Anna palvelu tai lähituote, tee itse käärepaperi, osta haudalle kestävä lyhty, kierrätä syntyvät jätteet oikein.

Älä anna jouluna lahjaksi turhaa tavaraa

Ympäristövastuullisen muistilista: anna lahjaksi palvelu tai lähituote, tee itse käärepaperi, osta haudalle kestävä lyhty, kierrätä syntyvät jätteet oikein.

Mitä jos antaisitkin tänä jouluna lahjaksi jotain muuta kuin krääsää ja turhaa tavaraa? Tämän päivän trendi on antaa aineeton lahja kuten palvelu tai elämys. Näin vähennetään jätteitä ja tuetaan samalla oman lähiseudun työllisyyttä. Palvelulahjakortin saaja on varmasti tyytyväinen paitsi lahjaan myös ajatukseen sen takana.
”Lahjaksi voi tavaran sijasta antaa lahjakortin hierojalle, kampaajalle, kauneushoitolaan, teatteriin tai vaikka kuntosalille. Haudoilla voi käyttää kestävää lyhtyä tavallisella kynttilällä”, neuvoo jäteneuvoja Hanna-Leena Juntti Lakeuden Etapista.
Hyvä ja edullinen lahjaidea on myös itse tehty leivonnainen, joulukoriste tai käsityö. Lapsenvahtiapu tai muu itse tarjottu palvelu ei koskaan ole turha sellaista tarvitsevalle. Nykyaikainen tapa on myös hyväntekeväisyyslahja eri järjestöjen kautta, jolloin lahjan saakin joku sitä enemmän tarvitseva.
Ostaessa tavaralahjan kannattaa ostaa kunnolla tehtyä ja kestävää sekä suosia suomalaista ja lähituotteita. Tämäkin on paitsi ekologista, myös työllistävää. Lahjojen paketoinnissa voi käyttää vaihtoehtoja värikkäälle kierrätyskelvottomalle joulupaperille, mitä ei saa laittaa paperinkeräykseen vaan kodin poltettavan jätteen astiaan.
”Ympäristöystävällisempää on valita uudelleen käytettävä pakkaus, jolla on käyttöä joulun jälkeenkin, kääriä lahja sanomalehteen tai valmistaa itse persoonallinen käärepaperi”, Juntti neuvoo. Netistä löytyy vinkkejä joka lähtöön tässä asiassa.

Lajittelemalla edistät kierrätystä

Jätteitä kertyy jouluna paljon, mikä näkyy viime kädessä jätehuollossa. Tavaroiden tuottaminen, pakkaaminen ja kuljettaminen kuluttavat luonnonvaroja ja ympäristöä. Sillä on siis väliä, ostaako moneen kertaan pakattuja tavaroita ja kuormittaako hautausmaata muovikynttilöillä, jotka ovat lopulta enää muovijätettä.
Jätettä jouluna kuitenkin syntyy normaaliarkea enemmän. Ympäristövastuullinen lajittelee syntyvät jätteet oikein, jolloin niiden ympäristöhaitat ovat vähäisemmät. Lajittelemalla jätteet ohjeiden mukaisesti, päätyvät ne kierrätykseen ja uudelleen tuotantoon tai energiaksi.
Ruokajätteen määrää voi vähentää ostamalla ja laittamalla ruokaa vain sen verran, kuin sitä syödään, valmistamalla tähderuokaa ja pakastamalla ylimääräinen ruoka myöhempää käyttöä varten. Joulusiivouksia tehdessä voi joulumieltä hankkia myös muistamalla vähävaraisia, joille voi olla hyötyä itselle tarpeettomiksi jääneistä vaatteista ja tavaroista.
Tavarat ja tekstiilit voi toimittaa kierrätykseen kirpputoreille tai hyväntekeväisyysjärjestöille. Esimerkiksi Seinäjoella toimiva Kaks´kättä -työpaja ottaa vastaan hyvälaatuista vaatetta, tekstiiliä ja tavaraa hyväntekeväisyyteen toimitettavaksi.

 Lisätietoja: Lakeuden Etappi, jäteneuvoja Hanna-Leena Juntti, puh. 040 641 5668