Kesä ja lomakausi tarkoittaa monelle myös mökkikauden alkamista. Kesäkodit laitetaan asumiskuntoon oleilua varten ja varsinkin nyt poikkeusoloissa ollaan muutenkin ehkä enemmän omalla mökillä, kun matkustaminen ei ole mahdollista. Asumisen arkeen taas kuuluu jätehuollon järjestäminen.
Jätettä syntyy siellä missä asutaan ja siitä syystä jätehuolto on kiinteistökohtaista. Vapaa-ajalla käytössä olevalla kiinteistölläkin jätehuolto tulee järjestää asianmukaisesti. Tähän on kolme tapaa, oma jäteastia, kimppa-astia naapurin tai naapureiden kanssa tai yhteisen aluekeräyspisteen käyttö maksua vastaan.
”Mukavin tapa on jäteastia mökillä, joko oma tai naapurin kanssa yhteinen kimppa-astia, jos jätettä syntyy vain vähän. Se on myös edullisin tapa jätehuollon järjestämiseksi”, kertoo palvelupäällikkö Anna Mäntylä Lakeuden Etapista. Etapin astiapalvelu toimittaa jäteastian maksutta mökille, kun jätehuoltosopimus on tehty.
Oman jäteastian voi mökille ottaa, jos kiinteistö on riittävän leveän ja kantavan tien varressa, jotta jäteautolla pääsee perille. Myöskään peruutusmatka ei saa olla liian pitkä isolle autolle, vaan jäteauton pitää päästä kääntymään tyhjennyskäynnillään.

Roskapussit aluekeräyspisteelle

Lakeuden Etappi on järjestänyt vapaa-ajan kiinteistöille jätteen vastaanoton aluekeräyspisteille vilkkaimman lomakauden ajaksi. Aluekeräyspisteet on avattu Etapin toimialueella toukokuun alussa ja ne ovat käytössä syyskuun loppuun asti. Pisteiden sijainnin voi tarkistaa Etapin nettisivuilta. Aluekeräyspisteiden käytöstä peritään kausimaksu.
”Aluekeräyspisteelle voi viedä asumisessa syntyvää poltettavaa jätettä eli ne roskapussit tiskipöydän alta, joista on lajiteltu erikseen vaaralliset ja kierrätettävät jätteet”, Mäntylä tarkentaa.
Isokokoiset jätteet, kuten huonekalut ja kodinkoneet tulee toimittaa jäteasemalle, samoin isommat jäte-erät, esimerkiksi rakennusjätteet. Myös kierrätettävät jätteet tulee toimittaa jäteasemalle tai ekopisteelle jätteestä riippuen.
Kesäasukkaat voivat viedä ekopisteille lasi- ja metallipakkaukset, joillekin Ringin pisteille myös puhtaat muovi- ja kartonkipakkaukset. Vapaa-ajan kiinteistöistä peritään ekomaksua 12,90 euroa vuodessa ja sillä katetaan ekopisteiden ja jäteasemien palvelut.
Kodin poltettava jäte hyödynnetään energiana jätevoimalassa. Siksi onkin tärkeää noudattaa lajitteluohjeita ja laittaa jäteastiaan vain sellaista jätettä, mikä soveltuu jätevoimalassa poltettavaksi.
Lajitteluohjeet löytyvät Etapin nettisivuilta.

Jäteasema vaihtoehtona

Kesäasukkaat voivat vaihtoehtoisesti toimittaa roskapussit mökiltä jäteasemalle aluekeräyspistemaksua vastaan, jos aluekeräyspisteitä ei alueella ole tai lähin piste on kauempana kiinteistöltä kuin jäteasema. Asiasta pitää etukäteen sopia Etapin asiakaspalvelun kanssa.

Näillä neuvoilla jätteet hoituvat:

1. Halutessasi jäteastian tai kimppa-astian vapaa-ajan kiinteistölle ilmoita asiasta Etapille, niin Etapin astiapalvelu toimittaa jäteastian maksutta pihaan ja huolehtii sen tyhjennysreitille.
2. Lajittele jätteet lajitteluohjeiden mukaisesti.
3. Vie suuremmat jäte-erät ja isot esineet kuten huonekalut ja kodinkoneet jäteasemalle.
4. Kierrätettävät jätteet ekopisteelle tai jäteasemalle lajitteluohjeiden mukaisesti.
5. Vaaralliset jätteet, kuten paristot, akut, maalit, kyllästetty puu ja öljyt jäteasemalle.
6. Jos myyt tai ostat mökin, ilmoita asiasta Etapin asiakaspalveluun: OmaEtappi.com -palvelun kautta, sähköpostitse: asiakaspalvelu@etappi.com tai puhelimitse, jotta jätelasku lähtee oikeaan osoitteeseen.
7. Älä ole vapaamatkustaja – jos käytät aluekeräyspistettä, maksa aluekeräyspistemaksu Etapille.

Esimerkit jätehuollon hinnoittelusta:

Aluekeräyspistemaksu (ajalla 1.5. – 30.9.) 50,48 euroa
TAI
Oman jäteastian tyhjennys 27,60 euroa. Kimpassa summa jaetaan kimpan osakkaiden kesken.
Laskettu 140 l jäteastian tyhjennys 4 viikon välein, viiden tyhjennyskerran mukaan.
Hinnat sisältävät alv 24%.
Lisäksi vapaa-ajan kiinteistöiltä veloitetaan ekomaksua, joka on 12,90 euroa vuodessa.

Lisätietoja: asiakaspalvelu www.omaetappi.com, asiakaspalvelu@etappi.com tai 06 421 4900