Lakeuden Etappi on mukana tällä viikolla käynnistyvällä Euroopan jätteen vähentämisen viikolla erilaisilla tapahtumilla ympäri toimialuettaan.

Etappi mukana Euroopan jätteen vähentämisen viikolla

Älä ruoki roskista, kierrätä biojäte!

Lakeuden Etappi on mukana tällä viikolla käynnistyvällä Euroopan jätteen vähentämisen viikolla erilaisilla tapahtumilla ympäri toimialuettaan. Euroopan jätteen vähentämisen viikko on Euroopan Komission LIFE+ -hanke, joka tähtää tuotettujen jätemäärien vähentämiseen erilaisten tapahtumien ja tempausten kautta. Tapahtumissa jaetaan tietoa ja havainnollistetaan myös käytännössä, miten jokainen voi vaikuttaa omalla toiminnallaan jätteitä vähentävästi.

Jätteen vähentämisen viikkoa vietetään tänä vuonna 17. – 25.11. eli pääsääntöisesti viikolla 47. Viikko alkaa nyt lauantaina ja päättyy viikon päästä sunnuntaina.

Viime vuonna jätemäärien vähentämiseen ja tiedon lisäämiseen tähtääviä tapahtumia järjestettiin yli 7000 ympäri Eurooppaa. Etappi on ollut mukana teemaviikoilla jo kahtena edellisenä vuonna.

Etappi järjestää jätteen vähentämisen viikolla tapahtumia neuvontaverkostonsa kautta. Neuvontaverkosto koostuu pääasiassa 4H-yhdistyksistä, jotka tekevät jäteneuvontaa Etapille jäteyhtiön toimeksiannosta. Etappi maksaa korvauksen neuvontaverkostolle sen tekemästä jäteneuvontatyöstä.

Etapin toimialueen kunnissa on viikon aikana yhteensä 15 tapahtumaa. Tapahtumat on suunnattu pitkälti perheille ja lapsille. Lapsille järjestetään tavaroiden vaihtoiltoja kerhoissa periaatteella ”lelut kiertoon”. Viime vuonna tavaroiden vaihtotapahtumista saatiin hyvää palautetta. Ohjelmassa on myös esimerkiksi kierrätysaskartelua. Kurikassa järjestetään lauantaina kierrätyskarnevaalit.

Teemaviikolla keskitytään myös kampanjoimaan ruoan hävikin pienentämiseksi ja biojätteen lajittelemiseksi biojätteisiin. Etapin toimesta isommille laitoskeittiöille on suunnattu julistekampanja, jossa teemaviikon aiheena on ”Pienennä hiilijalanjälkeäsi” ja ”Älä ruoki roskista”.

Tällä halutaan muistuttaa, että ruokaa pitäisi ottaa lautaselle vain sen verran kuin syö, ja jos sitä jää tähteeksi, on tärkeää lajitella biojäte oikein. Keräykseen lajiteltu biojäte päätyy ruokaloista, samoin kuin biojätteen keräykseen kuuluvilta asuinkiinteistöiltä, Etapin biokaasulaitokseen hyödynnettäväksi.

Lakeuden Etappi Oy:n tapahtumat Euroopan jätteen vähentämisen viikolla:

 • 17-25.11. Julistekampanja ruoan hävikin pienentämiseksi ja biojätteen päätymiseksi biojätteisiin , koko toimialue (ei Kihniö, Ylihärmä ja Kauhava)
 • 17.11. Kierrätyskarnevaalit Kurikassa nuorisotalo Kurnulla klo 11-14( lelunvaihtopiste, jäteneuvontaa, tehtävärasteja, kierrätysaskartelua, paikalla jäteauto klo 11-13)
 • 19.11. Tiistenjoen 4H-kerho, Lapua askartelua kierrätysmateriaalista, lelunkeräys hyväntekeväisyyteen (Lapuan kaupungin ryhmiksiin ja perhepäivähoitajien lelulainaamoon)
 • 20.11. MLL Musamaisu – kerho, Seinäjoki, Ruukintie lelunvaihtotempaus 1,5-5-vuotiaille lapsille.
 • 20.11. Jyrän päiväkoti, Kurikka lelunvaihtopäivä päiväkotilapsille
 • 20.11. Alvarin koulu, Kuortanen jäteaiheisen muistipelin palaaminen ja lelunvaihtopäivä eskarilaisille A-luokka.
 • 20.11. Peuralan Eskari, Ilmajoki jäteaiheisen muistipelin palaaminen, jätteen vähentämisleikki ja lelunvaihtopäivä eskarilaisille
 • 20.11. Poutun 4H-kerho, Lapua askartelua kierrätysmateriaalista, lelunkeräys hyväntekeväisyyteen (Lapuan kaupungin ryhmiksiin ja perhepäivähoitajien lelulainaamoon)
 • 21.11. Hirvijoen 4H-kerho, Lapua askartelua kierrätysmateriaalista, lelunkeräys hyväntekeväisyyteen (Lapuan kaupungin ryhmiksiin ja perhepäivähoitajien lelulainaamoon)
 • 22.11. Ruhan 4H-kerho, Lapua askartelua kierrätysmateriaalista, lelunkeräys hyväntekeväisyyteen (Lapuan kaupungin ryhmiksiin ja perhepäivähoitajien lelulainaamoon)
 • 23.11. Nuokkarin 4H-kerho, Lapua askartelua kierrätysmateriaalista, lelunkeräys hyväntekeväisyyteen (Lapuan kaupungin ryhmiksiin ja perhepäivähoitajien lelulainaamoon)
 • 23.11. Nuorisotalon yökahvila, Lapua ystävänauhojen tekeminen jätelangoista nuorison kanssa. Nuorisotilassa lelujen vastaanottopiste, josta lelut hyväntekeväisyyteen (Lapuan kaupungin ryhmiksiin ja perhepäivähoitajien lelulainaamoon)
 • 23.11. Ylijoen koulu, Kuortane jäteaiheisen muistipelin pelaaminen ja lelunvaihtopäivä
 • 23.11. Keskikylän kerho, Jalasjärvi lelunvaihtotempaus
 • 23.11. Nuorisotalo, Jalasjärvi kierrätysaiheisten korttien askartelu nuorison kanssa

Lisätietoja: Lakeuden Etappi Oy, koulutus- ja neuvontapäällikkö Paula Haanpää, puh.050 3873937