Muovi

Kotona syntyvät muovijätteet lajitellaan karkeasti kahteen kategoriaan:

  • muovipakkaukset
  • muoviesineet

Muovipakkaukset kierrätykseen

Muovipakkaukset päätyvät Suomen Uusiomuovin terminaalin kautta Fortumin muovijalostamolle, jossa osa kierrätetään uusiksi muovituotteiksi ja osa hyödynnetään energiana.

Värikkäitä muovijätteitä ja pakkauksia.

Muovipakkausten keräykseen voit laittaa kotitalouden tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset. Irrota korkit ja kannet erilleen.

Esimerkkejä kierrätykseen sopivista muovipakkauksista:

  • Elintarvike- ja pesuainepakkaukset
  • Muovipussit ja -kääreet
  • Muovipullot, -kanisterit ja -purkit (öljyä sisältäneet poltettavaan jätteeseen)
  • styroksipakkaukset (rakennusstyroksi lajitellaan poltettavaan jätteeseen)
Jos pakkausta ei saa puhtaaksi huuhtaisemalla, tulee se lajitella poltettavaan jätteeseen. Tavoiteltua ympäristöhyötyä ei kierrätyksestä synny, jos jätteitä pestään lämpimällä vedellä.

Etappi kerää kotitalouksien muovipakkauksia kierrätykseen. Kiinteistöjen erilliskeräys järjestetään vähintään kolmen huoneiston taloyhtiöissä koko toimialueella. Omakotitalot ja paritalot voivat liittyä vapaaehtoisesti pakkausjätteiden nelilokerokeräykseen taajamissa. Kysy lisää Etapin asiakaspalvelusta.

Erilliskeräyksen ulkopuolelle jäävät taloudet voivat käyttää Etapin jäteasemilla maksutonta muovipakkausten keräystä.

Pakkausjätteiden keräyksestä ja kierrätyksestä vastaavat pakkausten tuottajayhteisöt. Keräyksen heidän puolestaan toteuttaa Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy. Kotitalouksien muovipakkauksia vastaanotetaan myös Rinki-ekopisteillä.

1.6.2022 alkaen myös PVC:tä sisältävät kuluttajamuovipakkaukset voi laittaa muovipakkausten keräysastiaan. PVC:tä voi olla lääkkeiden painopakkauksissa ja satunnaisesti esimerkiksi verkkokaupan kautta tulleissa lelupakkauksissa.

Muoviesineet poltettavaan jätteeseen

Muovileluja ja muoviastioita.

Muoviesineet ovat kodin muita pieniä tai isoja muovituotteita, jotka eivät ole pakkauksia tai jotka on ostettu tyhjänä.

  • Esimerkiksi ämpäri ja pakasterasia ovat muoviesineitä eikä pakkauksia, koska ne on ostettu tyhjinä.
  • Muoviesineille ei ole omaa kierrätysväyläänsä, joten niitä ei erilliskerätä.
Muoviesineet lajitellaan poltettavaan jätteeseen kodin jäteastiaan tai viedään jäteasemalle. Myös likaiset muovipakkaukset laitetaan poltettavaan jätteeseen, koska niitä ei voida kierrättää.

PVC-muovi

PVC-muovin merkintäPienet PVC-tuotteet kuten lelut, sadevaatteet ja kerniliinat (vahakankaat) saa laittaa poltettavaan jätteeseen eli oman kodin jäteastiaan yksittäisinä kappaleina. Isot PVC-muovia sisältävät tuotteet ja isot erät PVC-muovituotteita tulee viedä jäteasemalle, jossa ne lajitellaan käsiteltävään jätteeseen. Esimerkiksi putket, johdot, letkut sekä pressut ovat käsiteltävää jätettä, mikä tulee viedä jäteasemalle. PVC-muovin tunnistaa muovimerkinnästä 03.

Onko jäte muovia vai metallia?

Testaa se rutistustestillä. Rutista jäte ensin kasaan. Päästä irti ja katso jääkö se ruttuun vai suoristuuko. Jos se alkaa pikkuhiljaa suoristumaan, on siinä enimmäkseen muovia ja se tulee lajitella kodin jäteastiaan tai muovipakkausten keräykseen. Jos se taas jää ruttuun on se silloin metallia ja lajitellaan metallinkeräykseen.

Muovia ovat siis esimerkiksi kahvipaketit, sipsipussit ja lääkkeiden läpipainopakkaukset. Metallia taas ovat jogurttipurkkien kannet ja jotkin eläinten ruokapurkit.

Mihin voin viedä muovipakkaukset?