Kevät tekee tuloaan, joten pihatyöt haravointeineen ja pensaiden leikkaamisineen ovat päässeet jo käyntiin. Pihojen ja puutarhojen kevättöissä syntyvät risut ja haravointijätteet voi kotitalouksista viedä jäteasemalle maksutta ja ilman eräkokorajoituksia.
Lakeuden Etappi ottaa kaikilla 11 jäteasemallaan kahdeksan kunnan alueella maksutta vastaan erikseen lajitellut risut ja haravointijätteet.
”Pakkaa haravointijätteet peräkärryn pohjalle, laita risut päälle ja sido sitten kuorma hyvin, jotta se pysyy kasassa ja on myös helppo purkaa jäteasemalla”, vinkkaa Etapin ympäristökouluttaja Oona Ollila.
Mukaan voi ottaa esimerkiksi talikon, jolla purkaminen sujuu helposti. Mikäli kuljettaa haravointijätteitä muovisäkeissä, säkit tulee itse tyhjentää jäteasemalla niille varattuun paikkaan. Risut lajitellaan omaan kekoonsa ja haravointijätteet omaansa, koska ne toimitetaan eri käsittelyyn.
Jäteasemilta haravointijätteet päätyvät Kekkilä Oy:n käsittelyyn ja kierrätystuotteisiin, kuten puutarhamultaan. Risut haketetaan ja hyödynnetään energiana yhteistyökumppanin kautta.

Suosittu palvelu asiakkaille

Ollilan mukaan risujen ja haravointijätteiden vastaanotto on suosittu maksuton palvelu jäteasemilla. Viime vuonna risuja vastaanotettiin reilut 3100 tonnia eli yli 3 miljoonaa kiloa. Haravointijätteitä kuntien asukkaat toivat jäteasemille noin 3300 tonnia, mikä tekee noin kolme miljoonaa kiloa.
Risuiksi määritellään puiden oksat, leikatut pensaat ja noin ranteen paksuiset tai sitä ohuemmat puut. Haravointijätteitä ovat erilaiset kasvin osat, kukat, ruohot ja lehdet.
Kannot ja juurakot otetaan maksullisena jätteenä vastaan jätehuoltokeskuksessa Ilmajoella.

Puutarhajätteitä ei saa kipata toisten maalle tai polttaa missä vaan

Haravointijätteet voi myös kompostoida kotikiinteistöllä. Puhtaita risuja voi itse polttaa kiinteistön tulipesässä, jos sellaiseen on mahdollisuus.
Risuja ja haravointijätteitä ei saa kipata metsään, koska ne luokitellaan jätteeksi. Niitä ei myöskään saa polttaa missä vaan.
”Haja-asutusalueella voi omalla kiinteistöllä myös itse polttaa vähäisiä määriä kuivia risuja ja oksia ulkona”, Ollila kertoo.
Risujen ja haravointijätteiden avopoltto on jätehuoltomääräysten mukaan kiellettyä asemakaava-alueella. Savuhaittaa ei saa aiheuttaa missään, myöskään haja-asutusalueella.