Syyskuussa viikolla 37 vietetään valtakunnallisesta Hävikkiviikkoa. Etappi osallistuu myös kampanjaan jakamalla hävikkivinkkejä kaikilla kanavillaan viikon ajan kannustaen jokaista vähentämään omalta osaltaan roskiin päätyvän ruoan määrää. Hävikkiviikko on Kuluttajaliiton järjestämä tempaus, johon perinteisesti osallistuu monia tahoja. Suomalainen heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa.

Etappi antaa viikon aikana sosiaalisessa mediassa vinkkejä, miten ruokahävikkiä voi vähentää ja on haastanut päiväkodit ja koulut mukaan hävikin vähentämiseen omilla kampanjoillaan ja materiaaleillaan.

Älä heitä roskiin ruokaa ja arvokkaita raaka-aineita

  1. Älä ruoki biojäteastiaa turhaan, vaan anna ruualle uusi mahdollisuus. Perunat perunarieskoiksi, leivän- ja pullankannikoista köyhiä ritareita, pyttipannuun ja munakkaaseen uppoaa melkein mitä vain. Rohkeasti kokeilemaan.
  2. Järjestä jääkaappi. Vanhemmat ja helposti pilaantuvat elintarvikkeet eteen ja näkyville. Näin ne eivät unohdu käyttämättä. Lajittele jo pilaantuneet ruuat biojätteisiin tai kompostoriin.
  3. Jos sinulla on pakastin, älä jätä sitä käyttämättä! Ylijäävän ruuan voi pakastaa ja syödä myöhemmin. Kannattaa kirjoittaa pakasteen päälle sisältö ja päiväys, jotta muistat syödä sen hyvissä ajoin.
  4. Seisova pöytä. Saa syödä niin paljon kuin haluaa. Mutta entä sitten, kun oletkin jo täynnä ja lautasella on vielä paljon syötävää? Biojäteastia ei tahdo syömäkelpoisia jämiäsi. Ota siis vain sen verran, kuin syöt!
  5. Älä mene kauppaan nälkäisenä. Heräteostokset kasvattavat kauppakassia. Osa voi jäädä syömättä ja päätyä hävikkiruuaksi.
  6. Tarkista keittiön kaapit ennen kuin lähdet kauppaan. Suunnittele ruokaostokset ja tee kauppalappu jo kotona.
  7. Ota valokuva jääkaapin sisällöstä mukaan kauppaan, niin muistat mitä oikeasti tarvitaan.
  8. Tee inventaario jääkaapin sisällöstä kerran viikossa, pysyt paremmin kartalla sen sisällöstä! Myös pakastin olisi hyvä käydä läpi aika ajoin. Esimerkiksi lihaa ei kannata säilyttää pakastimessa yli kolmea kuukautta.