Mitä tehdä toimimattomille ja rikkinäisille valoille?

Käytöstä poistetut ja rikkinäiset kausivalot samoin kuin muutkin kodin sähköllä, akulla tai paristolla toimivat valaisinlaitteet ovat sähkö- ja elektroniikkalaitteita, jotka otetaan kotitalouksilta maksutta vastaan Etapin jäteasemilla ja RE-pisteellä. Niitä ovat esimerkiksi hehku-, halogeeni- ja ledlamput sähköjohtoineen.

Sähkö- ja elektroniikkalaitteet eli kodinkoneet ovat tuottajavastuuseen kuuluvia jätteitä. Tuottajavastuu tarkoittaa sitä, että tuotteiden valmistajat, maahantuojat ja myyjät vastaavat niiden kierrättämisestä. Kuluttaja maksaa laitteiden kierrätysmaksun jo ostaessaan tuotteen.

Sähkö- ja elektroniikkalaitteita ei saa laittaa kodin poltettavan jätteen joukkoon, koska niille on oma kierrätysväylänsä ja laitteet voivat aiheuttaa tulipalovaaran väärässä paikassa. Laitteiden sisältämät materiaalit voidaan uudelleenkäyttää tai kierrättää, kun ne lajitellaan oikein.

Poista paristot ja akut, teippaa navat

Poista tuotteista irrotettavat paristot ja akut kierrätykseen viedessäsi. Älä laita sähkölaiteromun sekaan irrallisia paristoja tai akkuja syttymisvaaran takia. Teippaa navat ja vie paristot ja akut kaupan paristonkeräyslaatikkoon tai vaarallisen jätteen keräykseen jäteasemalle.

Laitteet palautuvat kierrätyspisteistä kuten Etapin jäteasemilta niiden tuottajayhteisölle käsiteltäväksi. Jos laitteelle ei löydy käyttötarkoitusta sellaisenaan, sen materiaalit erotetaan teollisissa prosesseissa ja ohjataan uusien tuotteiden raaka-aineiksi. Turvallisella käsittelyllä laitteista irrotetaan kierrätettävät komponentit ja varmistetaan myös se, että laitteiden sisältämät haitalliset aineet poistetaan ja kierrätetään oikein.

Tuottajavastuu koskee myös akkuja ja paristoja, pakkauksia, paperia ja paperituotteita, autoja ja auton renkaita.

Lue lisää sähkö- ja elektoniikkalaitteiden lajittelusta Lakeuden Etapin toimialueella: https://www.etappi.com/jateneuvonta/lajitteluohjeet/sahko-ja-elektroniikkaromu/