Biojäte

Biojätteen lajittelu keräysastiaan tai kompostoriin on tärkeää, koska erikseen lajiteltuna biojäte pystytään hyödyntämään ja kierrättämään. Jätevoimalassa märkä biojäte haittaa energiana hyödyntämistä.

Erilliskerätty biojäte hyödynnetään biokaasulaitoksessa. Biojätteestä ja puhdistamolietteestä tuotetaan biokaasua ja Ranu-maanparannusraetta. Pakkaa biojäte biohajoavaan pussiin, joko paperiseen tai biohajoavaan muovipussiin. Älä käytä tavallista muovipussia, joka ei ole biohajoava.

Biojäteastiaan lajitellaan:

 • ruoantähteet ja pilaantuneet elintarvikkeet
 • hedelmien ja kasvisten kuoret ja naatit
 • mehumaijan sakat
 • kahvin- ja teenporot sekä käytetyt suodatin- ja teepussit
 • kalanperkuujätteet ja pienet luut (esim. kyljysten luut)
 • talouspaperi, lautasliinat ja nenäliinat
 • leikkokukat ja ruukkukukkien kasviosat

Huom! Kananmunankuoret tulee lajitella poltettavaan jätteeseen. Tämä johtuu siitä, että kovat kuoret eivät hajoa vaan kivettyvät ja aiheuttavat haitallisia tukoksia biokaasulaitoksen käsittelyprosessissa.

Katso jäteomenien lajitteluohjeet tästä.

Biojätteen pakkaaminen

Kaksilokeroastiaa käytettäessä biojäte tulee pakata ja pakkaus sulkea. Pakkaamisella estetään astian likaantumista ja hajuhaittoja. Pakkaaminen pitää myös keittiön biojätteen keräysastian siistinä.

Biojätteen voi pakata biohajoavaan muovipussiin tai  paperipussiin. Pakkaamiseen voi käyttää myös esimerkiksi sanomalehdestä taiteltua pussia tai pinnoittamatonta kartonkipakkausta, kuten keksi- ja muropakettia tai jauhopussia.

Satunnaisesti syntyvät öljy- ja rasvajätteet sekä paljon nesteitä sisältävät ruokajätteet, kuten keitot ja kinkunrasva, voidaan pakata myös pinnoitettuun kartonkitölkkiin, esimerkiksi maitotölkkiin. Nesteet kannattaa imeyttää esimerkiksi sanomalehteen tai kananmunakennoon, jonka jälkeen ne voi pakata biohajoavaan paperipussiin tai muovipussiin, ilman että pussi vuotaa.

Pakkaa biojäte:

 • Biohajoavaan muovipussiin
 • Paperipussiin
 • Pinnoittamattomaan kartonkipakkaukseen
 • Nestemäinen biojäte pinnoitettuun kartonkipakkaukseen (tai imeytettynä)

Huom! Älä pakkaa biojätettä tavalliseen muovipussiin, joka ei ole biohajoava!

Biojätteen keräys

Omakoti- ja paritaloille koko toimialueella tulee uutena Spot-palveluina biojätteen erilliskeräys porrastetusti vuosina 2024-2026 niin sanottuun kaksilokeroiseen astiaan, joista toisessa osassa kerätään poltettavaa jätettä ja toisessa biojätettä. Näin pystytään tyhjentämään molemmat jätelajit samalla kertaa jäteautolla, jossa on vastaavat lokerot. Vaihtoehtona erilliskeräykselle säilyy edelleen omatoiminen kompostointi kotikiinteistöllä, jolloin Etappi ei tuo lokeroastiaa pihaan, kun on tehnyt kompostointi-ilmoituksen.

Biojätettä voi tarvittaessa viedä myös jäteasemalle, jolloin siitä peritään hinnaston mukainen maksu. Enimmäismäärä on 240 l kerralla. Syksyisin voit viedä esimerkiksi ylimääräiset omenat jäteasemalle, josta ne toimitetaan hyötykäyttöön.

Lue lisää biojätekimpasta

Lue lisää Spot-palveluista

Kuinka tehdä biojätepussi Tabloid-lehdestä?

Kädet taittelevat biojätepussia. Vaihe 1.

1. Irrota lehden niitit ja avaa lehti. Levitä sivut limittäin esimerkiksi kolmen kahden sivun aukeamaan.

Kädet taittelevat biojätepussia. Vaihe 2.

2. Taita aukeamasta pussin yläreunaksi noin 10 cm korkea taite. Käännä lehti ylösalaisin niin, että taite tulee vasten pöytää.

Kädet taittelevat biojätepussia. Vaihe 3.

3. Taita kolmasosa pussin sivuista sisään.

Kädet taittelevat biojätepussia. Vaihe 4.

4. Taita toisesta reunasta noin kolmasosasivua niin, että taitteet menevät sisäkkäin

Kädet taittelevat biojätepussia. Vaihe 5.

5. Käännä pussin yläreuna itsestäsi pois päin ja taita alaosa yläreunan taitteen alle.

Mies ja nainen pitelevät sanomalehdestä taiteltuja biojätepusseja.

6. Avaa pussi ja muotoile astiaan sopivaksi. Siistiä, eikö vaan!

Katso ohjeet biojätepussin taitteluun