkausjätteet tarkoittavat kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkauksia. Eli jätteitä, joihin on ollut jotain pakattuna, kun ne on ostettu kaupasta. Mutta ovatko ne roskaa vai raaka-ainetta? Tutkikaa erilaisten materiaalien kierrätystä ja pohtikaa, miksi kierrättäminen on tärkeää.
- Miten pakkausjätteiden määrää voisi vähentää?
- Selvittäkää mitä pakkausjätteitä voi lajitella ja kierrättää → rinkiin.fi
- Mitä hyötyä on lajittelusta? Ja mitä haittaa siitä on, jos sitä ei tee?
- Selvittäkää miten pakkausjätteet kierrätetään, eli mitä niistä valmistetaan.
Toiminnallinen bonustehtävä: Suunnitelkaa ja piirtäkää yksin tai yhdessä koululle lajittelupiste ja miettikää millä keinoin oppilaita ja ihmisiä yleensä voi motivoida lajittelemaan.
Lähteinä voitte käyttää esimerkiksi:
- oman jäteyhtiön nettisivuja
- rinkiin.fi
3. CARE FOR WHAT YOU WEAR
Vaatteet voivat olla tärkeä osa omaa identiteettiä, mutta niillä voi viestiä myös arvoista. Tekstiiliteollisuuden vaikutukset ympäristöön ovat massiiviset. Tarkastelkaa aihetta kriittisin silmin ja etsikää kestävämpiä vaihtoehtoja pikamuodille.
- Miksi pikamuoti on ympäristölle haitallista?
- Miten voi pidentää vaatteiden elinikää eli käyttöaikaa ja vähentää poistotekstiilin määrää?
- Tekstiilit, joita et enää käytä, voi lajitella kolmeen kategoriaan. Millä perusteella?
- Miten poistotekstiilit kierrätetään ja mitä niistä tehdään?
Toiminnallinen bonustehtävä: Tuunaa fittisi! Keksi omista vaatteista erilaisia asukokonaisuuksia, erityisesti niistä vaatteista, joita et useasti käytä. Älä mieti liikaa sitä, mitkä vaatteet sopivat yhteen, vaan yhdistele outojakin asioita keskenään. Voit käydä luvan kanssa myös muiden vaatekaapeilla. Ota kuvia trendaavista yhdistelmistä! Löysitkö itsellesi uusia fittejä?
Lähteinä voitte käyttää esimerkiksi:
- oman jäteyhtiön nettisivuja
- europarl.europa.eu/portal/fi → kirjoita hakukoneeseen sana ”pikamuoti” → valitse uutinen Tekstiilituotannon ja -jätteen vaikutus ympäristöön
Onhan kuvausluvat kunnossa?
Huomioithan, että Etapin viestintä voi ottaa kampanjoihin ja kilpailuihin osallistuvista koululuokista kuvia julkaisujaan varten. Tarkista siis, että oppilailla on lupa tulla kuvatuksi, ja että tiedossa on myös ketkä oppilaat eivät saa olla kuvissa mukana.
Tämä on edellytyksenä Etapin kampanjoihin osallistumiselle, koska näin kuvien ottaminen sujuu ripeästi ja vaivatta, kun kuvaustilanteessa ei tarvitse erikseen alkaa asiaa selvittää. Opettajan tulee siis olla selvillä, kenellä on lupa olla kuvassa ja kenellä ei. Voittajaluokasta otetaan aina kuvia niin, että ainakin osalla kasvotkin näkyvät. Kuvia voidaan käyttää Etapin sosiaalisen median kanavien lisäksi muissakin julkaisuissa.
Ilmoittaudu mukaan 25.9. mennessä!
Ilmoittautuneet luokat saavat vielä erilliset kampanjamateriaalit, jotka postitetaan kouluille lokakuun alussa. Kilpailuaika on 2.10.- 1.12.2023.
Tehtävät palautetaan 1.12. mennessä osoitteeseen: jateneuvonta@etappi.com
Huomioithan, että vastausmateriaaleja voidaan käyttää Etapin viestinnässä, julkaisuissa ja eri kanavilla.
Yläkoululaisten kampanja järjestetään viiden jäteyhtiön voimin, ja mukana ovat Etapin lisäksi: Botniarosk, Ekorosk, Stormossen ja Vestia.
Lisätietoja kilpailusta voit tiedustella:
Tanja Pykäri
Viestintäassistentti
tanja.pykari@etappi.com
040 483 7170