Katso myös: Asiakkaat kysyvät biojätteestä

Miksi kaksilokerokeräys järjestetään ja mitä se tarkoittaa?

Biojätteen erilliskeräys tuli velvoitteeksi jätelakiin vuonna 2021, jonka mukaisesti Etappi on suunnitellut keräyksen toteuttamisen. Lain ja jätehuoltomääräysten mukaan biojätteet on lajiteltava kaikilla kiinteistöillä joko itse kompostoimalla tai osallistumalla erilliskeräykseen, jotta kierrätysastetta saadaan nostettua. Etappi järjestää biojätteen erilliskeräyksen kaksilokeroisella jäteastialla 1–4 huoneiston kiinteistöiltä toimialueen kunnissa. Kaksilokerokeräys valittiin siksi, että näin vähennetään jäteautojen päästöjä, kun kahta jätelajia voidaan kerätä yhdellä tyhjennyskerralla.

Mitä tarkoittaa Spot-palvelut ja miten se liittyy kaksilokerokeräykseen?

Spot on nimitys Etapin uudelle palvelujärjestelmälle, johon uusi kaksilokerokeräyskin kuuluu nimellä Spot Plus. Tutustu täältä Spot-palveluihin:

Spot-palvelut

Onko biojätteen lajittelu välttämätöntä?

Kyllä on (katso yllä oleva vastaus!). Biojätteen lajitteluvelvoite laajenee koskemaan kaikkia Etapin toimialueen asukkaita vuosien 2024–2026 aikana. Voit valita joko Etapin järjestämän erilliskeräyksen tai omatoimisen kompostoinnin. Erilliskeräyksessä Etappi toimittaa keräysastian biojätteen lajittelua varten ja hoitaa astian tyhjennykset ja biojätteen käsittelyn. Vaihtoehtoisesti voit kompostoida biojätteesi itse hankkimassasi lämpöeristetyssä ja haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa ja hyödyntää kompostoidun materiaalin omassa puutarhassasi.

Mikä on kaksilokeroastia?  

Kaksilokeroastiassa on nimensä mukaisesti kaksi lokeroa, omat lokeronsa biojätteelle ja poltettavalle jätteelle. Astia tyhjennetään jäteautolla, jossa on erilliset säiliöt kyseisille jätelajeille, jolloin jätteet eivät mene sekaisin autoon tyhjennettäessä.

Voinko nähdä kaksilokeroastian ennen kuin se tuodaan minulle?

Kaksilokeroastiat ovat nähtävillä kaikilla Etapin toimialueen jäteasemilla, pois lukien Jurvan jäteasema.

En halua osallistua biojätteen erilliskeräykseen vaan haluan jatkaa biojätteiden kompostointia, miten toimin?

Voit jatkaa kompostointia, kun teet kompostointi-ilmoituksen joko lomakkeella tai soittamalla Etapin asiakaspalveluun tai Lakeuden jätelautakunnalle.

Kompostointi-ilmoitusta varten tarvitaan tiedot kompostorin mallista, merkistä ja tilavuudesta. Kompostoijille Etappi ei toimita kaksilokeroastioita ja poltettavan jätteen keräys säilyy ennallaan jo kiinteistöllä olevalla poltettavan jätteen astialla.

Voinko muuttaa aikaisempaa päätöstäni ja vaihtaa kompostoinnista lokerokeräykseen/lokerokeräyksestä kompostointiin?

Jos haluat lopettaa kompostoinnin ja liittyä kaksilokerokeräykseen, voit tehdä niin. Ole yhteydessä Etapin asiakaspalveluun. Jos taas haluat lopettaa kaksilokerokeräyksen ja ryhtyä kompostoimaan, voit tehdä niin ilmoittamalla Etapin asiakaspalveluun, niin lokeroastia haetaan pois. Sinun tulee tässä tapauksessa tehdä kompostointi-ilmoitus. Muutos ei maksa mitään. 

Kuka tyhjentää kompostorini?

Kompostointi on jokaisen oma vapaaehtoinen harrastus, Etappi ei järjestä kompostointia eikä myöskään tyhjennä sitä. Etappi tarjoaa biojätteen erilliskeräyksen niille, jotka eivät halua kompostoida.

Milloin kaksilokeroastia tuodaan minulle?

Etapin astiapalvelu toimittaa kiinteistöllesi astian ennen keräyksen alkua. Ennen astian toimitusta Etappi lähettää kirjeen, missä on ehdotettu astiakoko ja tyhjennysväli sekä ohjeet mahdollisten muutosten tekemiseen.

Mitä tapahtuu nykyiselle astialleni?

Haluan pitää vanhan oman astiani

Jos omistatte nykyisen astianne, voitte halutessanne jättää sen itsellenne muuhun käyttöön siirtämällä sen pois kaksilokeroastian luota tai ilmoittamalla Etapille sähköpostitse, puhelimitse tai OmaEtapissa kommenttikentässä, niin Etappi ei vie sitä pois.

En halua pitää vanhaa omaa astiaani

Jos haluatte luopua vanhasta astiastanne, Etappi noutaa sen maksutta. Tässä tapauksessa teidän tulee antaa Etapille lupa vanhan astian poisviemiseksi. Luvan voit antaa tekemällä ilmoituksen joko sähköisesti OmaEtappi.com -palvelussa tai olemalla yhteydessä Etapin asiakaspalveluun.

Etapin astiat noudetaan pois

Mikäli vanha astia on Etapin astiapalvelun omistama, Etappi noutaa sen kaksilokerokeräyksen alettua. Vanhat astiat toimitetaan kierrätettäväksi.

Milloin voin ottaa kaksilokeroastian käyttöön?

Voit ottaa kaksilokeroastian käyttöön, kun viimeinen tyhjennys on tehty vanhalle astialle. Tyhjennyspäivät voit tarvittaessa tarkistaa joko OmaEtapista tai asiakaspalvelusta.

Milloin kaksilokerokeräys alkaa asuinalueellani?

Ilmajoki, kanta-Kurikka, Lapua: 1.4.2024 alkaen

Seinäjoki 1
• Seinäjoki keskustaajama: 1.7.2024 alkaen
Seinäjoen keskusta, Marttila, Itikka, Uppa, Kapernaumi, Pohja, Jouppi, Jouppila, Alakylä, Katajalaakso, Kultavuori, Huhtala, Kasperi, Kivistö, Pajuluoma, Hallilanvuori, Törnävä, Kärki, Simuna, Pruukinranta, Soukkajoki, Hyllykallio, Tanelinranta, Karhuvuori, Kertunlaakso, Nurmon keskusta ja Teppo

Seinäjoki 2
• Seinäjoen keskustaajaman ulkopuolinen alue, Ylistaro ja Nurmon taajaman ulkopuoliset alueet 1.5.2025 alkaen

Kuortane: 1.5.2025 alkaen

Seinäjoki 3
• Peräseinäjoki: 1.1.2026 alkaen
Peräseinäjoen kirkonkylä, Honkakylä, Lehtimäenkylä, Riskunmäki-Viitalankylä, Kihniänkylä, Luomankylä, Juupakylä ja Haapaluoma

Kurikan Jalasjärvi: 1.1.2026 alkaen

Alavus, Ähtäri ja Kihniö: 1.4.2026 alkaen

 

Miksi en saa erilliskeräysastiaa biojätteelle haja-asutusalueella?

Erillisastiat tyhjennetään eri kuljetusurakassa, joka ei yllä haja-asutusalueelle.

Voinko valita, minkä kokoinen kaksilokeroastia minulle tuodaan?

Voit valita. Ole yhteydessä Etapin asiakaspalveluun sähköpostilla tai puhelimitse ennen asiakaskirjeessä ilmoitettua määräpäivää:

Puh. (06) 4214900
Puhelinpalvelu arkisin ma–pe klo 9 – 16
asiakaspalvelu@etappi.com

Voit arvioida minkä kokoinen astia olisi sinulle sopiva sen mukaan, miten paljon poltettavaa jätettä taloudessasi kertyy. Esimerkiksi jos kiinteistölläsi syntyy poltettavaa jätettä noin 200 l kahdessa viikossa, sopisi sinulle parhaiten 370 litrainen astia kahden viikon tyhjennysvälillä.

Huom! Katso tältä sivulta myös kohta: Voinko nähdä kaksilokeroastian ennen kuin se tuodaan minulle?

Kaksilokeroastian koko  Biojätteen osuus  Poltettavan jätteen osuus  Astian leveys   Astian syvyys  Astian korkeus 
190 litraa (poistettu valikoimasta teknisistä syistä) 76 litraa 114 litraa 58 cm 71 cm 108 cm
240 litraa 96 litraa 144 litraa 58 cm 73 cm 107 cm
370 litraa 148 litraa 222 litraa 77 cm 81 cm 107 cm
660 litraa 263 litraa 396 litraa 126 cm 77 cm 122 cm

Miksi biojätelokero on niin iso, vaikka biojätettä ei synny paljon?

Kaksilokeroastiat on jaettu väliseinällä siten, että biojätteelle on tilaa 40 prosenttia ja poltettavalle jätteelle 60 prosenttia. Tämä on astiavalmistajan tekemä jako, jota ei pysty muuttamaan.

Biojätelokeron ei ole tarkoituskaan tulla täyteen, ja se on huomioitu myös kaksilokeroastian tyhjennyshinnassa. Käyttömukavuuden kannalta on hyvä, että biojäteastia on syvä, jotta biojätteet ovat astian pohjalla eivätkä haise ja ole heti silmien edessä astiaa avatessa. Lokeron leveys taas mahdollistaa astian sujuvan tyhjentämisen, kun biojätteet eivät juutu astiaan.

Kaksilokeroastian biojätelokero on kuitenkin huomattavasti pienempi, kuin mitä olisi erillisastia, joita käytetään monilla muilla alueilla biojätteen keräyksessä. Joten tässä Spot Plus -palvelussa säästää sekä asiakas että ympäristö!

Miksi 190 litran astia vaihdettiin 240 -litraiseen?

Päällimmäiset syyt vaihtamiseen on hankaluus kapean biojätelokeron tyhjentymisessä ja asiakkaan käyttömukavuus. Pienen kapean astian tyhjentäminen olisi vaatinut asiakkaalta enemmän toimia, kuten eri kokoisten roskapussien käyttöä. Käytännössä osoittautui alun kokeilun jälkeen, että tiukasti astiaan pakatut isot biojätepussit eivät irtoa astiasta ilman kovaa kopistelua ja häiriötä asiakkaiden pihoilla. Joten käyttömukavuuden ja tyhjentymisvarmuuden takia kyseinen jäteastiakoko päädyttiin jättämään pois valikoimasta. Varsinkin pakkasella jätteiden tukkiutuminen ja jäätyminen astiaan olisi ollut hyvin todennäköistä.

Biojätelokeron ei ole tarkoituskaan täyttyä ja tämä on huomioitu hinnoittelussa. Jätelain ja jätehuoltomääräysten mukaisesti biojätteen erilliskeräys tuli velvoitteeksi sekä jätehuollon järjestäjille että asukkaille.

Hintaero väljempään ja paremmin tyhjentyvään astiaan on vuodessa yhteensä 20 €, joten merkittävästä summasta ei ole kyse. Tärkeämpää niin asiakkaan kuin jäteyhtiönkin osalta on, että jätehuolto toimii sujuvasti.

Milloin kaksilokeroinen astia tyhjennetään ensimmäisen kerran?

Kaksilokeroisten astioiden tyhjennykset käynnistyivät Lapualla, Ilmajoella ja kanta-Kurikassa huhtikuun 2024 alussa. Tyhjennysvälit pysyvät ennallaan niin, että esimerkiksi kahden viikon tyhjennysvälillä ensimmäinen tyhjennys tulee viikolla 14 tai 15 ja siitä kahden viikon välein. Siirtymäaikana saattaa tulla normaalista poikkeavia tyhjennysvälejä. Jos tyhjennysväli on ollut neljän tai kahdeksan viikon välein, muuttuu se kesäajaksi (viikko 14-40) kahdeksi viikoksi ja talveksi palataan neljään tai kahdeksaan viikkoon. 

Miten usein kaksilokeroinen astia tyhjennetään?

Kaksilokeroinen astia tyhjennetään 1.4–30.9 välisenä aikana 1-2 viikon välein ja 1.10–31.3 välisenä aikana 1-4 viikon välein. 1–2 hengen kotitalouksilla on mahdollista saada tyhjennykset talviaikaan myös 8 viikon välein, mikäli jätteen kertymä on vähäinen.

Jos haluat muuttaa tyhjennysväliä, ole yhteydessä Etapin asiakaspalveluun:

Puh. (06) 4214900
Puhelinpalvelu arkisin ma–pe klo 9 – 16
asiakaspalvelu@etappi.com

Miten lajittelen jätteet kaksilokeroiseen astiaan?

Poltettavan jätteen lokeroon laitetaan kodin poltettava jäte eli roskapussi tiskipöydän alta, josta on lajiteltu erikseen kierrätettävät ja vaaralliset jätteet. Samalla tavalla siis lajitellaan kuin nykyiseen poltettavan jätteen astiaankin.
Biojätelokeroon lajitellaan kodin biojätteet lajitteluohjeiden mukaisesti.

Biojätteen lajitteluohjeet

Mitä tapahtuu, jos olen lajitellut väärää jätettä kaksilokeroastian biojätelokeroon tai poltettavan jätteen lokeroon?

Jos jäteastiassa on merkittäviä määriä muita kuin jätelajiin kuuluvia jätteitä, voidaan siitä veloittaa 10€ suuruinen lisämaksu. Voit tarkastella jätemaksutaksaa täältä:

Jätemaksutaksa

Pitääkö biojätteet pakata astiaan laitettaessa ja miten pakkaan ne?

Biojätteet tulee pakata biohajoavaan pussiin, joita ovat paperipussi ja biohajoava muovipussi. Paperipussi voi olla esimerkiksi sanomalehdestä taiteltu tai muu paperinen pussi, esimerkiksi jauhopussi. Voit käyttää myös biohajoavaa muovipussia. Pussi kannattaa sulkea hyvin, jotta jäteastia ei likaannu eikä biojätteeseen kerry toukkia. Älä käytä tavallista muovipussia, koska se ei ole biohajoava!

Kaksilokeroastiaan biojätteet tulee pakata, koska astiassa ei ole sisäsäkkiä, mikä pitää astian siistinä.

Mitä kaksilokeroastia ja sen tyhjennys maksaa?

Etapin astiapalvelu toimittaa kaikki kodin jäteastiat kiinteistöille maksutta, myös kaksilokeroastiat. Niistä ei veloiteta erillistä maksua. Astian tyhjennyksestä peritään maksu, mikä määräytyy astian koon mukaan. Lakeuden jätelautakunta on päättänyt uudesta jätemaksutaksasta, joka astui voimaan 1.4.2024.

Jätemaksutaksa 1.4.2024

Pitääkö kaksilokeroastia pestä?

Kaksilokeroastia tulee pitää puhtaana ja pestä tarpeen mukaan hygieniasyistä. Etappi toimittaa kaksilokeroastiat maksutta kiinteistölle, asiakkaan tulee itse huolehtia sen puhtaudesta.

Voinko perustaa jätekimpan kaksilokeroastialle yhdessä naapurin kanssa?

Kyllä voit. Tee siitä kimppailmoitus asiakaspalveluumme tai täytä kimppailmoitus täältä:
Tee kaksilokeroastian kimppasopimus

Löydät tulostettavat sopimuspohjat myös täältä:
Etapin tulostettavat lomakkeet

Meillä on nyt käytössä jätekimppa poltettavalle jätteelle. Mikä muuttuu?

Voitte muuttaa nykyistä kimppaa koskemaan myös biojätteitä, jolloin voitte valita kaksilokeroastian tai erillisen jäteastian biojätteelle. Voitte myös kompostoida biojätteet yhteisessä kompostorissa. Ilmoittakaa näistä muutoksista asiakaspalveluun. Halutessanne voitte myös purkaa kimpan, jolloin jokainen kimpan osakas valitsee kompostoinnin ja kaksilokerokeräyksen välillä.

Meillä on nyt käytössä biojätekimppa. Mikä muuttuu?

Mikäli haluatte jatkaa biojäteastian yhteiskäyttöä biojätekimpassa, jätehuoltonne säilyy ennallaan. Voitte halutessanne myös vaihtaa kaksilokeroastiaan. Mikäli haluatte tehdä muutoksia biojätekimppaan, olkaa yhteydessä asiakaspalveluun.

Meillä on käytössä useampi poltettavan jätteen astia. Miten keräys muuttuu?

Vaihdamme yhden poltettavan jätteen astian tilalle kaksilokeroisen astian tai voitte ottaa erillisen keräysastian biojätteelle.

Saako Kurikan Jurvan alueella käyttöön kaksilokeroisen astian?

Emme valitettavasti pysty tarjoamaan biojätteen keräystä kaksilokeroisella astialla erilaisen jätteenkuljetusjärjestelmän takia. Jurvan alueella on käytössä kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus.

Tietoa jurvalaisille

Lue myös:

Asiakkaat kysyvät biojätteestä