On jo omenien aika ja kuuman kesän seurauksena omenat ovat paikoin päässeet jo pilaantumaankin, jolloin niille etsitään paikkaa. Etapillekin on tullut jo kyselyitä, miten toimia omenien kanssa, jos niitä tulee enemmän kuin pystyy itse käyttämään tai ne ovat pilaantuneet. Etapin neuvo on etsiä aina ensin muita hyödyntämistapoja ja viimeisenä vaihtoehtona vasta toimittaa ne jätteeksi.

”Omenia voi itse käyttää monin tavoin ja säilöä niitä talven varalle pakastamalla, mehuna tai kuivaamalla. Niitä voi myös tarjota muille esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Jotkut hevostallit ja metsästysseurat saattavat myös ottaa vastaan omenia”, neuvoo ympäristökouluttaja Oona Ollila Etapista.

Mikäli kaikkia omenoita ei pysty hyötykäyttämään, eikä ottajia löydy, voi ne viedä Etapin jäteasemille ja RE-pisteelle maksutta.

Etappi kokeili viime syksynä kotitalouksien jäteomenien maksutonta vastaanottoa ja hyvin sujuneen kokeilun sekä myönteisen palautteen tuloksena tempaus uusitaan tänä syksynä. Jäteasemille ja RE-pisteelle voi viedä enintään kaksi kuutiota eli noin peräkärryllisen per asiakas jäteomenia elo- ja lokakuun aikana. Omenat kannattaa pakata muovipusseihin, jotta ne on helppo purkaa paikan päällä. Keräykseen viedyt omenat päätyvät Etapin biokaasulaitokseen, jossa niistä tehdään biokaasua ja Ranu-maanparannusraetta.

Ampiaiset tykkäävät omenoista

Syömäkelvottomat omenat voi myös itse kompostoida tai laittaa pieniä määriä taloyhtiön biojäteastiaan, jos kiinteistöllä on sellainen. Jäteastiaan ja biojäteastiaan saa omenoita laittaa enintään muovikassillisen verran eli noin 30 litraa per astian tyhjennyskerta, jotta liika paino ei riko jäteastiaa.

Omenoiden laittamisessa jäteastiaan on myös toinen puoli, nimittäin varsinkin pakkaamattomat makeat jätteet, kuten omenat tai marjamäski voivat houkuttaa ampiaisia. Tätä voi välttää pakkaamalla jätteet huolellisesti. Ampiaiset voivat olla vaaraksi jätekuljettajillekin, joten mahdolliset ampiaispesät tulee poistaa jäteastiasta varovaisuutta noudattaen, jotta jäteastia saadaan tyhjennettyä.