Puutarhatöissä syntyvät risut ja haravointijätteet otetaan maksutta vastaan kaikilla toimialueen 11 jäteasemalla ilman eräkokorajoitusta.
Etappia saa muistaa risuilla!
Piha- ja puutarhatyöt ovat monilla käynnissä kesäaikaan. Risuja kertyy pensaiden ja puiden leikkaamisesta ja lehtikasoja haravoinnista. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta käsitellä syntyviä puutarhajätteitä omalla kiinteistöllään, siispä Etappi auttaa tässä asiassa.
”Risut ja haravointijätteet otetaan maksutta vastaan Etapin kaikilla 11 jäteasemalla toimialueen yhdeksän kunnan alueella”, kertoo palvelu- ja tuotepäällikkö Satu Estakari Lakeuden Etapista. Risut ja haravointijätteet tulee jäteasemalle toimitettaessa olla erikseen lajiteltuina.
Haravointijätteet hyödynnetään Etapissa kompostoimalla ja siitä syntynyt multa käytetään esimerkiksi loppusijoitusalueen peittämiseen ja viherrakenteisiin. Risut haketetaan ja toimitetaan eteenpäin energiana hyödynnettäväksi.
”Haravointijätteet voi hyvin myös kompostoida pihakompostissa itse, jos kompostointiin on kotipihalla mahdollisuus. Risuja voi polttaa tulipesässä, jos kiinteistöllä on sellainen”, Estakari neuvoo.
Kuormaa peräkärryyn tehdessä kannattaa laittaa haravointijätteet pohjalle, risut päälle ja sitoa kuorma hyvin, jotta se pysyy kasassa. Mikäli vie pelkkiä haravointijätteitä muovisäkeissä, säkit tulee itse tyhjentää jäteasemalla.
Jäteasemilla vastaanotetuille risuille ja haravointijätteille ei ole mitään eräkokorajoja, vaan niitä voi kuskata asemille mielin määrin. Tämä johtuu siitä, että niitä ei tarvitse mahduttaa kontteihin, vaan ne kootaan maahan kasoiksi. Risut kerätään omaan kekoonsa ja haravointijätteet omaansa.
Risujen avopoltto on kiellettyä taajamissa
Risuja ovat puiden oksat, leikatut pensaat ja noin ranteen paksuiset tai sitä ohuemmat puut. Haravointijätteeksi määritellään erilaiset kasvin osat, kukat, ruohot ja lehdet. Haravointijätteen seassa saa olla kukkamultaa korkeintaan 20 litraa.
Kannot ja juurakot eivät kuulu risuihin ja haravointijätteisiin, vaan niitä otetaan maksullisena jätteenä vastaan jätehuoltokeskuksessa Ilmajoella.
”Risuista ja haravointijätteistä ei peritä kotitalouksilta maksua, koska kotitaloudet maksavat ekomaksua. Ekomaksua vastaan saa jäteasemille viedä kotien kierrätettäviä jätteitä ja vaarallisia jätteitä ilman erillistä maksua”, Estakari toteaa.
Jätteiden, myös risujen ja haravointijätteiden, avopoltto on kuntien jätehuoltomääräysten mukaan kiellettyä taajama-alueella. Haja-asutusalueella voi omalla kiinteistöllä polttaa vähäisiä määriä kuivia risuja ja oksia. Savuhaittaa ei kuitenkaan saa aiheuttaa kaava-alueen ulkopuolellakaan.
Lisätietoja: Lakeuden Etappi Oy, palvelu- ja tuotepäällikkö Satu Estakari, puh. 040 7748 525