Tuikkujahtiin osallistui liki 1000 koululaista Etelä-Pohjanmaalta.

Etapin järjestämän tuikkujahdin voitto meni Koskenkorvan koululle

Lakeuden Etapin järjestämän tuikkujahdin voiton vei Ilmajoen Koskenkorvan koulun 2. luokka, joka keräsi 10 oppilaan voimin peräti 14 241 tuikun kuorta. Toiseksi tuli Kurikan Kankaan koulun 1. luokka, jonka 17 oppilasta keräsi 16 567 tuikkukuorta ja kolmannelle sijalle ylsi Ilmajoen Palonkylän koulun 1A, jonka 13 oppilaan tulos oli 11 499 tuikkukuorta.
Määrällisesti eniten tuikkuja keräsi Toivolanrannan yhtenäiskoulun 4. luokka Peräseinäjoelta, joka sai kasaan yhteensä 19 763 tuikkukuorta.
”Oli mukava yllätys, että tuikkujahtiin saatiin niin paljon osallistujia”, sanoo palvelu- ja tuotepäällikkö Satu Estakari Etapista. Hän pitää myös kerättyjen tuikkujen määrää hienona asiana.
Tuikkukuorien kierrätyskilpailuun osallistui yhteensä 993 koululaista Etelä-Pohjanmaalta. Mukaan lähti 56 koululuokkaa. Kisan voitti määräaikaan mennessä eniten tuikkukuoria oppilasta kohden kerännyt koululuokka. Voittajaluokka keräsi 1424 tuikun kuorta per oppilas.
Etapin toimialueella tuikkujahdissa kerättiin yhteensä 354 591 tuikkukuorta kierrätystä varten. Koko maan tulos oli 5 918 3441 kpl. Yksi tuikku painaa noin 1 gramman, joten 15 gramman limsatölkkejä tällä määrällä saataisiin valmistettua 394 556 kpl.
Ensimmäinen palkinto on 300 euron rahapalkinto ja lisäksi yksi sentti per kerätty tuikku. Kolme eniten tuikkuja kerännyttä luokkaa palkitaan rahapalkinnolla, niin että toiseksi tullut luokka saa 200 euroa ja kolmannelle sijalle yltänyt 100 euroa. Myös määrällisesti eniten kerännyt luokka saa 100 euron palkinnon. Kaikille kilpailuun osallistuneille jaetaan pieni osallistumislahja.
Etappi järjesti nyt ensimmäistä kertaa toimialueensa kouluille metallisten kynttilätuikkujen kierrättämiseen tähtäävän tuikkujahdin, mikä käynnistyi viime marraskuussa ja päättyi tammikuun lopussa. Kisa oli suunnattu kaikille Etapin toimialueen peruskoulujen 0-9 luokille.

 Kilpailulla arvokas tarkoitus

Tuikkujahti on peruskoululaisille suunnattu valtakunnallinen tuikunkuorien keräyskilpailu, jolla pyritään edistämään metallin kierrätystä. Kilpailun tavoitteena on aktivoida koululaisia muutenkin tarkkailemaan kulutus- ja lajittelutottumuksiaan ja kannustaa heitä luovuuteen ja verkostoitumiseen käytettyjen tuikkukuorien etsinnässä yhteisvoimin.
Tuikkujahti järjestettiin tänä talvena ympäri Suomen 14 eri jätehuoltoyhtiön alueella.
Alumiiniset tuikkujen kuoret voidaan kierrättää uudeksi raaka-aineeksi keräämällä ne talteen. Siksi tuikkukuorien kierrättäminen on ympäristöteko. Pienestä koostaan huolimatta tuikkukuoret ovat arvokasta metallituotteiden uusioraaka-ainetta.
Alumiinin syntypaikkalajittelu on tärkeää myös jätteiden energiana hyödyntämisen näkökulmasta. Jätevoimaloissa muun jätteen seassa oleva alumiini päätyy polttouuniin, jossa se aiheuttaa vahinkoa sulaessaan kiinni polttoarinaan. Siksi tuikkukuoret kuuluvat metallin joukkoon, eikä kodin poltettavan jätteen astiaan.
”Etappi toimittaa kerätyt tuikkukuoret metallin kierrätykseen yhteistyökumppaninsa kautta. Tuikkukuorista tehdään uusia metallituotteita”, Estakari kertoo.