Lakeuden Etappi hoitaa arjen kiertotaloutta kahdeksan kunnan alueella Suomessa Etelä-Pohjanmaalla, ja on tunnettu toimialallaan kierrätys- ja jätehuoltopalveluiden kehittäjänä ja palvelujen digitalisoijana. RE. -konsepti tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden itsepalveluasiointiin kierrätysasemalla 24/7 käyttämällä RE-appi-mobiilisovellusta. Etappi edistää ympäristövastuullisuutta jätteiden monilokerokeräyksellä, jolloin useampaa jätelajia voidaan kuljettaa samanaikaisesti vähemmillä päästöillä.

Tietoa Lakeuden Etapista
Lakeuden Etappi Oy vastaa käytännön jätehuollon järjestämisestä kahdeksan omistajakuntansa ja 134 000 asukkaan alueella Etelä-Pohjanmaalla.
Tehtäviimme kuuluu kiinteistökohtaisten jäteastioiden ja asumislietesäiliöiden tyhjennys, jätteenkuljetus, jätteenkäsittely ja hyödyntäminen sekä jätehuollon tiedotus ja jäteneuvonta.
RE-piste ja RE-appi lyhyesti
- RE-piste on uudenlainen jätteen vastaanottopaikka, jossa asiakkaat voivat asioida 24/7.
- RE-pisteet sijaitsevat Seinäjoella ja Lapualla. Kurikkaan valmistuu kolmas RE-piste 2025.
- Mistä nimi RE-piste? Juontaa sanasta kierto. Recycling merkitsee kierrätystä ja re uudistamista. Nimi lausutaan pohjalaisittain ”Ree-piste”.
- Jätteet lajitellaan kotona ja kuorma puretaan Tarhassa tai katetussa lajittelukatos Tuubissa lajitteluohjeiden mukaisesti.
- Itsepalvelu 24/7 käyttämällä RE-appi-mobiilisovellusta, jonka voi ladata sovelluskaupasta. Asiointi kirjataan sovellukseen etukäteen ja myös maksetaan, jos kuormaan tulee maksullisia jätteitä. Sovellus opastaa paikan päällä oikeisiin jätepisteisiin sen mukaan mitä on tuomassa.
- Helppo asioida, kun voi ajaa autolla sisään ja ulos ajokaistaa pitkin ja pysähtyä purkamaan kuormaa kunkin jätepisteen kohdalla.
- Siisti ja mukava asiointipaikka katetussa tilassa, jolloin esimerkiksi sade ei haittaa jätteiden purkua.

Spot-palvelulla lajittelu tuodaan lähelle vähemmillä päästöillä
Lakeuden Etapin Spot -palvelut on lähtöpiste jätteiden matkalle. Jätteistä tehdään uusioraaka-ainetta, energiaa, biokaasua ja maanparannusraetta.
Spot-palvelun erikokoiset ja -tyyppiset jäteastiat ja niiden yhdistelmä on suunniteltu sopiviksi erikokoisille kiinteistöille. Etapin astiapalvelu toimittaa kaikille kiinteistöille tarvittavat astiat maksutta.
Spot-palvelujärjestelmässä on huomioitu myös keräyksen ympäristövaikutukset sekä kohtuulliset hinnat.
Kotipihassa Spot-palvelutaso näkyy erilaisena jäteastioiden yhdistelmänä. Omakotitalossa voi olla joko kaksilokeroastia poltettavalle jätteelle ja biojätteelle tai pelkkä poltettavan jätteen astia, jos kiinteistöllä kompostoidaan. Taloyhtiössä astioina voi olla erillisastioita ja lokeroastioita. Pienissä taloyhtiöissä pakkausjätteet kerätään nelilokeroastioihin.
Biokaasulaitos - ravinteet kiertoon ja biokaasu hyötykäyttöön

Biokaasulaitoksessa kierrätetään biojätettä ja puhdistamolietteitä
Biokaasulaitos sijaitsee Lakeuden Etapin päätoimipaikassa Ilmajoella.
Laitoksessa käsiteltäviä aineksia ovat: kuntien jätevedenpuhdistamoiden lietteet, kotitalouksien ja yritysten biojätteet, kauppojen ja ravintoloiden ruoka- ja elintarvikejätteet.

Tuotetun biokaasun käyttö
Tuotettu biokaasu hyödynnetään biokaasulaitoksen prosessissa ja energiana laitoksen omaan käyttöön. Biokaasulaitoksessa saadaan hyödynnettyä jätteiden orgaaninen aines biokaasuna, ja jätteissä olevat ravinteet saadaan palautettua takaisin kiertoon maanparannusrakeessa.

Ranu-maanparannusrae
Ranu-maanparannusrae on ravinnepitoinen orgaaninen kuivarae, jonka raaka-aineena käytetään biojätettä ja puhdistamolietettä. Ranussa yhdistyvät ekologisella tavalla luonnonmukainen lannoittaminen ja ravinteiden kierrätys.
Ranu on sertifioitu laatulannoite ja sillä on myös kansallisen elintarvikeviranomaisen, Ruokaviraston, hyväksyntä maanparannusaineena käyttöön.
Westenergyn jätevoimala - turvaa alueen energiatarpeeseen

Jätevoimalassa hyödynnetään kotitalouksien jätteet sähköksi ja lämmöksi
Westenergyn jätevoimalassa hyödynnetään energiana kotitalouksissa syntyvä kierrätyskelvoton, syntypaikkalajiteltu ja poltettavaksi soveltuva jäte. Poltettava jäte hyödynnetään lämmöksi ja sähköksi. Jätevoimalalla turvataan alueellista energiantuotantoa ja korvataan fossiilisten polttoaineiden käyttöä.
Jätevoimalassa käsitellään 60 kunnan asukkaan jätteet. Jätevoimalan toimialueella on 500 000 asukasta. Vuonna 2023 tuotimme noin 188 000 tonnista jätettä noin 102 gigawattituntia sähköä ja 385 gigawattituntia kaukolämpöä.

Tulevaisuudessa hyödynnetään myös hiilidioksidi
Laitoksessa tullaan jatkossa hyödyntämään jätteestä myös hiilidioksidi, jolloin saadaan talteen myös savukaasussa oleva hiili. Käynnissä on kehittämishanke tähän liittyen.