Palvelu tai elämyslahja on tervetullut ja ympäristöä säästävä valinta

Joululahjaksi suursiivous tai hiustenleikkuu?

Palvelu tai elämyslahja on tervetullut ja ympäristöä säästävä valinta.

Ilahtuisitko, jos saisit joululahjaksi suursiivouksen, hiustenleikkuun tai vaikka elokuvalipun? Melko varmasti ja ehkä enemmänkin, kuin vääränkokoisesta vaatteesta tai taas yhdestä kynttilänjalasta. Niin ilahtuisi moni muukin, joten eiköhän anneta tänä jouluna lahjaksi palveluita tai elämyksiä itse kukin.
Antamalla aineettomia lahjoja vähennetään tavaroiden tuottamiseen, pakkaamiseen ja kuljettamiseen kuluvia ympäristövaikutuksia ja päästöjä sekä tuetaan samalla paikallisia palveluntuottajia. Myös jätteen määrä vähenee. Ostaessa tavaralahjan kannattaa ostaa kunnolla tehtyä ja kestävää.
”Lahjakortti on hyvä valinta, kun tarjoaa lahjansaajalle tarpeellisen ja mieluisen palvelun, kuten kotisiivouksen, hieronnan, jalkahoidon, teatterin tai vaikka leffalipun”, neuvoo jäteneuvoja Oona Salo Lakeuden Etapista
Ekologinen ja edullinen lahja on myös oman palvelunsa tarjoaminen.  Rahaa ei tarvitse vaihtaa ollenkaan, kun antaa lahjaksi ikkunapesun tai nurmikonleikkuun. Kakku tai itsetehty kukka-asetelma on merkkinä lahjanantajan viitseliäisyydestä.
”Itse tehty on aina myös yksilöllinen lahja verrattuna ostettuun. Nykyään suositaan myös hyväntekeväisyyslahjoja, jolloin lahjan saakin joku sitä enemmän tarvitseva”, Salo kertoo.

Värikästä lahjapaperia ei voi kierrättää – kynttilän valinnallakin on väliä

Lahjojen paketoinnissa voi käyttää vaihtoehtoja värikkäälle joulupaperille, mitä ei voi kierrättää runsaan väriaineen takia.
”Lahjapaperin sijasta on hyvä valita uudelleen käytettävä pakkaus tai valmistaa itse omannäköisensä paketti vaikka sanomalehdestä”, Salo neuvoo.
Kertakäyttöisistä muovikynttilöistä syntyy esimerkiksi hautausmaille runsaasti muovijätettä.
Haudalle kannattaakin viedä ennemmin kestävä lyhty ja sen sisälle tavallinen kynttilä. Joutsenmerkitty kynttilä on aina hyvä valinta, koska kynttilän valmistuksessa on käytetty uusiutuvia raaka-aineita eli steariinia yli 90 prosenttia.
”Ruokajätteen määrää voi vähentää ostamalla vain sen verran kuin syödään, valmistamalla tähderuokaa ja pakastamalla ylimääräinen ruoka myöhempää käyttöä varten”, valistaa Salo.
Joulusiivouksia tehdessä ja kaappeja tyhjentäessä on hyvä aika kerätä vaatteita ja itselle tarpeetonta tavaraa kierrätykseen kirpputorien tai hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta. Esimerkiksi Seinäjoella ja Ilmajoella toimiva Kaks´Kättä -työpaja, ottaa vastaan hyvälaatuista tekstiiliä ja tavaraa.

Lisätietoja: Lakeuden Etappi, jäteneuvoja Oona Salo, puh. 040 641 5668