Suomessa jätehuolto kustannetaan pelkästään jätteen tuottajilta kerättävillä maksuilla, eikä esimerkiksi verovaroilla. Periaatteena on, että jokainen vastaa ja maksaa omista jätteistään. Lakeuden Etapin toimialueella on käytössä tasataksa, mikä tarkoittaa, että kaikki maksavat jätehuollosta saman verran asuinpaikasta riippumatta.

Lue lisää laskuasiaa

 

Palvelumaksut

Palveluhinnaston jätemaksutaksasta päättää kuntien yhteinen Lakeuden jätelautakunta. Nykyinen taksa on voimassa alkaen 1.4.2024.

Ekomaksu

Lakeuden Etapin toimialueella kiinteistöiltä peritään jätehuollon perusmaksua eli ekomaksua, jolla katetaan esimerkiksi kierrätettävien jätteiden ja vaarallisten jätteiden keräilystä ja kuljettamisesta koituvat kulut. Ekomaksulla kuntalaisille tuotetaan myös tiedotusta ja jäteneuvontaa.

Ekomaksua vastaan kuntalaiset voivat käyttää ilman erillistä maksua ekopisteiden ja jäteasemien palveluja kierrätettävien ja vaarallisten jätteiden osalta. Yritykset eivät maksa ekomaksua, joten niille kunnallisen yhtiön palvelut ovat maksullisia.

Ekomaksu on kiinteistökohtaista, ja se peritään myös vapaa-ajan kiinteistöiltä. Näin Etapin jäteasemat ja Etapin ekopisteet ovat myös vapaa-ajan asukkaiden käytettävissä.

Jäteastian tyhjennysmaksut

Tyhjennysmaksun suuruus riippuu jäteastian koosta ja tyhjennysvälistä. Tyhjennysmaksuun sisältyvät sekä jätteiden kuljetus kotipihalta käsittelypaikkaan että asianmukainen käsittely. Omakotitalon asukas saa laskun jätehuollosta suoraan. Taloyhtiössä asuva maksaa jätteistään vuokrassa tai yhtiövastikkeessa.