Biojäte

Erilliskerätty biojäte hyödynnetään biokaasulaitoksessa. Biojätteestä ja puhdistamolietteestä tuotetaan biokaasua ja Ranu-maanparannusraetta.

Biojäteastiaan voit laittaa:

  • ruoantähteet ja pilaantuneet elintarvikkeet
  • hedelmien ja kasvisten kuoret ja naatit
  • mehumaijan sakat
  • kahvin- ja teenporot sekä käytetyt suodatin- ja teepussit
  • kalanperkuujätteet ja pienet luut (esim. kyljysten luut)
  • talouspaperi, lautasliinat ja nenäliinat
  • leikkokukat ja ruukkukukkien kasviosat

Huom! Kananmunankuoret tulee lajitella poltettavaan jätteeseen. Tämä johtuu siitä, että kovat kuoret eivät hajoa vaan kivettyvät ja aiheuttavat haitallisia tukoksia biokaasulaitoksen käsittelyprosessissa.

Katso jäteomenien lajitteluohjeet tästä.

Öljyt ja rasvat sekä paljon nesteitä sisältävät ruokajätteet, kuten keitot, voidaan imeyttää esimerkiksi sanomalehteen tai kananmunakennoon, jonka jälkeen ne voidaan lajitella biojätteeseen.

Biojätteen voi halutessaan pakata, vaikka astiassa onkin suojasäkki. Pakkaamisella estetään astian likaantumista ja hajuhaittoja. Biojätteen voi pakata esimerkiksi paperipussiin tai sanomalehdestä käärittyyn pussiin. Katso ohjeet biojätepussin taitteluun alta!
Myös kartonkipakkaukset, kuten keksi- ja muropaketit soveltuvat pakkaamiseen. Biojätteitä ei pidä pakata muovipussiin keräykseen laitettaessa.

Huom! Biohajoavat muovipussit eivät sovellu Etapin biokaasulaitokseen, koska ne hajoavat hitaasti ja tarttuvat laitteistoon haitaten sen toimintaa.

Biojätteen keräys

Biojäte erilliskerätään vähintään viiden asuinhuoneiston kiinteistöiltä. Pienemmät taloyhtiöt voivat taajama-alueilla liittyä keräykseen halutessaan. Omakotitaloille suositellaan biojätteiden kompostointia lämpöeristetyssä kompostorissa, omakotikiinteistöt voivat myös liittyä keräykseen perustamalla biojätekimpan. Kysy lisää asiakaspalvelusta.

Omakoti- ja paritaloille koko toimialueella tulee uutena palveluna biojätteen erilliskeräys porrastetusti alkaen vuonna 2024 niin sanottuun kaksilokeroiseen astiaan, joista toisessa osassa kerätään poltettavaa jätettä ja toisessa biojätettä. Näin pystytään tyhjentämään molemmat jätelajit samalla kertaa jäteautolla, jossa on vastaavat lokerot. Vaihtoehtona erilliskeräykselle säilyy edelleen omatoiminen kompostointi kotikiinteistöllä, jolloin Etappi ei tuo lokeroastiaa pihaan.

Biojätettä voi tarvittaessa viedä myös jäteasemalle, jolloin siitä peritään hinnaston mukainen maksu. Enimmäismäärä on 240 l kerralla. Syksyisin voit viedä esimerkiksi ylimääräiset omenat jäteasemalle, josta ne toimitetaan hyötykäyttöön.

Kuinka tehdä biojätepussi Tabloid-lehdestä?

Kädet taittelevat biojätepussia. Vaihe 1.

1. Irrota lehden niitit ja avaa lehti. Levitä sivut limittäin esimerkiksi kolmen kahden sivun aukeamaan.

Kädet taittelevat biojätepussia. Vaihe 2.

2. Taita aukeamasta pussin yläreunaksi noin 10 cm korkea taite. Käännä lehti ylösalaisin niin, että taite tulee vasten pöytää.

Kädet taittelevat biojätepussia. Vaihe 3.

3. Taita kolmasosa pussin sivuista sisään.

Kädet taittelevat biojätepussia. Vaihe 4.

4. Taita toisesta reunasta noin kolmasosasivua niin, että taitteet menevät sisäkkäin

Kädet taittelevat biojätepussia. Vaihe 5.

5. Käännä pussin yläreuna itsestäsi pois päin ja taita alaosa yläreunan taitteen alle.

Mies ja nainen pitelevät sanomalehdestä taiteltuja biojätepusseja.

6. Avaa pussi ja muotoile astiaan sopivaksi. Siistiä, eikö vaan!

Katso ohjeet biojätepussin taitteluun