Näin lajittelet poistotekstiilit!

1. Poistotekstiilin keräykseen

Poistotekstiilin keräykseen lajitellaan puhtaat ja kuivat mutta käyttökelvottomat tekstiilit, esimerkiksi rikkinäiset vaatteet ja muut tekstiilit:

  • takit, housut, hameet ja paidat
  • lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat

Pakkaa muovipussiin ja sulje tiiviisti. Vie maksutta keräykseen jäteasemalle tai RE-pisteelle. Korkeintaan 100 litraa kerrallaan eli noin kolme kauppakassillista tai puolikas jätesäkillinen.

2. Poltettavaan jätteeseen

  • Huonokuntoiset kierrätyskelvottomat tekstiilit: likaiset, haisevat, kosteat homeiset tai tuholaisia sisältävät
  • Materiaaliltaan kierrätyskelvottomat tekstiilit: kengät, asusteet, alusvaatteet, sukat, sukkahousut, matot, tyynyt, peitot, pehmolelut

Huonokuntoisia ja materiaaliltaan kierrätyskelvottomia tekstiilejä ei voida kierrättää hygieniasyistä tai koska ne eivät sovellu kierrätysprosessiin.

3. Uudelleenkäyttöön

Itselle tarpeettomat, mutta puhtaat ja käyttökelpoiset vaatteet kannattaa kierrättää uudelleenkäyttöön. Ne voi esimerkiksi lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin tai myydä kirpputoreilla.

Kaavio poistotekstiilin lajittelusta

Yrityksiltä ei vastaanoteta poistotekstiiliä.

Mitä poistotekstiileille tapahtuu?

Kuntien jäteyhtiöt kuten Lakeuden Etappi järjestävät kotitalouksien poistotekstiilien keräyksen ja esilajittelun. Esilajittelussa väärinlajitellut ja kierrätyskelvottomat tekstiilit erotellaan. Kierrätyskelpoinen materiaali kuljetetaan Turkuun Lounais-Suomen poistotekstiililaitokseen materiaalin mukaan lajitteluun ja sieltä jatkokäsittelyyn Paimion kiertotalouslaitokseen, jossa siitä tehdään uusiokuitua teollisuuden käyttöön. Kierrätyskelvottomat tekstiilit päätyvät edelleen poltettavaan jätteeseen ja jätevoimalaan.

Etapin toimialueella poistotekstiilit viedään jäteasemilta käsiteltäväksi Alavudelle A-Pesti Oy:lle. Siellä joukosta poimitaan erikseen sellaisenaan uudelleen käytettäväksi kelpaavat tuotteet ja erotellaan kierrätyskelvottomat tekstiilit poltettavaan jätteeseen.

Paimiossa kierrätysprosessiin päätyvät tekstiilit avataan kierrätyskuiduksi, jota käytetään uusien tuotteiden raaka-aineina. Lopputuotteena voidaan valmistaa esimerkiksi lankoja, kankaita, eristysmateriaaleja, akustiikkalevyjä ja komposiitteja. Kuidulle haetaan myös jatkuvasti uusia käyttökohteita.