Verotus ja jätevoimala aiheuttavat kuluja. Korotus on kotitalousasiakkaalle keskimäärin 9 prosenttia.

Jätemaksut nousevat ensi vuonna

Verotus ja jätevoimala aiheuttavat kuluja

Jätemaksut nousevat Lakeuden Etapin toimialueella vuoden 2013 alusta lähtien. Korotus on kotitalousasiakkaalle keskimäärin 9 prosenttia. Lakeuden jätelautakunta päätti ensi vuoden taksasta kokouksessaan 7.11.

”Jätemaksutaksan korotus johtuu melko pitkälle verotussyistä, valtion kaatopaikkajätteestä perimän jäteveron, polttoaineveron ja arvonlisäveron noususta. Lisäksi korotukseen vaikuttaa jätteen energiana hyödyntämisen käynnistyminen”, kertoo talouspäällikkö Pentti Mannila Etapista.

Kotitalouden, jolla on kahden viikon välein tyhjennettävä 240 -litran jäteastia, vuosittaiset jätemaksut ovat ensi vuonna 241,70 euroa, kun vastaava summa tänä vuonna on 222,72 euroa. Tähän summaan sisältyvät jäteastian tyhjennys, ekomaksu ja noin yksi peräkärrykuorma jätettä jäteasemalle.

Jäteastian kertatyhjennys maksaa ensi vuonna 7,81 euroa, vastaavan summan ollessa nyt 7,14. Biojäteastian tyhjennyshinta nousee myös, esimerkiksi 140 -litran biojäteastian tyhjennys maksaa ensi vuonna 6,8 euroa. Tänä vuonna hinta on 6,42 euroa.
”Ekomaksu nousee 3,5 prosenttia johtuen jätepalvelujen kehittämisestä eli esimerkiksi uusittavien ekopisteiden aiheuttamista kustannuksista ja jäteasemien pidentyneistä aukioloajoista”, sanoo Mannila.

Jäteasemien vastaanottohintoihin tuli korotuksia poltettavaan jätteeseen ja kaatopaikkajätteeseen. Jätteen pienerä poltettavaa jätettä maksaa jäteasemalla ensi vuonna 20 euroa, mikä tekee korotusta kaksi euroa. Kaatopaikkajätteen pienerä maksaa ensi vuonna 25 euroa. Siinä on mukana 25 prosentilla noussut jätevero ja arvonlisävero.
Kuljetuskustannukset on Etapin alueella saatu pidettyä maltillisella kolmen prosentin tasolla polttoaineveron noususta huolimatta.

”Kuljetuskustannusten nousua hillitsee se, että Etapin toimialueella on käytössä kunnan järjestämä jätteenkuljetus, jonka ansiosta kuljetuskustannukset nousevat vain 3 prosenttia”, toteaa jäteasiamies Jenni Lehto Lakeuden jätelautakunnasta.

Uutena palveluna noutopalvelu

Korotuksiin vaikuttaa myös jätteen energiana hyödyntämisen käynnistyminen ja sen aiheuttamat kustannukset. Etappi on joutunut varautumaan jätevoimalan valmistumiseen ja sen toiminnan käynnistymiseen jo vuoden 2011 alusta lähtien välivarastoimalla jätettä. Kustannuksia aiheuttavat jätteen siirtokuormaus, kuljettaminen jätevoimalaan ja laitoksen porttimaksu, minkä jokainen jäteyhtiö maksaa toimittamastaan jätteestä.

”Jätevoimalan rakentaminen oli järkevä ratkaisu jätehuollon ja ympäristön kannalta, koska sillä on nyt varauduttu vuonna 2016 voimaan astuvaan kaatopaikkakieltoon”, arvioi Lehto.
Uutena palveluna ensi vuonna tulee isojen jäte-esineiden noutopalvelu ja raportointipalvelu. Noutopalvelu maksaa esimerkiksi 45 euroa kerralta, jos Etappi noutaa vaikka jääkaapin kotoa. Raportointipalvelu koskee pääasiassa kunnallisia kiinteistöjä ja taloyhtiöitä sekä yrityksiä.

Taksa laajenee ensi vuonna asumisessa syntyvien lietteiden kuljetuksen osalta koskemaan myös Ilmajokea, Jalasjärveä, Kuortanetta ja Ähtäriä, koska lietteiden kuljetusten kunnan järjestämä kuljetus laajenee tälle alueelle. Tähän mennessä asia on koskenut vain Alavuden, Seinäjoen ja Töysän alueita.

Jätevedenpuhdistamot nostavat myös asumisessa syntyvien lietteiden käsittelyhintoja. Tämä vaikuttaa asukkaiden maksuihin niin, että umpisäiliölietteen hinta on ensi vuonna 6,49 euroa per kuutio, kun tänä vuonna hinta on 6,41, saostussäiliölietteen hinta tulee olemaan 32,34 euroa kuutiolta, kun se tänä vuonna on 30,71 euroa kuutiolta.

Lisätietoja: Lakeuden Etappi Oy, talouspäällikkö Pentti Mannila 044 574 4928