Kierrättäminen ja oikea lajittelu on tärkeää, jotta jätteiden materiaalit saadaan tehokkaasti kiertoon ja hyödyntäminen onnistuu. Näin neuvoo ympäristökouluttaja Oona Ollila Lakeuden Etapista.
”Kaikille jätteille on paikkansa. Jäteasemille ja ekopisteille viedyt jätteet päätyvät kierrätykseen ja sitä kautta uusien tuotteiden tuotantoon tai muulla tavalla hyödynnettäväksi”, Ollila tähdentää.
Kodin jäteastian sisältö päätyy energiana hyödynnettäväksi jätevoimalaan, jossa siitä tuotetaan lämpöä ja sähköä. Joten Ollilan mukaan on tärkeää, että sinne laitetaan vain polttokelpoista jätettä, eikä palamatonta tai sellaista jätettä, jolle on muualla oma paikkansa ja kierrätysväylänsä.
Ekopisteille voi viedä pakkausjätteet, isommat erät ja isokokoiset jätteet jäteasemalle. Kodin puhtaat pakkausjätteet ja esimerkiksi kodinkoneet ja -laitteet otetaan maksutta vastaan kaikilla Etapin 11 jäteasemalla. Ollilan mielestä kannattaa suunnitella jätehuolto jo ennen joulua esimerkiksi viemällä keräykseen etukäteen jo kertyneet jätteet, koska välipäivinä ekopisteet yleensä täyttyvät.

Katso joulun jätteiden lajitteluohjeet