Miksi kaksilokerokeräys järjestetään ja mitä se tarkoittaa?

Biojätteen erilliskeräys tuli velvoitteeksi jätelakiin vuonna 2021, jonka mukaisesti Etappi on suunnitellut keräyksen toteuttamisen. Lain mukaan biojätteet on lajiteltava kaikilla kiinteistöillä joko itse kompostoimalla tai osallistumalla erilliskeräykseen, jotta kierrätysastetta saadaan nostettua. Etappi järjestää biojätteen erilliskeräyksen kaksilokeroisella jäteastialla 1–4 huoneiston kiinteistöiltä toimialueen kunnissa. Kaksilokerokeräys valittiin siksi, että näin vähennetään jäteautojen päästöjä, kun kahta jätelajia voidaan kerätä yhdellä tyhjennyskerralla.

Mitä tarkoittaa Spot-palvelut ja miten se liittyy kaksilokerokeräykseen?

Spot on nimitys Etapin uudelle palvelujärjestelmälle, johon uusi kaksilokerokeräyskin kuuluu nimellä Spot Plus. Tutustu täältä Spot-palveluihin:

Spot-palvelut

Onko biojätteen lajittelu välttämätöntä?

Kyllä on (katso yllä oleva vastaus!). Biojätteen lajitteluvelvoite laajenee koskemaan kaikkia Etapin toimialueen asukkaita vuosien 2024–2026 aikana. Voit valita joko Etapin järjestämän erilliskeräyksen tai omatoimisen kompostoinnin. Erilliskeräyksessä Etappi toimittaa keräysastian biojätteen lajittelua varten ja hoitaa astian tyhjennykset ja biojätteen käsittelyn. Vaihtoehtoisesti voit kompostoida biojätteesi itse hankkimassasi lämpöeristetyssä ja haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa ja hyödyntää kompostoidun materiaalin omassa puutarhassasi.

Mikä on kaksilokeroastia?  

Kaksilokeroastiassa on nimensä mukaisesti kaksi lokeroa, omat lokeronsa biojätteelle ja poltettavalle jätteelle. Astia tyhjennetään jäteautolla, jossa on erilliset säiliöt kyseisille jätelajeille, jolloin jätteet eivät mene sekaisin autoon tyhjennettäessä.

Voinko nähdä kaksilokeroastian ennen kuin se tuodaan minulle?

”Kaksilokerot kiertueella” -tempauksessa Etappi toimittaa eri kokoiset kaksilokeroastiat nähtäväksi jäteasemille ja kirjastoihin.

Lapuan, Ilmajoen ja kanta-Kurikan jäteasemilla ja kirjastoissa kaksilokeroastiat ovat nähtävillä 31.1.2024 saakka.

Seinäjoella kaksilokeroastioihin voi tutustua Seinäjoen kaupunginkirjasto Apilassa, Seinäjoen ammattikorkeakoulun kirjastossa ja Nurmon kirjastossa sekä RE-pisteellä 1.2.- 31.5.2024.

En halua osallistua biojätteen erilliskeräykseen vaan haluan jatkaa biojätteiden kompostointia, miten toimin?

Voit jatkaa kompostointia, kun teet kompostointi-ilmoituksen joko lomakkeella tai soittamalla Etapin asiakaspalveluun tai Lakeuden jätelautakunnalle. Jos asut Lapualla, Ilmajoella tai kanta-Kurikassa, tee kompostointi-ilmoitus 1.12.2023 mennessä, koska näille alueille kaksilokeroastiat jaetaan ensimmäisenä.

Kompostointi-ilmoitusta varten tarvitaan tiedot kompostorin mallista, merkistä ja tilavuudesta. Kompostoijille Etappi ei toimita kaksilokeroastioita ja poltettavan jätteen keräys säilyy ennallaan jo kiinteistöllä olevalla poltettavan jätteen astialla.

Voinko muuttaa aikaisempaa päätöstäni ja vaihtaa kompostoinnista lokerokeräykseen/lokerokeräyksestä kompostointiin?

Jos haluat lopettaa kompostoinnin ja liittyä kaksilokerokeräykseen, voit tehdä niin. Ole yhteydessä Etapin asiakaspalveluun. Jos taas haluat lopettaa kaksilokerokeräyksen ja ryhtyä kompostoimaan, voit tehdä niin ilmoittamalla Etapin asiakaspalveluun, niin lokeroastia haetaan pois. Sinun tulee tässä tapauksessa tehdä kompostointi-ilmoitus. Muutos ei maksa mitään. 

Milloin kaksilokeroastia tuodaan minulle?

Etapin astiapalvelu toimittaa kiinteistöllesi astian ennen keräyksen alkua. Ennen astian toimitusta Etappi lähettää kirjeen, missä on ehdotettu astiakoko ja tyhjennysväli sekä ohjeet mahdollisten muutosten tekemiseen.

Mitä tapahtuu nykyiselle astialleni?

Jos omistatte nykyisen astianne, voitte halutessanne jättää sen itsellenne muuhun käyttöön siirtämällä sen pois kaksilokeroastian luota 1.4. mennessä. Mikäli haluatte luopua vanhasta astiasta tai astia on Etapin astiapalvelun omistama, voitte jättää sen kaksilokeroastian viereen, jolloin Etappi noutaa sen veloituksetta kaksilokerokeräyksen alettua. Vanhat astiat toimitetaan kierrätettäväksi.

Milloin voin ottaa kaksilokeroastian käyttöön?

Kaksilokeroastia tuodaan ennen keräyksen käynnistymistä kiinteistöllesi. Keräys käynnistyy 1.4. 2024 Lapualla, kanta-Kurikassa ja Ilmajoella. Voit ottaa astian käyttöön jo ennen tyhjennysten alkamista, sen mukaisesti paljonko arviolta biojätettä kertyy ennen ensimmäistä tyhjennystä. Astioita ryhdytään toimittamaan kiinteistöille alkaen tammikuussa, joten voit ottaa sen käyttöön esimerkiksi maaliskuun loppupuolella, niin että se ei ylitäyty ennen ensimmäistä tyhjennystä.

Milloin kaksilokerokeräys alkaa asuinalueellani?

Ilmajoki, kanta-Kurikka, Lapua: 1.4.2024 alkaen
• Seinäjoki keskustaajama (sis. Hyllykallion alueen ja Nurmon taajaman): 1.7.2024 alkaen
• Seinäjoki keskustaajaman ulkopuolinen alue (Ylistaro, Nurmon taajaman ulkopuoliset alueet), Kuortane: 1.5.2025 alkaen
• Jalasjärvi, Peräseinäjoki: 1.1.2026 alkaen
• Alavus, Ähtäri, Kihniö: 1.4.2026 alkaen

Voinko valita, minkä kokoinen kaksilokeroastia minulle tuodaan?

Voit valita. Ole yhteydessä Etapin asiakaspalveluun sähköpostilla tai puhelimitse ennen asiakaskirjeessä ilmoitettua määräpäivää:

Puh. (06) 4214900
Puhelinpalvelu arkisin ma–pe klo 9 – 16
asiakaspalvelu@etappi.com

Voit arvioida minkä kokoinen astia olisi sinulle sopiva sen mukaan, miten paljon poltettavaa jätettä taloudessasi kertyy. Esimerkiksi jos kiinteistölläsi syntyy poltettavaa jätettä noin 200 l kahdessa viikossa, sopisi sinulle parhaiten 370 litrainen astia kahden viikon tyhjennysvälillä.

Huom! Katso tältä sivulta myös kohta: Voinko nähdä kaksilokeroastian ennen kuin se tuodaan minulle?

Kaksilokeroastian koko  Biojätteen osuus  Poltettavan jätteen osuus  Astian leveys   Astian syvyys  Astian korkeus 
190 litraa 76 litraa 114 litraa 58 cm 71 cm 108 cm
240 litraa 96 litraa 144 litraa 58 cm 73 cm 107 cm
370 litraa 148 litraa 222 litraa 77 cm 81 cm 107 cm
660 litraa 263 litraa 396 litraa 126 cm 77 cm 122 cm

Miksi biojätelokero on niin iso, vaikka biojätettä ei synny paljon?

Kaksilokeroastiat on jaettu väliseinällä siten, että biojätteelle on tilaa 40 prosenttia ja poltettavalle jätteelle 60 prosenttia. Tämä on astiavalmistajan tekemä jako, jota ei pysty muuttamaan. Käyttömukavuuden kannalta on hyväkin, että biojäteastia on syvä, jotta biojätteet ovat astian pohjalla eivätkä ole heti silmien edessä astiaa avatessa. Lokeron leveys taas mahdollistaa astian sujuvan tyhjentämisen, kun biojätteet eivät juutu astiaan. Biojätelokeron ei ole oletettukaan kertyvän täyteen tyhjennysten välillä, ja se on huomioitu myös kaksilokeroastian tyhjennyshinnassa.

Milloin kaksilokeroinen astia tyhjennetään ensimmäisen kerran?

Kaksilokeroisten astioiden tyhjennykset käynnistyvät Lapualla, Ilmajoella ja kanta-Kurikassa huhtikuun 2024 alussa. Tyhjennysvälit pysyvät ennallaan niin, että esimerkiksi kahden viikon tyhjennysvälillä ensimmäinen tyhjennys tulee viikolla 14 tai 15 ja siitä kahden viikon välein. Siirtymäaikana saattaa tulla normaalista poikkeavia tyhjennysvälejä. Jos tyhjennysväli on ollut neljän tai kahdeksan viikon välein, muuttuu se kesäajaksi (viikko 14-40) kahdeksi viikoksi ja talveksi palataan neljään tai kahdeksaan viikkoon. 

Miten usein kaksilokeroinen astia tyhjennetään?

Kaksilokeroinen astia tyhjennetään 1.4–30.9 välisenä aikana 1-2 viikon välein ja 1.10–31.3 välisenä aikana 1-4 viikon välein. 1–2 hengen kotitalouksilla on mahdollista saada tyhjennykset talviaikaan myös 8 viikon välein, mikäli jätteen kertymä on vähäinen.

Miten lajittelen jätteet kaksilokeroiseen astiaan?

Poltettavan jätteen lokeroon laitetaan kodin poltettava jäte eli roskapussi tiskipöydän alta, josta on lajiteltu erikseen kierrätettävät ja vaaralliset jätteet. Samalla tavalla siis lajitellaan kuin nykyiseen poltettavan jätteen astiaankin.
Biojätelokeroon lajitellaan kodin biojätteet lajitteluohjeiden mukaisesti.

Biojätteen lajitteluohjeet

Pitääkö biojätteet pakata astiaan laitettaessa ja miten pakkaan ne?

Biojätteet tulee pakata biohajoavaan pussiin, joita ovat paperipussi ja biohajoava muovipussi. Paperipussi voi olla esimerkiksi sanomalehdestä taiteltu tai muu paperinen pussi, esimerkiksi jauhopussi. Voit käyttää myös biohajoavaa muovipussia. Pussi kannattaa sulkea hyvin, jotta jäteastia ei likaannu eikä biojätteeseen kerry toukkia. Älä käytä tavallista muovipussia, koska se ei ole biohajoava!

Mitä kaksilokeroastia ja sen tyhjennys maksaa?

Etapin astiapalvelu toimittaa kaikki kodin jäteastiat kiinteistöille maksutta, myös kaksilokeroastiat. Niistä ei veloiteta erillistä maksua. Lakeuden jätelautakunta päättää jäteastioiden tyhjennysmaksuista alkuvuodesta 2024 ja jätemaksutaksa astuu voimaan 1.4.2024.

Katso uusi jätemaksutaksaluonnos täältä

Voinko perustaa jätekimpan kaksilokeroastialle yhdessä naapurin kanssa?

Kyllä voit. Tee siitä kimppailmoitus asiakaspalveluumme tai täytä kimppailmoitus täältä:
Tee kaksilokeroastian kimppasopimus

Löydät tulostettavat sopimuspohjat myös täältä:
Etapin tulostettavat lomakkeet

Meillä on nyt käytössä jätekimppa poltettavalle jätteelle. Mikä muuttuu?

Voitte muuttaa nykyistä kimppaa koskemaan myös biojätteitä, jolloin voitte valita kaksilokeroastian tai erillisen jäteastian biojätteelle. Voitte myös kompostoida biojätteet yhteisessä kompostorissa. Ilmoittakaa näistä muutoksista asiakaspalveluun. Halutessanne voitte myös purkaa kimpan, jolloin jokainen kimpan osakas valitsee kompostoinnin ja kaksilokerokeräyksen välillä.

Meillä on nyt käytössä biojätekimppa. Mikä muuttuu?

Mikäli haluatte jatkaa biojäteastian yhteiskäyttöä biojätekimpassa, jätehuoltonne säilyy ennallaan. Mikäli haluatte tehdä muutoksia biojätekimppaan, olkaa yhteydessä asiakaspalveluun.

Meillä on käytössä useampi poltettavan jätteen astia. Miten keräys muuttuu?

Vaihdamme yhden poltettavan jätteen astian tilalle kaksilokeroisen astian tai voitte ottaa erillisen keräysastian biojätteelle.

Saako Kurikan Jurvan alueella käyttöön kaksilokeroisen astian?

Emme valitettavasti pysty tarjoamaan biojätteen keräystä kaksilokeroisella astialla erilaisen jätteenkuljetusjärjestelmän takia. Jurvan alueella on käytössä kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus.

Tietoa jurvalaisille