Joulun jätteet

Kinkunrasva

Jähmettyneen kinkunrasvan voi laittaa biojäteastiaan tai kodin kompostoriin esimerkiksi sanomalehdestä taiteltuun pussiin tai kartonkipakkaukseen pakattuna. Rasvan voi laittaa myös poltettavan jätteeseen muovipulloon tai kartonkitölkkiin pakattuna. Sinne kuuluvat muutkin joulupöydän tähteet, jos kiinteistöllä ei ole biojätteen keräystä tai kompostoria. Rasvaa ei saa kaataa viemäriin tai wc-pönttöön, koska se voi aiheuttaa tukkeumia putkistossa. Kinkun nahka ja kaikki joulupöydän muut tähteet kuuluvat biojätteeseen.

Pahvi- ja kartonkipakkaukset

Pahvi- ja kartonkipakkaukset voi laittaa taloyhtiön tai ekopisteen kartonkipakkausten keräysastiaan. Litistä pakkauslaatikot ennen keräysastiaan laittamista. Jos pakkaukset ovat likaisia, tulee ne laittaa kodin poltettavan jätteen astiaan. Isot puhtaat pahvilaatikot voi viedä maksutta jäteasemalle pahvinkeräykseen.

Muovi- ja styroksipakkaukset

Muovi- ja styroksipakkaukset voi laittaa omaan kodin poltettavan jätteen jäteastiaan. Joissain kunnissa on myös Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n muovipakkausten keräysastioita ekopisteellä. Jäteasemilla muovi ja styroksi otetaan vastaan maksullisena poltettavana jätteenä.

Joulumuistionauha

Uudenvuoden tinat

Uudenvuoden tinat ovat vaarallista jätettä, sillä ne sisältävät lyijyä. Vaarallista jätettä vastaanotetaan maksutta jäteasemilla. Tinat voi myös kierrättää käytettäväksi uudelleen seuraavana vuonna tai korvata kokonaan esimerkiksi sokerilla tai mehiläisvahalla.

Hautakynttilät

Muoviset hautakynttilät voi laittaa kodin poltettavan jätteen astiaan, kuten yksittäiset lasikynttilätkin. Suuremmat määrät lasikynttilöitä tulee viedä jäteaseman lasinkeräykseen. Kynttilöiden metallihatut sekä metalliset lyhdyt lajitellaan metallinkeräykseen.

Joulukuuset

Etappi noutaa kuusen joulun jälkeen ilman erillistä maksua jäteastian tyhjennyksen yhteydessä. Jätä kuusi kokonaisena ja pakkaamattomana jäteastian viereen tai jätekatokseen, kun haluat että se noudetaan. Maksuton nouto on voimassa helmikuun loppuun asti, eikä se koske tekokuusia. Tekokuuset tulee viedä jäteasemalle.

Luut

Pienet luut ja kalan ruodot kuuluvat biojäteastiaan tai kompostoriin. Jos kumpaakaan ei ole, voi ne laittaa kodin jäteastiaan. Iso kinkun luu kuuluu poltettavaan jätteeseen.

joulupakettiLahjanarut ja -paperit

Lahjanarut ja -paperit ovat poltettavaa jätettä eli ne laitetaan kodin jäteastiaan. Lahjapaperit eivät kelpaa paperin tai kartongin joukkoon, koska ne ovat voimakkaasti päällystettyjä ja sisältävät paljon painovärejä, tarroja ja teippejä.

Foliovuoat ja tuikkujen metallikuoret

Tyhjinä ja puhtaina taloyhtiön keräysastiaan tai metallipakkausten keräykseen ekopisteille. Samoin muut metalliesineet. Pienet steariinijäämät eivät haittaa.

Jouluvalot ja led-kynttilät

Jäteasemalle kodinkoneiden ja -laitteiden keräykseen maksutta, kuten muutkin kodin pienet ja isot sähkölaitteet. Poista ja lajittele paristot sekä irrotettavat lamput.

Ilotulitusraketit

Käyttämättömät ja räjähtämättömät palautetaan myyjälle tai maahantuojalle. Ammuttujen rakettien roskat voi laittaa poltettavaan jätteeseen.Joulukuusi

Joulukukat ja havukranssit

Joulukukkien kasvin osat ja havukranssit voi laittaa biojätteeseen tai poltettavaan jätteeseen. Multa ei kuulu biojätteeseen, vaan sitä voi laittaa yhden kukkapurkillisen verran kodin jäteastiaan. Suuremmat, mutta kuitenkin alle 20 litran multaerät otetaan maksutta vastaan haravointijätteeseen.