Mahdollisuus lajitella ja kerätä biojätteet erikseen laajenee uuden jätelain myötä lähivuosina: lajittelun piiriin tulee jopa 800 000 uutta suomalaista. Aikaa ei kuitenkaan ole hukattavaksi, sillä  Suomi on jo nyt jäljessä jätteen kierrätystavoitteista.
– Biojätteen erilliskeräys on avainasemassa kierrätyksen lisäämisessä. Puolella suomalaisista on jo kotipihassaan biojäteastia tai kotikompostori. Ensiaskel olisi saada ne kovempaan käyttöön, tietää Kuntaliiton erityisasiantuntija Tuulia Innala.
Biojätteen osuus poltettavasta jätteestä on Suomen Kiertovoima ry KIVOn mukaan ollut yli 35 prosenttia myös niillä, joilla on mahdollisuus lajitteluun eli erilliskeräys järjestettynä.
Lakeuden Etapin alueen asukkaat ovat päässeet jo 31 prosenttiin ja biojätteen osuus poltettavasta jätteestä on tasaisesti laskenut, mutta parantamisen varaa on silti edelleen.
Suomen Kiertovoima, Kuntaliitto sekä 31 kunnan jätelaitosta, kuten esimerkiksi Etappi, kannustavat seuraavan vuoden ajan Rakasta joka murua -kampanjalla asukkaita lajittelemaan biojätteensä aktiivisemmin. Lajittelumotivaation nostamiseksi tarjotaan kiinnostavaa tietoa sekä arkea helpottavia niksejä. Yhtenä kampanjan tavoitteista on päivittää suomalaisten tietämys lajittelusta 2020-luvulle, koska jotkut nojaavat vielä takavuosina opittuihin vääriin uskomuksiin, eivätkä siksi lajittele.
– Urbaania legendaa siitä, että samaan autoon ne kaikki roskat kipataan, kuulee vielä joskus, mutta onneksi entistä harvemmin. Kuluttajien ympäristötietoisuus ja lajitteluaktiivisuus lisääntyy koko ajan. Onhan se näkyvissä jo poltettavan jätteen koostumuksesta, jossa muun muassa biojätteen määrä on laskenut tasaiseen tahtiin, iloitsee ympäristökouluttaja Oona Ollila Lakeuden Etapista.

Erilliskerätty biojäte päätyy hyötykäyttöön

Suomalaiset lajittelevat biojätettä erilliskeräykseen vuosittain 275 miljoonaa kiloa. Siitä tuotetaan maanparannusainetta ja multaa sekä biopolttoainetta. Kuitenkin tavallisista kotiroskiksista löytyy vielä enemmän biojätettä: yli 300 miljoonaa kiloa joka vuosi. Tämä poltetaan jätevoimaloissa.
– Erilliskerätyn biojätteen Etappi käsittelee omassa biokaasulaitoksessaan, jossa siitä tuotetaan biokaasua ja Ranu -maanparannusraetta. Tämä on kierrätystä parhaimmillaan, kun raaka-aineet saadaan tehokkaasti kiertoon, toteaa toimitusjohtaja Pekka Kontio Lakeuden Etapista. Hän kiittää myös asukkaita hyvästä lajittelusta.
Biojätteen lajittelun ympäristövaikutukset ovat KIVOn mukaan jopa muovipakkausten lajittelua suuremmat. Kotitalousjätteitä ei Suomessa ole enää vuosiin viety kaatopaikalle, vaan lajittelun jälkeen jäävä poltettava jäte hyödynnetään energiana jätevoimalassa. Biojäte on siellä kuitenkin kutsumaton kuokkavieras, sillä poltettavan jätteen lämpöarvo on heikompi, jos sen seassa on biojätettä.
– Biojäte on suurimmaksi osaksi vettä. Veden polttamisessa ei ole energian tuotannossa oikein järjen häivää. Biojäte siis heikentää laitoksen tehokkuutta tuottaa sähköä ja kaukolämpöä. Lisäksi biojäte sisältää paljon suolaa. Suola muuttuu palaessaan suolahapoksi, mikä aiheuttaa laitoksessa korroosiota eli ruostumista, valottaa jätevoimala Westenergyn toimitusjohtaja Olli Alhoniemi.

Lisätietoja:
Oona Ollila, ympäristökouluttaja, Lakeuden Etappi, puh. 040 641 5668
Kaisa Halme, viestinnän asiantuntija, Suomen Kiertovoima ry KIVO, p. 040 869 8350
Tuulia Innala, erityisasiantuntija, kuntatekniikan kehittäminen, Kuntaliitto, p. 040 572 2120, tuulia.innala@kuntaliitto.fi

Etapin viisi vinkkiä, jotka helpottavat biojätteen lajittelua kotona

1. Anna biojätteen jäähtyä ja kuivahtaa ennen pussiin laittamista.
2. Taittele biojätepussi esim. sanomalehdestä tai laita biojäteastian pohjalle tyhjä munakenno, munakennon palasia tai sanomalehteä imemään kosteutta.
3. Imeytä ylimääräiset nesteet ja liemet talouspaperiin, kananmunakennoon tai sanomalehteen ja laita sitten biojätteeseen.
4. Biojäteastiana voi käyttää esimerkiksi reiällistä astiaa, joka on ilmava ja kosteutta haihduttava vaihtoehto.
5. Tyhjennä biojäteroskis säännöllisesti.

Etapin viisi vinkkiä biojätteen lajittelun aloittamiseen
1. Hanki biojäteastia tai kompostori. Taloyhtiöissä biojäteastia löytyy automaattisesti, mikäli asuntoja on viisi tai enemmän. Kysy lisää Etapin asiakaspalvelusta.
2. Raivaa tiskipöydän alakaappiin tai muualle keittiöön tila biojäteastialle. Kannattaa valita helppo ja houkutteleva paikka astialle.
3. Tutustu biojätteen lajitteluohjeisiin Etapin kotisivuilta.
4. Aloita pienin askelin; lajittele aluksi vaikkapa vain kahvinporot sekä hedelmien ja vihannesten kuoret.
5. Kannusta ja neuvo myös perheenjäsenet biojätteen lajitteluun.

Rakasta joka murua -kampanja
Osana ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön käynnistämää Rakasta joka murua -kampanjaa Suomen Kiertovoima, Kuntaliitto sekä 31 kunnan jätelaitosta kannustavat asukkaita lajittelemaan biojätteensä aktiivisemmin. Lajittelumotivaation nostamiseksi tarjotaan kiinnostavaa tietoa sekä arkea helpottavia niksejä. Biojätetietoa ja lajitteluohjeita tarjoillaan valtakunnallisella verkkosivustolla. Ensi keväänä huomio kohdistetaan biojätteen pakkaamiseen sekä helppoon kotikompostointiin.

 

Biojätteen lajitteluohjeet