Ekologinen ihminen antaa lahjaksi palvelun tai lähituotteen, tuunaa itse lahjapaketin, vie haudalle kestävän lyhdyn ja kierrättää jätteet.

Älä anna joululahjaksi roskaa!

Ekologinen ihminen antaa lahjaksi palvelun tai lähituotteen, tuunaa itse lahjapaketin, vie haudalle kestävän lyhdyn ja kierrättää jätteet. 

Nykyaikainen ekologinen ihminen antaa jouluna aineettoman lahjan kuten palvelun tai elämyksen. Näin vähennetään syntyvän jätteen määrää ja tuetaan samalla oman lähiseudun työllisyyttä. Palvelulahjakortti on varma valinta sellaisellekin, jolla on jo kaikkea.
”Tavaran sijasta kannattaa antaa lahjakortti hierojalle, kampaajalle, kauneushoitolaan, teatteriin tai vaikka kuntosalille Myös avun tarjoaminen joko itse tai palveluntarjoajalta hankittuna on ekologinen ja varmasti tervetullut muistaminen. Tarjoa ystävälle, vanhemmille tai mummolle ikkunapesut, siivousapua tai vaikka muutama nurmikonleikkuukerta”, neuvoo jäteneuvoja Oona Salo Lakeuden Etapista.
Mukava ja persoonallinen lahjaidea on itse tehty tuote, leivonnainen, joulukoriste tai käsityö. Yleistynyt on myös tapa antaa hyväntekeväisyyslahja eri järjestöjen kautta, jolloin lahjaksi saa hyvän mielen ja varsinaisen lahjan saakin joku sitä enemmän tarvitseva.
Ostaessa tavaralahjan kannattaa ostaa kunnolla tehtyä ja kestävää sekä suosia suomalaista ja lähituotteita. Lahjojen paketoinnissa voi käyttää vaihtoehtoja värikkäälle joulupaperille, mitä ei voi kierrättää.
”Valitse ennemmin uudelleen käytettävä pakkaus, jolla on käyttöä joulun jälkeenkin, kääri lahja sanomalehteen tai valmista itse persoonallinen käärepaperi”, Salo neuvoo.
Haudoilla käytettäväksi hän suosittelee kestävää kaunista lyhtyä, jonka sisälle käy tavallinen kynttilä. Kertakäyttöisistä muovikynttilöistä syntyy turhaa muovijätettä.

 Vähennä jätettä, lajittele ja kierrätä

Jätettä syntyy kodeissa joulun aikaan normaaliarkea enemmän, kun annetaan lahjoja ja kulutetaan enemmän. Tuotteiden valmistaminen, pakkaaminen ja kuljettaminen kuluttavat luonnonvaroja ja ympäristöä.
Ympäristövastuullinen lajittelee syntyvät jätteet oikein, jolloin niiden ympäristöhaitat ovat vähäisemmät. Lajittelemalla jätteet ohjeiden mukaisesti, päätyvät ne kierrätykseen ja uudelleen tuotantoon tai energiaksi.
Ruokajätteen määrää voi vähentää ostamalla ja laittamalla ruokaa vain sen verran, kuin sitä syödään, valmistamalla tähderuokaa ja pakastamalla ylimääräinen ruoka myöhempää käyttöä varten. Joulusiivouksia tehdessä voi joulumieltä hankkia myös muistamalla vähävaraisia, joille voi olla hyötyä itselle tarpeettomiksi jääneistä vaatteista ja tavaroista.
Tavarat ja tekstiilit voi toimittaa kierrätykseen kirpputoreille tai hyväntekeväisyysjärjestöille. Esimerkiksi Seinäjoella ja Ilmajoella toimiva Kaks´kättä -työpaja ottaa vastaan hyvälaatuista vaatetta, tekstiiliä ja tavaraa hyväntekeväisyyteen toimitettavaksi. 


Lisätietoja: Lakeuden Etappi, jäteneuvoja Oona Salo, puh. 040 641 5668