Anna aineeton lahja, palvelu tai elämys, tee itse uniikki lahjapaketti, vie haudalle kestävä lyhty ja kierrätä jätteet.

Vinkkejä ekologisen joulun viettäjälle

Anna aineeton lahja, palvelu tai elämys, tee itse uniikki lahjapaketti, vie haudalle kestävä lyhty ja kierrätä jätteet.

Vastuullinen joulun viettäjä antaa jouluna aineettoman lahjan kuten palvelun tai elämyksen. Näin saadaan vähennettyä jätteen määrää ja tuetaan samalla oman lähiseudun työllisyyttä. Palvelulahjakortti on hyvä vinkki kenelle hyvänsä annettavaksi, varsinkin sellaiselle, jolla ei ole lahjatoivetta, ja jolla on jo kaikkea.
”Lahjakortti on hyödyllinen, kun tarjoaa lahjansaajalle tarpeellisen palvelun, kuten hieronnan, jalkahoidon, teatterin, kotisiivouksen tai vaikka kuntosalikortin”, neuvoo jäteneuvoja Oona Salo Lakeuden Etapista.
Edullinen, ekologinen ja mieltä lämmittävä lahja on varmasti myös oman avun tarjoaminen.  Ystävälle, vanhemmille tai mummolle voi antaa lahjaksi ikkunapesun tai nurmikonleikkuun, lapsiperheen äidille lapsenvahtilahjakortin ja nuorelle vaikka lahjakortin elokuvateatteriin.
”Itse tehty leivonnainen, joulukoriste tai käsityö on aina myös yksilöllinen lahja verrattuna ostettuun tusinatavaraan. Nykyaikaa on myös hyväntekeväisyyslahjat eri järjestöjen kautta, jolloin lahjan saakin joku sitä enemmän tarvitseva”, Salo ehdottaa.
Ostaessa tavaralahjan kannattaa ostaa kunnolla tehtyä ja kestävää sekä suosia suomalaista ja lähituotteita. Lahjojen paketoinnissa voi käyttää vaihtoehtoja värikkäälle joulupaperille, mitä ei voi kierrättää.
”Kannattaa valita ennemmin uudelleen käytettävä pakkaus, jolla on käyttöä joulun jälkeenkin tai valmistaa itse persoonallinen käärepaperi”, Salo neuvoo.
Haudoille hän suosittelee kestävää lyhtyä, jonka sisälle voi laittaa tavallisen kynttilän. Kertakäyttöisistä muovikynttilöistä syntyy turhaa muovijätettä, mikä on myös seurakuntien riesana.

Lajittelu ja kierrätys säästävät luonnonvaroja

Tavaroiden valmistaminen, pakkaaminen ja kuljettaminen kuluttavat luonnonvaroja ja ympäristöä.
Lajittelemalla syntyvät jätteet oikein, auttaa vähentämään niiden ympäristöhaittoja. Oikein lajiteltuna jätteet päätyvät kierrätykseen ja uudelleen tuotantoon tai energiaksi.
Ruokajätteen määrää voi vähentää ostamalla vain sen verran kuin sitä syödään, valmistamalla tähderuokaa ja pakastamalla ylimääräinen ruoka myöhempää käyttöä varten.
Joulusiivouksia tehdessä on hyvä teko kerätä vaatteita ja itselle tarpeetonta tavaraa kierrätykseen kirpputorien tai hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta. Esimerkiksi Seinäjoella ja Ilmajoella toimiva kolmannen sektorin toimija, Kaks´kättä -työpaja, ottaa vastaan hyvälaatuista vaatetta, tekstiiliä ja tavaraa.

 Lisätietoja: Lakeuden Etappi, jäteneuvoja Oona Salo, puh. 040 641 5668