Suomessa jätehuolto perustuu syntypaikkalajitteluun mikä tarkoittaa sitä, että jätteet lajitellaan siellä missä ne syntyvät, kuten esimerkiksi kotona. Ensisijaisesti jätteestä tulee lajittella kierrätettävät ja vaaralliset jätteet ja toimittaa ne niille kuuluvaan keräykseen taloyhtiön jätekatokseen, ekopisteelle tai jäteasemalle lajitteluohjeiden mukaisesti.
Kodin jäteastiaan eli poltettavaan jätteeseen ei saa laittaa vaarallisia jätteitä tai kierrätyskelpoista, poltettavaksi soveltumatonta jätettä.
Poltettava jäte
Kodin jäteastiaan laitettava jäte on poltettavaa jätettä sen käsittelytavasta johtuen. Jäte hyödynnetään energiana Westenergy-jätevoimalassa.
Biojäte
Erilliskerätty biojäte hyödynnetään biokaasulaitoksessa. Biojätteestä ja puhdistamolietteestä tuotetaan biokaasua ja Ranu-maanparannusraetta.
Vaaralliset jätteet
Vaarallista jätettä on käytöstä poistettu aine tai esine, joka voi aiheuttaa erityistä vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle.
Muovi
Kotona syntyvät muovijätteet lajitellaan karkeasti kahteen kategoriaan: muovipakkaukset ja muoviesineet. Muovipakkaukset lajitellaan kierrätykseen ja muoviesineet poltettavaan jätteeseen.
Kartonki- ja pahvipakkaukset
Kartonki- ja pahvipakkaukset kierrätetään uusiksi kartonkituotteiksi.
Lasi
Lasipakkaukset kierrätetään uusiksi lasituotteiksi, muut lasit kuin lasipakkaukset jalostetaan maanrakennumateriaaliksi ja säästetään samalla neitseellisiä luonnonvaroja.
Poistotekstiili
Poistotekstiili kierrätetään uusien tuotteiden raaka-aineiksi. Lopputuotteena voidaan valmistaa esimerkiksi lankoja, kankaita, eritysmateriaaleja, akustiikkalevyjä ja komposiitteja.
Paperi
Paperi kierrätetään uudeksi paperiksi, esimerkiksi sanomalehtipaperiksi, eristemateriaaliksi ja pehmopaperiksi.
Puutarhajäte
Puutarhajätteisiin kuuluu risut, haravointijätteet, omenat ja kannot. Risut haketetaan ja hyödynnetään energiana lämpölaitoksissa ja haravointijätteet kompostoidaan mullaksi.
Kodinkoneet ja -laitteet
Kodinkoneet- ja laitteet ovat käytöstä poistettuja sähkö- ja elektroniikkaromuja, jotka toimivat sähköllä, akulla tai paristolla.
Puujäte
Puujäte haketetaan ja hyödynnetään energiana lämpövoimaloissa.
Tiili- ja betonijäte
Tiili-ja betonijätteeseen kuuluvat myös keramiikka ja posliini. Materiaalit murskataan ja käytetään maanrakennuksessa korvaamaan neitseellisiä raaka-aineita.
Rakennusjätteet
Jätteiden lajittelu myös rakennus- ja remonttityömaalla on paitsi ympäristöystävällistä, myös taloudellista – lajittelemalla jätteet hyötykäyttöön pienennetään myös jätemaksuja.
Lajiteltava jäte
Lajiteltavaan jätteeseen jäteasemilla kerätään sellaista jätettä, mitä ei voida kierrättää eikä hyödyntää energiana sellaisenaan. Jäte vaatii siis erikseen toimenpiteitä Etapissa ennen kuin se saadaan eteenpäin omaan käsittelyynsä.
Loppusijoitettava jäte
Loppusijoitettava jäte on jätettä, jota ei voida kierrättää eikä hyödyntää energiana. Se sijoitetaan loppusijoitusalueella.
Kompostointi
Kompostointi on luonteva osa pientalon jätehuoltoa. Ruoantähteet ja puutarhajätteet hajoavat kompostissa muhevaksi mullaksi.