Kansainvälinen tavoite on vähentää hukkaan heitettävän ruoan määrää

Etappi vähentää koulujen ruokajätettä Euroopan jätteen vähentämisen viikolla

 

Lakeuden Etappi on mukana Euroopan jätteen vähentämisen viikolla, joka käynnistyy kuluvalla viikolla. Etappi keskittyy viikon aikana toimialueensa koulujen ruokajätteen määrän vähentämiseen. Tähteitä nolla! -kampanjassa Etappi haastaa toimialueensa alakoulut mukaan vähentämään lautaselle jäävän ruoan määrää. Haastettavia kouluja on yhteensä 78.
Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa vietetään kansainvälisesti 21.11 – 29.11.2015. Kyseessä on Euroopan Komission LIFE+ -hanke, joka tähtää tuotettujen jätemäärien vähentämiseen tapahtumien ja tempausten kautta.
Tähteitä nolla! -kilpailu tähtää ruokajätteen määrän vähentämiseen kouluissa. Lähtökohtana on fakta, että Suomessa heitetään ruokaa roskiin vuosittain 120 – 160 miljoonaa kiloa eli 20 – 30 kiloa per henkilö. Ruoan tuottaminen, valmistaminen ja kuljettaminen aiheuttavat ilmastopäästöjä. Lajittelemalla syntyvä ruokajäte oikein biojätteeseen, päätyy se kierrätykseen Etapin biokaasulaitokseen ja vähentää ilmastovaikutuksia.
”Kilpailussa koulujen keittiöhenkilökunta punnitsee viikon ajan kertyvän biojätteen määrän. Voittaja on se koulu, jossa muodostuu vähiten biojätettä oppilasta kohti”, kertoo jäteneuvoja Hanna-Leena Juntti Etapista.
Ensisijainen tavoite jätehuollossa on vähentää jätteen määrää. Seuraavaksi tärkeänä pidetään sitä, että syntyvä jäte lajitellaan oikein. Etappi on kampanjoinut viime keväästä lähtien laajemminkin biojätteen lajittelun puolesta ohjatakseen biojätteen kierrätykseen ja pois poltettavan jätteen joukosta, jossa siitä on haittaa jätevoimalan toiminnalle. Nuorten parissa kampanjointiin liittyen järjestettiin myös videokilpailu kouluille, jonka voitto meni Kurikan yhteiskoulun 8. luokalle.
Euroopan jätteiden vähentämisen viikolla on tavoiteltu resurssitehokkaampaa ja vähemmän jätteitä tuottavaa elämäntapaa vuodesta 2009 lähtien. Viime vuonna jätteettömän maailman puolesta järjestettiin 12 000 tempausta ja tapahtumaa ympäri Eurooppaa. Lakeuden Etappi on ollut mukana jätteen vähentämisen viikoilla alusta asti erilaisin teemoin ja tapahtumin. 

Lisätietoja: Lakeuden Etappi, jäteneuvoja Hanna-Leena Juntti, puh. 040 6415668

Lisää tietoa myös: www.ewwr.fi