Puutarhajäte

Haravointijätteet

Haravointijätteeseen kuuluvat puutarhasta, pihasta tai puistosta kerätyt

  • kasvit
  • kasvien osat
  • puiden ja pensaiden lehdet

Haravointijätettä vastaanotetaan maksutta jäteasemilla. Haravointijätteeseen voi laittaa myös heinää ja leikattua nurmea. Lisäksi haravointijätteeseen saa laittaa enintään 200 litraa puhdasta kukkamultaa/tuontikerta.  Haravointijätteet kompostoidaan mullaksi jätehuoltokeskuksessa yhteistyössä Kekkilä Oy:n kanssa.

Haravointijätteet voi myös kompostoida itse kompostorissa.

Mihin voin viedä haravointijätteet?

Risut

Puutarhajäte

Risukeräykseen vastaanotetaan puiden tai pensaiden oksia. Keräykseen soveltuvat kooltaan noin käsivarren paksuiset ja sitä pienemmät oksat. Risuja ja haravointijätettä ei saa sekoittaa keskenään. Risuja otetaan maksutta vastaan jäteasemilla.

Risut haketetaan ja hyödynnetään energiana lämpölaitoksissa

Vinkki: Laita peräkärryyn alimmaiseksi haravointijätteet ja niiden päälle risut. Kuorma on helppo purkaa jäteasemalla.

Risut voi hyötykäyttää myös kateaineena kompostorissa.

Mihin voin viedä risut?

Omenakori

Omenat ja marjat

Puutarhan ylimääräiset tai pilaantuneet omenat ja marjat voi lajitella biojätteisiin tai kompostoida omassa kompostorissa. Ne voi myös viedä jäteasemalle, jossa ne otetaan maksutta vastaan elo-lokakuun ajan. Ensisijaisesti puutarhan herkut kannattaa hyödyntää, vasta viimeisenä keinona laittaa jätteeksi.

Kannot

Kantoja otetaan vastaan jätehuoltokeskuksessa Ilmajoella, jossa niistä peritään hinnaston mukainen maksu.

Mihin voin viedä kannot?

Vieraslajit ja haittakasvit

Vieraslajeja, kuten lupiineja, kurtturuusuja tai jättibalsamia ei saa viedä jäteasemalla haravointi- tai risujätteeseen, koska sieltä ne pääsevät leviämään. Vieraslajit voi laittaa kodin jäteastiaan eli poltettavaan jätteeseen, mutta leviämisvaaran vuoksi ne tulee aina pakata tiiviisti esimerkiksi vahvaan jätesäkkiin. Vieraslajien joukossa ei saa olla suuria määriä multaa.
Alle kahden kuution erät voi viedä hyvin ja tiiviisti pakattuna myös mille tahansa jäteasemalle, jossa ne otetaan vastaan poltettavaan jätteeseen hinnaston mukaisella maksulla. Tätä suuremmat määrät vastaanotetaan jätehuoltokeskuksessa Ilmajoella hinnaston mukaisella maksulla.