Joulumuistio

Talvinen kuva jäteautosta ja maisemasta

Jouluna ja vuoden vaihteessa syntyy monenlaista jätettä. Lue tästä lajitteluohjeet.

Kinkunrasva

Jähmettyneen kinkunrasvan voi laittaa biojäteastiaan tai kodin kompostoriin esimerkiksi sanomalehdestä taiteltuun pussiin tai kartonkipakkaukseen pakattuna. Rasvan voi laittaa myös poltettavan jätteeseen muovipulloon tai kartonkitölkkiin pakattuna. Sinne kuuluvat muutkin joulupöydän tähteet, jos kiinteistöllä ei ole biojätteen keräystä tai kompostoria. Rasvaa ei saa kaataa viemäriin tai wc-pönttöön, koska se voi aiheuttaa tukkeumia putkistossa. Kinkun nahka ja kaikki joulupöydän muut tähteet kuuluvat biojätteeseen. Biojätteen Etappi kierrättää biokaasuksi ja Ranu-maanparannusrakeeksi omassa biokaasulaitoksessaan.

Luut

Pienet luut ja kalan ruodot kuuluvat biojäteastiaan tai kompostoriin. Jos kumpaakaan ei ole, voi ne laittaa kodin jäteastiaan. Iso kinkun luu kuuluu poltettavaan jätteeseen.

joulupaketti

Lahjanarut ja -paperit

Lahjanarut ja -paperit ovat poltettavaa jätettä eli ne laitetaan kodin jäteastiaan. Lahjapaperit eivät kelpaa paperin tai kartongin joukkoon, koska ne ovat voimakkaasti päällystettyjä ja sisältävät paljon painovärejä, tarroja ja teippejä.

Pahvi- ja kartonkipakkaukset

Pahvi- ja kartonkipakkaukset voi laittaa taloyhtiön tai ekopisteen kartonkipakkausten keräysastiaan. Litistä pakkauslaatikot ennen keräysastiaan laittamista. Jos pakkaukset ovat likaisia, tulee ne laittaa kodin poltettavan jätteen astiaan. Isot puhtaat pahvilaatikot voi viedä maksutta jäteasemalle pahvinkeräykseen.

Muovi- ja styroksipakkaukset

Muovi- ja styroksipakkaukset voi viedä ekopisteelle muovipakkausten keräykseen. Kodin puhtaat muovipakkaukset otetaan
maksutta vastaan kaikilla Etapin jäteasemilla. Jos keräyspistettä ei ole lähellä tai muovipakkausta ei saa puhtaaksi kylmällä vedellä huuhtaisemalla voi sen laittaa kodin poltettavan jätteen jäteastiaan.

Joulumuistionauha

Joulukuusi

Etappi noutaa kuusen joulun jälkeen ilman erillistä maksua jäteastian tyhjennyksen yhteydessä. Jätä kuusi kokonaisena ja pakkaamattomana jäteastian viereen tai jätekatokseen, kun haluat että se noudetaan. Maksuton nouto on voimassa helmikuun loppuun asti, eikä se koske tekokuusia. Tekokuuset tulee viedä jäteasemalle.

Foliovuoat ja tuikkujen metallikuoret

Tyhjinä ja puhtaina taloyhtiön keräysastiaan tai metallipakkausten keräykseen ekopisteille. Samoin muut metalliesineet. Pienet steariinijäämät eivät haittaa.

Jouluvalot ja led-kynttilät

Jäteasemalle kodinkoneiden ja -laitteiden keräykseen maksutta, kuten muutkin kodin pienet ja isot sähkölaitteet. Poista ja lajittele paristot sekä irrotettavat lamput. Kodin pieniä sähkölaitteita kerätään myös joissain kaupoissa.

Paristot ja lamput

Paristot navat teipattuina paristonkeräykseen kauppaan tai jäteasemalle. Pisteitä on kaupoissa, joissa niitä myydäänkin. Lamput lajitellaan niiden tyypin mukaisesti: hehku- ja halogeenilamput poltettavaan jätteeseen, led-, energiansäästö- ja loisteputkilamput kauppojen keräykseen tai jäteasemalle. Lue lisää lampuista osoitteesta lampputieto.fi.

Joulukukat ja havukranssit

Joulukuusi

Joulukukkien kasvin osat ja havukranssit voi laittaa biojätteeseen tai poltettavaan jätteeseen. Multa ei kuulu biojätteeseen, vaan sitä voi laittaa yhden kukkapurkillisen verran kodin jäteastiaan. Suuremmat, mutta kuitenkin alle 200 litran multaerät otetaan maksutta vastaan haravointijätteeseen.

Hautakynttilät

Muoviset hautakynttilät voi laittaa kodin poltettavan jätteen astiaan, kuten yksittäiset lasikynttilätkin. Suuremmat määrät lasikynttilöitä tulee viedä jäteaseman lasinkeräykseen. Kynttilöiden metallihatut sekä metalliset lyhdyt lajitellaan metallinkeräykseen.

Kynttilöiden jämät

Steariini- ja parafiinijäämät voi käyttää uudelleen kynttilöiden valmistuksessa. Niitä voi käyttää myös esimerkiksi sytykeruusujen valmistamiseen tai ulkona esimerkiksi lumilyhdyissä. Jätteenä kynttilöiden nysät ja jämät kuuluvat poltettavaan jätteeseen.

Uudenvuoden tinat

Uudenvuoden tinat ovat vaarallista jätettä, sillä ne sisältävät lyijyä. Vaarallista jätettä vastaanotetaan maksutta jäteasemilla. Tinat voi myös kierrättää käytettäväksi uudelleen seuraavana vuonna tai korvata kokonaan esimerkiksi sokerilla tai mehiläisvahalla.

Ilotulitusraketit

Käyttämättömät ja räjähtämättömät palautetaan myyjälle tai maahantuojalle. Ammuttujen rakettien roskat voi laittaa poltettavaan jätteeseen.