Kuntalaisille on maksuton vastaanotto kaikilla jäteasemilla

Etappi kierrättää kotien risut ja haravointijätteet 

Kuntalaisille on maksuton vastaanotto kaikilla jäteasemilla

Kevään piha- ja puutarhatyöt tuottavat monissa kotitalouksissa kasoittain risuja ja haravointijätteitä, joita ei aina ole mahdollista käsitellä omalla kiinteistöllä. Lakeuden Etappi ottaakin maksutta vastaan risut ja haravoinnit, kun ne on erikseen lajiteltu. Niistä valmistetaan kierrätystuotetta puutarhan maanparannukseen.
Jätehuolto tarkoittaa tänä päivänä yhä enemmän hyödyntämistä ja kierrättämistä, ei pelkästään jätteen kuljettamista ja käsittelyä. Hyödynnettäessä jätteistä otetaan joko niiden sisältämä energia talteen tai niistä valmistetaan uusia tuotteita.
”Etappi tuottaa vastaanottamistaan haravointijätteistä kompostoimalla maanparannuskompostia, jonka mukana ravinteet palautuvat takaisin luonnon kiertokulkuun” kertoo jäteneuvoja Hanna-Leena Juntti Lakeuden Etapista.
Haravointijätteiden kompostointi on luonnonmukainen käsittelytapa. Risut haketetaan ja käytetään osin maanparannuskompostin tukiaineena, loput energiana. Komposti sopii kotipuutarhaan ja toimii perinteisen puutarhamullan tavoin.
”Tämähän on ekologista lähituote-ajattelua parhaimmillaan, kun raaka-aine tulee lähiseudun puutarhoista jätteenä ja käsittelyn jälkeen ravinteet palaavat takaisin maahan”, kuvailee Juntti.
Haravointijätteet voi myös kompostoida kotikiinteistöllä itse, jos kompostointiin on pihalla mahdollisuus. Risuja voi polttaa tulipesässä.
Jätteiden, myös risujen ja haravointijätteiden, avopoltto on kuntien jätehuoltomääräysten mukaan kiellettyä taajama-alueella. Haja-asutusalueella voi omalla kiinteistöllä polttaa vähäisiä määriä kuivia risuja ja oksia. Savuhaittaa ei kuitenkaan saa aiheuttaa kaava-alueen ulkopuolellakaan.

 Pakkaa kuorma oikein

Jäteasemalla asioidessa haravointijätteet kannattaa Juntin mukaan laittaa peräkärryn pohjalle, risut päälle ja sitoa kuorma hyvin, jotta se pysyy kasassa. Mikäli haravointijätteitä vie muovisäkeissä, säkit tulee tyhjentää itse jäteasemalla.
Jäteasemilla vastaanotetuille risuille ja haravointijätteille ei ole mitään eräkokorajoja, vaan niitä voi viedä asemille mielin määrin. Tämä johtuu siitä, että niitä ei tarvitse mahduttaa kontteihin, vaan ne kootaan maahan kasoiksi. Risut kerätään omaan kekoonsa ja haravointijätteet omaansa.

Risuja ovat puiden oksat, leikatut pensaat ja noin ranteen paksuiset tai sitä ohuemmat puut. Haravointijätteeksi määritellään erilaiset kasvin osat, kukat, ruohot ja lehdet. Haravointijätteen seassa saa olla kukkamultaa korkeintaan 20 litraa per peräkärrykuorma.
Kannot ja juurakot eivät kuulu risuihin ja haravointijätteisiin, vaan niitä otetaan maksullisena jätteenä vastaan jätehuoltokeskuksessa Ilmajoella.
”Risuista ja haravointijätteistä ei peritä kotitalouksilta maksua, koska kotitaloudet maksavat ekomaksua. Ekomaksua vastaan saa jäteasemille viedä kotien kierrätettäviä jätteitä ja vaarallisia jätteitä ilman erillistä maksua”, Juntti kertoo.

Lisätietoja: Lakeuden Etappi Oy, jäteneuvoja Hanna-Leena Juntti puh.040 6415668 tai palvelu- ja tuotepäällikkö Satu Estakari puh.040 7748525