Lakeuden jätelautakunta sinetöi Etapin kierrätyksen ja palvelujen kehittämistoimet ja hyväksyi uudet jätehuoltomääräykset sekä jätemaksutaksan kokouksessaan eilen. Jätemaksut pysyvät ennallaan ensi vuonna. Kotitalouksien muovipakkausten erilliskeräys käynnistyy ja kartonkipakkausten kiinteistökeräystä tehostetaan vuoden alussa. Etappi ryhtyy myös vastaamaan jäteastioiden hankinnasta.

Lakeuden Etappi kehittää kierrätystä ja palvelua toimialueellaan vuoden 2020 alusta, mihin saatiin vahvistus Lakeuden jätelautakunnalta 6.11. kun lautakunta hyväksyi Etapin kehittämistoimet ja uuden jätemaksutaksan kokouksessaan.
”Jätemaksut eivät nouse ensi vuonna, vaan sekä ekomaksu että jäteastian tyhjennyshinta pysyvät samana. 240-litraisen jäteastian tyhjennyskerta maksaa siis ensi vuonna edelleen 7,44 euroa. Ekomaksu on 3,22 euroa kuussa”, kertoo jäteasiamies Jenni Laitila Lakeuden jätelautakunnasta. Hinnat sisältävät arvonlisäveron.
Merkittävänä uutena asiana on vuoden alussa käynnistyvä kotitalouksien muovipakkausten erilliskeräys kiinteistöiltä. Kiinteistökeräys käynnistyy vuoden alussa isoimmissa taloyhtiöissä Seinäjoen, Lapuan, Kanta-Kurikan ja Ilmajoen keskustaajamissa.
”Uusien jätehuoltomääräysten mukaan isoimmille vähintään 20 huoneiston taloyhtiöille muovipakkausten keräykseen tulee velvoite, pienemmille keräysalueella sijaiseville taloyhtiöille tarjotaan mahdollisuutta liittyä keräykseen vapaaehtoisesti”, Laitila toteaa.
Etappi toimittaa taloyhtiöihin muovipakkausten keräysastiat siirtymäajalla taloyhtiöiden kanssa sopien, niin että kaikissa keräyksen piiriin kuuluvissa taloyhtiöissä on keräysastia viimeistään huhtikuun alkuun mennessä.
Maksuton muovipakkausten vastaanotto käynnistyy kaikilla jäteasemilla myös vuoden alussa, jolloin muovipakkauksia pääsevät kierrättämään kaikki halukkaat kuntalaiset asumistyypistä tai kotikunnasta riippumatta.

KARTONKIPAKKAUSTEN KERÄYSTÄ TEHOSTETAAN, ASTIAPALVELU KÄYNNISTYY

Kierrätystä lisätään myös kartonkipakkausten osalta vuoden alusta. Kartonkipakkausten kiinteistökeräykseen tulee Laitilan mukaan jätehuoltomääräyksiin velvoite ja se koskee vähintään 10 huoneiston taloyhtiöitä. Tähän mennessä kartonkipakkausten keräys on ollut taloyhtiöille vapaaehtoista.
Ensi vuoden alusta lähtien Etappi ryhtyy huolehtimaan jäteastioiden tyhjentämisen lisäksi myös niiden hankkimisesta, tuomisesta asiakkaan pihaan tai uuden astian vaihtamisesta rikkinäisen tilalle.
Jatkossa siis uusien asiakkaiden ei tarvitse itse hankkia jäteastiaa, vaan Etapin jätekuljettaja tuo sen automaattisesti, kun jätehuoltosopimus on tehty.
Astiapalvelu kuuluu jätehuollon palveluun ilman erillistä maksua, eikä nosta jäteastian tyhjennyksen hintaa.

Lisätietoja:
Jätehuoltomääräykset: Jäteasiamies Jenni Laitila, Lakeuden jätelautakunta, puh. 044 4191879
Muovipakkausten keräys: kehitys- ja ympäristöpäällikkö Mirva Hautala, Lakeuden Etappi, puh. 044 574 4933