Syksyn kausijätteisiin kysellään taas Etapilta neuvoja, kun pihatyöt haravointeineen, pensaiden karsimiseen ja leikkaamisineen ovat käynnistyneet. Monilla on myös omenoita jätteeksi asti, kun osa pilaantuu maahan eikä kaikkia syömäkelpoisiakaan saa hyötykäytettyä. Etapilta löytyy neuvot ja oikea paikka kaikelle kodin jätteelle.

Kodin pihatöissä syntyvät risut ja haravointijätteet voi maksutta viedä jäteasemalle ja ilman eräkokorajoituksia. Etappi ottaa kaikilla 11 jäteasemallaan kahdeksan kunnan alueella maksutta vastaan erikseen lajitellut risut ja haravointijätteet.
Jäteasemilta haravointijätteet päätyvät Kekkilä Oy:n käsittelyyn ja kierrätystuotteisiin, kuten puutarhamultaan. Risut haketetaan ja hyödynnetään energiana yhteistyökumppanin kautta.
”Haravointijätteet kannattaa pakata peräkärryn pohjalle, risut päälle ja sitoa sitten kuorma hyvin, jotta se pysyy kasassa ja on myös helppo purkaa jäteasemalla”, vinkkaa Etapin ympäristökouluttaja Oona Ollila.
Haravointijätteitä voi kuljettaa jäteasemalle myös muovisäkeissä, jolloin säkit tyhjennetään itse. Kannattaa ottaa mukaan esimerkiksi talikko, jolla purkaminen sujuu helposti. Risut lajitellaan jäteasemalla omaan kekoonsa ja haravointijätteet omaansa.

Omenat hyötykäyttöön – sitten vasta jätteeksi

Haravointijätteiden sekaan ei pidä laittaa biojätteisiin kuuluvia omenoita, koska haravointijäte ja biojäte käsitellään erikseen ja eri tavalla.
Mikäli ei pysty käyttämään itse kaikkia omenia, voi niille keksiä muuta hyötykäyttöä.
”Niistä voi leipoa, tehdä mehua ja hilloa tai säilöä talven varalle pakastamalla tai kuivaamalla. Tapoja on monia. Omenia voi myös tarjota syötäväksi sellaisille, joilla ei ole omia omenapuita. Jotkut metsästysseurat saattavat myös ottaa vastaan omenia”, Ollila neuvoo.
Ylimääräiset tai syömäkelvottomat omenat voi itse kompostoida tai laittaa ne kiinteistön biojäteastiaan, jos kiinteistöllä on sellainen. Jäteastiaan ja biojäteastiaan saa laittaa enintään muovikassillisen verran eli noin 30 litraa per astian tyhjennyskerta, jotta jäteastiaan ei tule liikaa painoa. Tuolloin se menee helposti rikki tyhjennettäessä.
Isot määrät omenia vastaanotetaan jäteasemilla maksullisena biojätteenä. Hinta on 240 litran erästä 8 euroa.

Avopoltto on asemakaava-alueella kiellettyä

Risuja voi myös itse polttaa kiinteistön tulipesässä, jos sellaiseen on mahdollisuus. Haravointijätteet voi myös kompostoida kotikiinteistöllä.
Haja-asutusalueella voi omalla kiinteistöllä myös itse polttaa vähäisiä määriä kuivia risuja ja oksia ulkona.
Risujen ja haravointijätteiden avopoltto on jätehuoltomääräysten mukaan kiellettyä asemakaava-alueella. Savuhaittaa ei saa aiheuttaa missään, myöskään haja-asutusalueella.
Risuiksi määritellään puiden oksat, leikatut pensaat ja noin ranteen paksuiset tai sitä ohuemmat puut. Haravointijätteitä ovat erilaiset kasvin osat, kukat, ruohot ja lehdet.
Kannot ja juurakot otetaan maksullisena jätteenä vastaan jätehuoltokeskuksessa Ilmajoella.

Lisätietoja: Lakeuden Etappi, ympäristökouluttaja Oona Ollila, puh. 040 641 5668