Joulun ja vuodenvaihteen jätteiden lajittelu – kierrättämällä joulumieltä

Aineeton lahja on in!

Joulun ja vuodenvaihteen jätteiden lajittelu – kierrättämällä joulumieltä.

Jouluun kuuluu monenlaisia elämyksiä, joista yksi on ystävien ja läheisten muistaminen lahjoilla. Tavallinen tapa, ostaa kasapäin tavaraa kaupoista, ei kuitenkaan ole ainoa tapa muistaa jouluna. Nykyaikainen ympäristötietoinen ja ekologinen ihminen antaa aineettoman lahjan tai tekee lahjan itse.

Vain mielikuvitus on rajana, kun haluaa ilahduttaa toista ihmistä. Siihen ei tarvita krääsää. Tätä mieltä on ympäristöinsinööri Mirva Hautala Lakeuden Etapista. Hän tulee työkseen miettineeksi asioita siitä näkökulmasta, miten asiat ja ihmisen toiminta vaikuttavat ympäristömme tilaan.
”Tavarat päätyvät yleensä jossain vaiheessa jätteeksi ja kuormittamaan ympäristöä. Myös niiden tuottaminen kuluttaa luonnonvaroja, kun jo tuotantovaiheessa tarvitaan energiaa sekä materiaaleja. Sillä on myös suuri merkitys kuljetetaanko tuote tänne Aasiasta vai onko se lähialueella tehty”, Hautala kertoo.

Omaa kieltään puhuu myös se, että jätteitä kertyy jouluna yleensä paljon, mikä näkyy jätehuollossa kautta maan. Ei siis ole yhdentekevää ostaako tavaroita, jotka on pakattu moneen kertaan, niin että kertyy säkkikaupalla pakkausjätettä tai kantaako hautausmaalle muovikynttilöitä, joista jää kasat jätettä pyhien jälkeen kerättäväksi. Vaihtoehtoja löytyy varmasti kaikkiin toimiin. Esimerkiksi haudoilla voi käyttää kestävää lyhtyä ja sen sisällä tavallista kynttilää, jolloin ei synny muovijätettä.

Hautalan mielestä läheisilleen voi antaa itse tekemänsä leivonnaisen, käsityön, koristeen tai hankkia lahjakortin johonkin palveluun tai hemmotteluun. Lahjaksi on mukava saada vaikka lahjakortti hierontaan, kampaajalle, kosmetologille, teatteriin tai kuntosalille. Lapsenvahtiapu tai lumitöissä auttaminen eivät niitä tarvitsevalla varmasti jää hyödyttömäksi.

Mikäli haluaa kuitenkin ostaa tavaraa ja tuotteita, niin kannattaa ostaa kunnolla tehtyä ja kestävää sekä suosia suomalaista ja lähituotteita. Tämä on paitsi ekologista, myös työllistävää. Esimerkiksi lasten leluissa kannattaa Hautalan mukaan miettiä niiden kestävyyttä, eli voiko niillä leikkiä vielä joulun jälkeenkin.

Paketoinnissa voi käyttää luovempaakin vaihtoehtoa kuin värikästä joulupaperia, mitä ei voi kierrättää. Yhtä hyvin voi valita uudelleen käytettävän kangaspussin tai kestävän laatikon.

Joulun ja vuodenvaihteen jätteiden lajittelu

Se minkä jokainen voi tehdä ympäristön eteen, on lajitella oikein syntyvät jätteet myös jouluna. Kun jätteet lajitellaan, päätyvät ne kierrätykseen ja uudelleen tuotantoon tai energiaksi.
Joulupaperia ei voi kierrättää, koska siinä on niin paljon väriaineita, että se ei sovellu uudelleen tuotantoon. Siksi joulupaperit pitää laittaa kodin poltettavan jätteen astiaan.

Ruokaa kannattaa ostaa syötäväksi, mutta ei roskista varten.

”Mikäli ruokaa kuitenkin jää tähteeksi, tulee se kompostoida tai lajitella biojätteeseen, jos kiinteistöllä on biojätteen keräys”, Hautala muistuttaa. Kinkun rasva tukkii viemärin, joten se tulee laittaa poltettavan jätteen astiaan tai biojäteastiaan pakattuna. Myös kinkun luu kuuluu poltettavaan jätteeseen ison kokonsa takia.

Käytöstä poistetut jouluvalot ja kyntteliköt ovat sähkö- ja elektroniikkaromua, mikä otetaan maksutta vastaan Etapin jäteasemilla, niin kuin kaikki kodin sähkölaitteet.

Uudenvuoden tinat ovat vaarallista jätettä, mikä otetaan maksutta vastaan jäteasemilla. Ne voi hyvin myös käyttää seuraavana vuonna uudestaan. Räjäytetyt ilotulitteet kuuluvat omaan poltettavan jätteen astiaan, räjäyttämättömät pitää viedä niiden myyjille tai maahantuojille.

Lahjapakkausten aaltopahvit ja kartongit voi viedä jäteasemille maksutta. Pakkausjätteistä muovi ja styroksi kuuluvat omaan poltettavan jätteen jäteastiaan. Jäteasemilla ne otetaan vastaan maksullisena poltettavana jätteenä tai maksullisena energiajakeena.

Kierrättämällä joulumieltä

Joulusiivouksia tehdessä ja kaappeja läpi käydessä voi joulumieltä hankkia muistamalla myös vähävaraisia, joille voi olla hyötyä itselle tarpeettomiksi jääneistä vaatteista. Itselle tarpeettomat tavarat ja tekstiilit voi toimittaa kierrätykseen kirpputoreille. Etapin jäteasemilla Ilmajoella, Seinäjolla, Lapualla ja Kurikassa otetaan myös maksutta vastaan ehjiä, puhtaita vaatteita ja kodintekstiilejä, jotka toimitetaan hyväntekeväisyyteen Kaks ´kättä -työpajan kautta.

Etapin lahja on kuusen nouto

Lakeuden Etappi tarjoaa joululahjakseen asiakkaille maksuttoman kuusen hävityksen niille toimialueensa asukkaille, jotka jättävät sen kokonaisena ja pakkaamattomana oman jäteastiansa viereen joulun jälkeen. Kuusen voi myös hyödyntää omalla kiinteistöllä polttamalla, jos kiinteistöllä on sopiva tulipesä.

Lisätietoja:
Lakeuden Etappi, ympäristöinsinööri Mirva Hautala, puh. 044 5744933