Etappi ja Suomen Kiertovoima KIVO ry. tiedottivat perjantaina 10.2., että kuntien asukkaiden jätehuoltopalveluihin on tulossa helmi-maaliskuussa katkoksia eri puolilla Suomea 10 kunnallisen jäteyhtiön alueella. Poikkeustilanne johtui siitä, että kuntien jäteyhtiöiden urakoitsijana toimineen Jätehuolto Laine Oy:n valmius selviytyä urakkasopimusten mukaisista velvoitteista heikentyi. Perjantaina yritys jätti konkurssihakemuksen.

Lakeuden Etappi on yksi jäteyhtiöistä, joita tilanne on koskenut Lapualla, Ilmajoella, kanta-Kurikassa, Ähtärissä ja Töysän alueella Alavudella. Tyhjennyskatkoksia syntyi perjantaina. Laineen kuljettajat hoitivat tehtäväänsä tunnollisesti vielä perjantaina siihen saakka kun se oli mahdollista. Osa perjantain tyhjennyksistä jäi sen jälkeen tekemättä. Urbaser ryhtyi tekemään maanantaista 13.2. lähtien kesken jäänyttä urakkaa. Maanantaina Urbaser aloitti jäteastian tyhjennykset Ilmajoella, Kurikassa, Lapualla, Ähtärissä ja Töysässä. Viikolla 7 jäteastian tyhjennykset saadaan paikattua niin, että viivästyksiä on enintään yhden päivän normaalista tyhjennysaikataulusta.

Poikkeustilanne on koskenut vain poltettavan jätteen jäteastian tyhjennyksiä, kaikki muut tyhjennykset, kuten pakkaus- ja biojätteiden tyhjennykset sekä lavojen ja puristimien tyhjennykset ovat jatkuneet normaalisti. Myös muut jätehuoltopalvelut kuten jäteasemat ja RE-piste ovat toimineet normaalisti.

Etappi tiedotti median välityksellä ja omilla nettisivuillaan, että poikkeustilanteessa asukkaiden on erityisen tärkeää lajitella jätteet huolellisesti ja pakata tiiviisti, jotta jätettä kertyisi vähemmän. Omakotiasukkaita neuvottiin tarvittaessa säilyttämään jätteitä väliaikaisesti esimerkiksi varastossa.

Kuntien jäteyhtiöissä tehdään parhaillaan järjestelyjä, jotta katkokset alueiden asukkaiden jäteastioiden tyhjennyksissä jäisivät mahdollisimman lyhyiksi. Jäteastioiden tyhjennyksissä joudutaan monin paikoin tekemään priorisointia niin, että kriittisten kohteiden kuten sairaaloiden ja koulujen jätehuoltopalvelut turvataan ensimmäisenä.

Tilanteen vaikutukset alueilla tarkentuvat eri tahtiin. Siitä syystä asukkaiden kannattaa seurata oman jäteyhtiön, Etelä-Pohjanmaalla Lakeuden Etapin, kotisivuja, jonne ajantasaista tietoa päivitetään. Asukkaiden ei tarvitse ottaa yhteyttä jäteyhtiöön.

Poikkeustilanne koettelee Lakeuden Etapin lisäksi Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n, Jätekukko Oy:n, Keski-Savon Jätehuolto liikelaitoskuntayhtymän, Kiertokapula Oy:n, Kymenlaakson Jäte Oy:n, Mustankorkea Oy:n, Rosk’n Roll Oy Ab:n, Sammakkokangas Oy:n ja Vestia Oy:n alueiden jäteastioiden tyhjennys- ja jätteenkuljetuspalveluita.

Tiedote julkaistiin ensimmäisen kerran perjantaina 10.2. klo 9, ja sitä on päivitetty 11.2. klo 13.50 tilanteen muututtua Etapin osalta niin, että jätekuljetukset saadaan pääosin pyörimään jo maanantaina 13.2. Toinen päivitys tehtiin 13.2. klo 10, mikä koski uusinta tietoa, jonka mukaisesti jätekuljetukset on saatu käynnistymään kokonaisuudessaan.