Kaks´kättä -työpaja jatkaa tekstiilien keräystä omissa toimipisteissään

Lakeuden Etapin tekstiilinkeräyskokeilu päättyy

Lakeuden Etappi kokeili parin vuoden ajan vaatteiden ja tekstiilien maksutonta keräämistä joillakin jäteasemillaan yhteistyössä Kaks´kättä -työpajan kanssa, mutta tuloksien perusteella toimintaa ei jäteasemilla jatketa. Keräyskokeilussa oli tarkoitus ottaa vastaan käyttökelpoisia vaatteita ja kodin tekstiilejä työpajan kierrätykseen ja hyväntekeväisyyteen. Tavaraa tuli kuitenkin melko vähän ja se oli huonolaatuista, joten keräys lopetetaan syyskuun lopussa. 
”Etapin tekstiilienkeräyskokeilun tarkoituksena oli selvittää miten paljon ja minkä tasoista vaatetta ja muuta tekstiiliä maksuttomalla keräyksellä saadaan. Eli onko tämän tyyppiselle palvelulle jäteasemien yhteydessä tarvetta”, Lakeuden Etapin palvelu- ja tuotepäällikkö Satu Estakari kertaa. Tekstiilejä kerättiin Ilmajoen, Kurikan, Lapuan ja Seinäjoki-Nurmon jäteasemilla. 
Tulos siis osoitti, että kyseisestä palvelusta ei kannata tehdä pysyvää. Etappi kerää jatkossa tekstiilejä vain erilaisissa tapahtumissa ja kampanjoissa. Käytettyjä tekstiilejä voi Etelä-Pohjanmaalla kuitenkin kierrättää edelleen toimittamalla ne suoraan Kaks´kättä -työpajalle Seinäjoelle tai Ilmajoen Löytömakasiinin. Näin ne päätyvät työpajan myyntiin tai hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta apua tarvitseville. 
”Jäteasemilta vastaanotetuista tekstiileistä vain kolmannes saatiin myyntiin, kolmannes on viety ulkomaille hyväntekeväisyyteen ja loput ovat olleet sellaisia laadultaan, mitä ei ole voitu hyödyntää mitenkään”, kierrätystoiminnasta vastaava Seija Sampo Seinäjoen Kaks´kättä -työpajalta kuvailee.
Keräykseen tuotujen tekstiilien joukossa oli Sampon mukaan esimerkiksi lumppuja ja käyttökelvotonta materiaalia, mikä kuuluu poltettavaan jätteeseen ja on maksullista. Käyttökelvoton tavara ei kattanut edes niiden kuljetuskustannuksia, vaan pikemminkin toi kustannuksia työpajalle. Kolmannen sektorin toimijan kun on maksettava jätemaksut siinä missä muidenkin. 
Etapin keräyskokeilun käynnistämisen taustalla oli alun perin kuntalaisten toivomukset kyseisestä palvelusta. Etapille tuli paljon kyselyitä siitä, miten tekstiilit tulee kierrättää ja miten päästä eroon esimerkiksi pieneksi jääneistä vaatteista. Neuvo tähän on nyt, että hyvät tekstiilit, joita itsekin vielä käyttäisi, voi toimittaa kierrätykseen työpajalle. Vanhanaikaiset ja käyttökelvottomat vaatteet voi laittaa kodin poltettavan jätteen astiaan, josta ne päätyvät energiana hyödynnettäväksi jätevoimalaan normaalin jäteastian tyhjennyksen yhteydessä.

Lisätietoja: Lakeuden Etappi, palvelu- ja tuotepäällikkö Satu Estakari, puh. 040 7748 525 tai Kaks´kättä -työpaja, kierrätystoiminnasta vastaava Seija Sampo, puh. 040 5859 363