Mitä biojäte on ja miksi sitä kerätään?

Biojätteen erilliskeräys tuli velvoitteeksi jätelakiin vuonna 2021, jonka mukaisesti Etappi on suunnitellut keräyksen toteuttamisen. Lain ja jätehuoltomääräysten mukaan biojätteet on lajiteltava kaikilla kiinteistöillä joko itse kompostoimalla tai osallistumalla erilliskeräykseen, jotta kierrätysastetta saadaan nostettua.

Etappi järjestää biojätteen erilliskeräyksen kaksilokeroisella jäteastialla 1–4 huoneiston kiinteistöiltä toimialueen kunnissa. Kaksilokerokeräys valittiin siksi, että näin vähennetään jäteautojen päästöjä, kun kahta jätelajia voidaan kerätä yhdellä tyhjennyskerralla.

Näin ei myöskään haittaa se, että biojätettä tulee vähän, koska sitä ei erikseen haeta, vaan se tyhjennetään samalla kertaa poltettavan jätteen kanssa lokeroautoon. Pienikin määrä biojätettä kannattaa lajitella, jotta se saadaan kiertoon.

Kaksilokeroastian voi ottaa myös kimpassa naapurin kanssa, jos jätettä syntyy vähän.

Kaksilokeroastian kimppasopimus

  • ruoantähteet ja pilaantuneet elintarvikkeet
  • hedelmien ja kasvisten kuoret ja naatit
  • mehumaijan sakat
  • kahvin- ja teenporot sekä käytetyt suodatin- ja teepussit
  • kalanperkuujätteet ja pienet luut (esim. kyljysten luut)
  • talouspaperi, lautasliinat ja nenäliinat
  • leikkokukat ja ruukkukukkien kasviosat

Huom! Kananmunankuoret tulee lajitella poltettavaan jätteeseen. Tämä johtuu siitä, että kovat kuoret eivät hajoa vaan kivettyvät ja aiheuttavat haitallisia tukoksia biokaasulaitoksen käsittelyprosessissa.

Biojätteen pakkaaminen

Säilytysastiaa ei kannata pakata täyteen ennen biojäteastiaan viemistä, jotta sen saa suljettua huolellisesti ja jätteet pysyvät pussissa. Näin estetään hajuhaittoja myös pihan astiassa ja ehkäistään talvella jäätymistä. Tärkeää on muistaa myös säännöllinen keittiöastian tyhjentäminen, jotta pakkaamiseen käytetty pussi ei ehdi vettyä ja hajota. Myös ilmavan, kannettoman astian käyttäminen biojätteen keräämiseen ehkäisee ylimääräisen kosteuden kertymistä.

Vältä laittamasta nesteitä biojäteastiaan, jotta keräyspussi säilyy ehjänä eikä jäte jäädy talvella. Nesteet kannattaa imeyttää esimerkiksi sanomalehteen tai kananmunakennoon, jonka jälkeen ne voi pakata biohajoavaan paperipussiin tai muovipussiin, ilman että pussi vuotaa. Jo sisällä keittiössä biojätteen kannattaa antaa kuivahtaa hetki ennen jäteastiaan laittamista.

Satunnaisesti syntyvät nestemäiset ruokajätteet, kuten öljy- ja rasvajätteet sekä keitot ja kinkunrasva, voidaan pakata myös pinnoitettuun kartonkitölkkiin, esimerkiksi maitotölkkiin. Älä kuitenkaan käytä pinnoitettua kartonkitölkkiä normaalin kiinteän biojätteen pakkaamiseen.

Pakkasten aikana apua voi olla myös biojätepussin jättämisestä oven ulkopuolelle muutamaksi minuutiksi ennen biojäteastiaan viemistä. Tällöin pussin ulkopinta ehtii jäätyä hieman jo valmiiksi eikä se jämähdä kiinni kaksilokeroastiaan. Biojätelokeron pohjalle kannattaa aina tyhjennyksen jälkeen lisätä sanomalehteä imemään nestettä ja ehkäisemään jäätymistä. Biojätepussin voi myös kääriä yhden sanomalehtisiivun sisään ennen biojäteastiaan viemistä.

Asiakkaita ei enää erikseen informoida siitä, jos biojätettä ei ole saatu tyhjennettyä jäätymisen takia, joten kannattaa itse tarkkailla tilannetta ja pyrkiä toimimaan näiden vinkkien avulla niin, että biojäte ei jäätyisi astiaan kiinni.

Pese biojäteastia huolellisesti tyhjennyksen jälkeen – tämä on paras ja ekologisin tapa torjua kärpäsen toukkia.

Aseta biojäteastia varjoon, koska kärpäset viihtyvät lämmössä.

Pidä biojäte mahdollisimman kuivana – älä laita biojätteeseen nesteitä tai imeytä nesteet esimerkiksi keittiön biojäteastian pohjalla olevaan sanomalehteen tai kanamunakennosilppuun. Pakkaa kalajämät sanomalehteen ennen biojätteeseen laittamista.

Varmista, että biojäteastia on ehjä ja kansi menee kunnolla kiinni.

Joidenkin kokemusten mukaan etikka voi karkottaa kärpäsiä.

Biojätteet kannattaa kerätä keittiössä itselleen sopivaan astiaan esimerkiksi tiskipöydälle tai roskakaappiin. Siihen ei tarvita erillistä biojätteen lajitteluun tarkoitettu astiaa, vaan siihen käy esimerkiksi pieni muoviämpäri tai kulho. Joidenkin kokemusten mukaan ilmava säilytysastia on hyvä, koska siinä biojäte kuivuu, eikä ala haista niin nopeasti.

Säilytysastiaa ei kannata pakata täyteen ennen biojäteastiaan viemistä, jotta sen saa suljettua huolellisesti ja jätteet pysyvät pussissa. Näin estetään hajuhaittoja myös pihan astiassa ja ehkäistään talvella jäätymistä. Tärkeää on muistaa myös säännöllinen keittiöastian tyhjentäminen, jotta pakkaamiseen käytetty pussi ei ehdi vettyä ja hajota.

Vältä laittamasta nesteitä biojäteastiaan, jotta keräyspussi säilyy ehjänä eikä jäte jäädy talvella. Nesteet kannattaa imeyttää esimerkiksi sanomalehteen tai kananmunakennoon, jonka jälkeen ne voi pakata biohajoavaan paperipussiin tai muovipussiin, ilman että pussi vuotaa.

Satunnaisesti syntyvät nestemäiset ruokajätteet, kuten öljy- ja rasvajätteet sekä keitot ja kinkunrasva, voidaan pakata myös pinnoitettuun kartonkitölkkiin, esimerkiksi maitotölkkiin. Älä kuitenkaan käytä pinnoitettua kartonkitölkkiä normaalin kiinteän biojätteen pakkaamiseen.

Kaksilokeroastiaa käytettäessä biojäte tulee pakata ja pakkaus sulkea. Pakkaamisella estetään astian likaantumista ja hajuhaittoja. Pakkaaminen pitää myös keittiön biojätteen keräysastian siistinä.

Biojätteen voi pakata biohajoavaan muovipussiin tai paperipussiin. Pakkaamiseen voi käyttää myös esimerkiksi sanomalehdestä taiteltua pussia tai pinnoittamatonta kartonkipakkausta, kuten keksi- ja muropakettia tai jauhopussia.

Satunnaisesti syntyvät öljy- ja rasvajätteet sekä paljon nesteitä sisältävät ruokajätteet, kuten keitot ja kinkunrasva, voidaan pakata myös pinnoitettuun kartonkitölkkiin, esimerkiksi maitotölkkiin. Nesteet kannattaa imeyttää esimerkiksi sanomalehteen tai kananmunakennoon, jonka jälkeen ne voi pakata biohajoavaan paperipussiin tai muovipussiin, ilman että pussi vuotaa.

Biojätepussi tulee sulkea ennen keräysastiaan viemistä, jotta biojätteet eivät leviä astian pohjalle.

Pussin voi sulkea rullaamalla tai taittelemalla sen suuaukkoa muutaman kerran. Pussia ei kannata pakata liian täyteen, jotta siihen jäisi vielä hyvin tilaa taittelemista varten. Teippejä yms. ei pussin sulkemisessa saa käyttää, koska ne eivät ole biohajoavia eikä niitä saada biokaasulaitoksella poistettua biojätteen seasta.

Satunnaisesti keittiössä syntyvät öljy- ja rasvajätteet sekä paljon nesteitä sisältävät ruokajätteet, kuten keitot ja kinkunrasva, voi pakata pinnoitettuun kartonkitölkkiin, esimerkiksi maitotölkkiin. Nesteet kannattaa kuitenkin ensisijaisesti imeyttää esimerkiksi sanomalehteen tai kananmunakennoon, jonka jälkeen ne voi pakata biohajoavaan muovipussiin tai paperipussiin ilman, että pussi vuotaa.

Vaikka biojätteen pakkaamiseen voi käyttää paperipusseja, kuten jauhopusseja tai noutoruokapusseja, niin kuitenkaan ikkunallisia paperipusseja, joita saa esimerkiksi kauppojen paistopisteiltä, ei saa käyttää. Ikkuna on muovia, ja koska biojätteestä tuotettavalla Ranu-maanparannusrakeella on tarkat laatukriteerit mikromuovin osalta, ei biojätteen sekaan saa päätyä muovia.

Biojätettä ei saa pakata muovipussiin, koska se ei ole biohajoava, vaan päätyy biokaasulaitoksen prosessiin, jossa tuotetaan Ranu-maanparannusraetta. Ranulla on tarkat laatukriteerit esim. mikromuovin osalta, eli siinä ei saa olla muovia. Taloyhtiöiden biojäteastioissa Etappi käyttää isoja muovisäkkejä, jotka saadaan biokaasulaitoksen prosessissa revittyä irti, toisin kuin pienet, tiukasti suljetut muovipussit.

Biojätepussit tulee hankkia itse, samoin kuin oman kodin poltettavan jätteen roskapussit. Paperipusseja ja biohajoavia muovipusseja voi ostaa kaupoista, mutta sellaisen voi yhtä hyvin taitella myös itse sanomalehdestä, jos niitä ei halua ostaa kaupoista. Taitteluohje löytyy täältä sivun lopusta: biojätteen lajitteluohje

Nesteet kannattaa imeyttää ennen biojäteastiaan laittamista esimerkiksi sanomalehteen tai kananmunakennoon, jonka jälkeen ne voi pakata biohajoavaan paperipussiin tai muovipussiin, ilman että pussi vuotaa. Satunnaisesti syntyvät nestemäiset ruokajätteet, kuten öljy- ja rasvajätteet sekä keitot ja kinkunrasva, voidaan pakata myös pinnoitettuun kartonkitölkkiin, esimerkiksi maitotölkkiin. Älä kuitenkaan käytä pinnoitettua kartonkitölkkiä normaalin kiinteän biojätteen pakkaamiseen.

Ei saa. Etappi käyttää taloyhtiöiden biojätteen erillisastioissa sisäsäkkeinä jätesäkkejä, jotka saadaan repimällä pois biojätteen seasta laitoksessa ennen jatkokäsittelyä. Isoja kuormallisia pieniä, tiukkaan pakattuja muovipusseja ei sen sijaan pystytä poistamaan samalla tavalla. Tästä syystä biojäteastioiden sisäsäkkeinä voidaan käyttää tavallisia jätesäkkejä ilman, että ne aiheuttavat haittaa biojätteen jatkokäsittelyssä, koska ne siis pystytään poistamaan biojätteen seasta.

Muovia ei vastaanoteta biokaasulaitokseen, koska se ei ole biohajoavaa. Etapin alueella biojätteestä ja puhdistamolietteestä tuotetaan biokaasua ja kierrätyslannoite-Ranu-maanparannusraetta, jolla on tiukat laatuvaatimukset esim. mikromuovin osalta.

Biojäte tuleekin tästä syystä pakata biohajoavaan materiaaliin, kuten esimerkiksi paperipussiin, biohajoavaan muovipussiin, sanomalehdestä taiteltuun pussiin tai esimerkiksi pinnoittamattomaan kartonkipakkaukseen (kuten keksi- tai muropakettiin) ja sulkea pussi ennen keräysastiaan laittamista.

Taloyhtiöitä on Etapin alueen kiinteistöistä vain n. 7 %, eli jos omakotitaloille annettaisiin lupa käyttää jätesäkkejä, niin muovin määrä olisi biokaasulaitoksella moninkertainen. Kaksilokeroastian biojätelokero täyttyy vain osittain, jolloin muovia olisi suhteessa aika paljon jätteeseen nähden. Alunperin taloyhtiöille on laitettu sisäsäkit, jotta useamman huoneiston käytöllä astia pysyisi siistinä. Omakotitaloissa astiaa on helpompi pitää siistinä, koska vain yhden kotitalouden asukkaat käyttävät astiaa, toisin kuin taloyhtiöissä, joissa käyttäjiä on enemmän.

Sen verran kuin on pakkaamisen tai nesteen imeyttämisen kannalta on tarpeellista. Muuten sanomalehdet kuuluvat paperinkeräykseen.
Täältä löydät sekä videon että kuvallisen ohjeen sanomalehtipussin taitteluun (rullaa aivan sivun loppuun):

Biojätteen lajitteluohje

Saako biojäteastiaan laittaa...

Iso kinkun luu kuuluu poltettavaan jätteeseen. Pienet luut ja kalan ruodot kuuluvat biojäteastiaan tai kompostoriin.

Biojätteeseen saa laittaa kerralla yksittäiset kasvit, kuten esimerkiksi leikkokukat ja ruukkukasvin kasviosat.

Ei saa. Haravointijäte päätyy eri käsittelyprosessiin kuin biojäte. Se kompostoidaan ja siitä tehdään multatuotteita. Biojäte taas päätyy Etapin biokaasulaitokseen. Biojätteet käsitellään suljetussa prosessissa, jossa niistä tuotetaan biokaasua ja maanparannusainetta.

Puutarhan kasvijätteet, kuten esimerkiksi puiden lehdet, kuuluvat haravointijätteisiin ja niitä vastaanotetaan maksutta jäteasemilla. Haravointijäte käsitellään kompostoimalla ja valmis komposti hyödynnetään mullan valmistuksessa.
Haravointijätteen joukkoon päätyy yleensä kiviä ja multaa, mitkä häiritsevät biokaasulaitoksen prosessilaitteistoa. Pienet määrät multaa voi lajitella poltettavaan jätteeseen tai viedä alle 200 litran erät jäteasemalle. Haravointijätteitä kertyy kiinteistöillä yleensä suuria määriä ja kaksilokeroastian biojätelokero on mitoitettu vain biojätteelle.

Kukkamultaa ei pidä laittaa biojätteeseen. Se kuuluu kodin poltettavan jätteen jäteastiaan, johon sitä voi laittaa yhden pienen ruukullisen verran.

Hiukset ja karvat kuuluvat poltettavaan jätteeseen, koska ne maatuvat hyvin hitaasti.

Kyllä saa.

Biojätteeseen voi laittaa talouspaperia, lautasliinoja ja nenäliinoja imemään nestettä biojätteistä.

Ei saa. Etapin biokaasulaitoksessa ei ole lupaa ottaa kuolleita eläimiä vastaan. Yksittäisen kuolleen hiiren voi laittaa poltettavan jätteen astiaan.

Ei saa laittaa. Munankuoret lajitellaan nykyisin biojätteen sijasta poltettavaan jätteeseen. Tämä johtuu siitä, että kovat kuoret eivät hajoa vaan kivettyvät ja aiheuttavat haitallisia tukoksia biokaasulaitoksen käsittelyprosessissa.

Eläinten jätöksiä ei saa laittaa biojätteeseen, koska esim. koirankakkapussit ovat yleensä muovia, jota biojätteeseen ei saa laittaa. Biojäte päätyy Ranu-maanparannusrakeen tuotantoon, jolla on tarkat laatukriteerit esim. mikromuovin osalta. Eläinten jätöksiä ei saa laittaa biojätteeseen myöskään hygieniasyistä. Ulosteet sisältävät taudinaiheuttajia, joten niiden päätyessä biojätteen mukana biokaasulaitokseen, voivat työntekijät altistua taudeille. Kyse on näin ollen myös työturvallisuudesta.

Lue lisää kaksilokerokeräyksestä

Verkkosivuston evästeet

Lakeuden Etapin verkkosivuilla käytetään evästeitä kävijätilastointia ja käyttäjien tekemien valintojen tallentamista varten.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömiä evästeitä käytetään sivuston kieliversioiden käyttöön ja hallintaan ja sivuston ylläpidon hallintaan. Myös Chat-palvelu käyttää evästeitä keskustelun mahdollistamiseksi, mutta nämä evästeet asennetaan selaimeesi vasta, kun avaat keskusteluyhteyden.

Analytiikkaevästeet

Analytiikkaevästeitä käytetään kävijätilastointia ja käyttäjien tekemien valintojen tallentamista varten.

Lakeuden Etappi Oy seuraa verkkosivujensa kävijämääriä ja käyttötapoja Piwik Pron avulla. Evästeiden avulla kerätään tietoja esim.

  • sivuston kävijämäärästä
  • käytetystä selaimesta
  • käytettävistä sivustoista ja toiminnoista

Lisätietoa verkkosivulla käytettävistä evästeistä saat alla olevasta linkistä.