Etappi järjestää koululaisille tuikunkuorien keräyskisan

Tuikkujahti kannustaa kierrättämään kilpaa

Lakeuden Etappi järjestää tänä vuonna ensimmäistä kertaa toimialueensa kouluille metallisten kynttilätuikkujen kierrättämiseen tähtäävän tuikkujahdin. Tuikkujahti on peruskoululaisille suunnattu tuikunkuorien keräyskilpailu, jolla pyritään edistämään metallin kierrätystä. ”Porkkanana kisassa on hyvän mielen lisäksi rahapalkinto vaikka luokan retkikassaan”, kertoo jäteneuvoja Hanna-Leena Juntti Etapista.

Tuikunkuorista, kuten muustakin alumiinista, on haittaa jätevoimalan toiminnalle, jos ne laitetaan kodin jäteastiaan. Tuikut voidaan kuitenkin hyvin kierrättää uudeksi raaka-aineeksi keräämällä ne talteen. Siksi tuikunkuorien kierrättäminen on hyvä teko ympäristölle. Kilpailun tavoitteena on aktivoida koululaisia muutenkin tarkkailemaan kulutus- ja lajittelutottumuksiaan. Tarkoituksena on myös kannustaa lapsia ja nuoria luovuuteen ja verkostoitumiseen käytettyjen tuikkukuorten etsinnässä yhteisvoimin.

”Kisa on leikkimielinen ja hyvä keino lisätä myös luokkien yhteishenkeä”, Juntti kannustaa.
Tuikkujahti järjestetään ympäri Suomen 14 eri jätehuoltoyhtiön alueella. Alun perin malli on lähtöisin Ruotsista.

Pieni tuikku on arvokas raaka-aine

Pienet metalliroskat, kuten alumiiniset tuikkukuoret, jäävät helposti huomioimatta jätteitä lajitellessa. Pienestä koostaan huolimatta ne ovat kuitenkin arvokasta metallituotteiden uusioraaka-ainetta. ”Vaikka yksi tuikkukuori painaa vain noin yhden gramman, on tuikkujahdilla merkitystä kierrätyksen kannalta”, Juntti vakuuttaa. Viime vuoden tuikkujahdeissa kerätyistä yli viidestä miljoonasta tuikkukuoresta on mahdollista valmistaa esimerkiksi 333 000 uutta limsatölkkiä tai 33 pientä Buster -venettä.

Alumiinin syntypaikkalajittelu on tärkeää myös jätteiden energiana hyödyntämisen näkökulmasta. Jätevoimalan metallien erotteluun tarkoitetut magneetit eivät pysty poistamaan alumiinia muiden jätteiden seasta, koska alumiini ei ole magnetisoiva metalli. Jätevoimaloissa muun jätteen seassa oleva alumiini päätyy polttouuniin, jossa se aiheuttaa vahinkoa sulaessaan kiinni polttoarinaan.

Eniten per oppilas kerännyt luokka voittaa

Kisan voittaa tammikuun 2014 loppuun mennessä eniten tuikkukuoria oppilasta kohden kerännyt koululuokka tai ryhmä. Kilpailuaika on tämän vuoden marraskuun alusta tammikuun 2015 loppuun. Kolme eniten tuikkuja kerännyttä luokkaa tai ryhmää palkitaan rahapalkinnolla ja kaikille kilpailuun osallistuneille jaetaan pieni osallistumislahja. Kaikki luokat saavat osallistumisestaan diplomin.

Kilpailussa kerätään vain käytettyjen tuikkukynttilöiden metallikuoria. Siihen voivat osallistua kaikki Etapin toimialueen peruskoulujen 0-9 luokat. Kisaan ilmoittautumisaikaa on koko marraskuu.  Kisan lopuksi luokat laskevat itse tuikkunsa ja ilmoittavat keräystuloksista Etapin jäteneuvontaan 2. päivä helmikuuta mennessä. Tuikut pakataan jätesäkkeihin, jotka Lakeuden Etappi noutaa kilpailun jälkeen. ”Etappi toimittaa kerätyt tuikkukuoret metallin kierrätykseen yhteistyökumppaninsa kautta. Tuikkukuorista tehdään uusia metallituotteita”, Juntti kertoo.

Lisätietoja: Lakeuden Etappi, jäteneuvoja Hanna-Leena Juntti, puh. 040 641 5668
Etapin tuikkujahdista lisää tietoa täältä