Kyseessä on todennäköisesti huonekärpäsen toukka. Huonekärpäsnaaraat munivat paikkoihin, joissa on ruokajätteitä, lantaa tai rehujätteitä. Optimilämpötila toukkien kehitykselle on noin +30 astetta, jolloin biojätettä sisältävä astia on siihen tarkoitukseen sopiva paikka.
Vinkit toukkien torjumiseen ja hävittämiseen!
Toukkia voi varsinkin kuumalla säällä ilmestyä biojäteastiaan hyvinkin nopeasti. Tässä vinkkejä, miten toimia tilanteessa:
- Pese biojäteastia huolellisesti tyhjennyksen jälkeen – tämä on paras ja ekologisin tapa torjua kärpäsen toukkia
- Aseta biojäteastia varjoon, koska kärpäset viihtyvät lämmössä
- Pidä biojäte mahdollisimman kuivana – älä laita biojätteeseen nesteitä tai imeytä nesteet esimerkiksi keittiön biojäteastian pohjalla olevaan sanomalehteen tai kanamunakennosilppuun
- Pakkaa kalajämät sanomalehteen ennen biojätteeseen laittamista
- Myös etikka voi karkottaa kärpäsiä
Varmista myös, että biojäteastia on ehjä ja kansi menee kunnolla kiinni.
Biojätteestä tuotetaan Ranu-maanparannusraetta
Biojäteastian puhtaanapito on paras ja ympäristöystävällisin keino torjua toukkia. Biojätteeseen ei pidä suihkuttaa hyönteismyrkkyjä, vaikka siellä olisi eläjiä. Biojätteestä tehdään kierrätyslannoitetta, Ranu-maanparannusraetta, jota käytetään viljapelloilla ja puutarhoissa. Ranu on sertifioitu laatulannoite, jonka laatuvaatimukset ovat korkeat haitta-aineiden osalta.
Vaikka tekisit kaiken tarvittavan, voivat kärpäsen toukat jatkaa silti asumistaan biojäteastiassasi. Mutta ei hätää, kesän jälkeen sään viiletessä toukkaongelmakin häviää itsestään.