Jouluna syntyy jätettä normaaliarkea enemmän, joten siksi on erityisen tärkeää että jäte lajitellaan oikein. Näin vähennetään jätteiden ympäristöhaittoja ja huolehditaan siitä, että jätteet päätyvät kierrätykseen ja uudelleen tuotantoon tai energiaksi.

Kierrätä ja lajittele joulun jätteet oikein

Joulu on kaiken juhlintaan liittyvän mukavan lisäksi myös jätteiden aikaa. Jätettä syntyy paljon esimerkiksi lahjaksi saaduista tavaroista, jotka on pakattu usein moneen kertaan. Koska jätettä syntyy jouluna normaaliarkea enemmän, on erityisen tärkeää että se lajitellaan oikein. Tavaroiden tuottamisella, kuljettamisella ja niiden käsittelemisellä elinkaarensa päässä eli jätteenä, on aina ympäristövaikutuksia.
”Lajitteluohjeiden ja jätehuoltomääräysten mukaisesti lajittelu on tärkeää, koska sillä tavalla minimoidaan jätteiden ympäristöhaittoja ja huolehditaan siitä, että jätteet päätyvät kierrätykseen ja uudelleen tuotantoon tai energiaksi”, muistuttaa palvelu- ja tuotepäällikkö Satu Estakari Lakeuden Etapista. Kierrättämällä tavaroiden raaka-aineet uudelleen tuotantoon säästetään myös luonnonvaroja.
Lahjapakkausten aaltopahvit ja kartongit otetaan jäteasemilla maksutta vastaan. Pakkausjätteistä muovin ja styroksin voi laittaa omaan kodin poltettavan jätteen jäteastiaan, josta ne päätyvät energiana hyödynnettäväksi jätevoimalaan. Jäteasemilla muovi ja styroksi otetaan vastaan maksullisena poltettavana jätteenä tai maksullisena energiajakeena.
”Joulupaperia ei voi kierrättää, koska siinä on niin paljon väriaineita, että se ei sovellu uudelleen tuotantoon. Siksi joulupaperit tulee laittaa kodin poltettavan jätteen astiaan”, Estakari neuvoo.

Ruoki nälkäisiä, älä roskista

Ruokaa kannattaa Estakarin mukaan ostaa syötäväksi, ei roskista varten. Jokainen suomalainen tuottaa ruokajätettä vuodessa 20 – 30 kiloa, joten pienestä hukkaan joutuvasta määrästä ei ole kysymys.
”Mikäli ruokaa kuitenkin jää tähteeksi, tulee se kompostoida tai lajitella biojätteeseen, jos kiinteistöllä on biojätteen keräys”. Kinkun rasva tukkii viemärin, joten sitä ei pidä laittaa vessanpönttöön vaan poltettavan jätteen astiaan tai biojäteastiaan pakattuna esimerkiksi sanomalehtikääreeseen tai maitotölkkiin. Myös kinkun luu kuuluu poltettavaan jätteeseen ison kokonsa takia. Biojätteisiin voi laittaa pienemmät luut ja kalan perkeet sekä muun ruokajätteen.
Käytöstä poistetut jouluvalot ja kyntteliköt ovat sähkö- ja elektroniikkaromua, mikä otetaan maksutta vastaan Etapin jäteasemilla, niin kuin kaikki kodin sähkölaitteet. Tähän kuuluvat kaikki sähköllä tai paristolla toimivat laitteet, myös lasten lelut.

 Etappi noutaa kuusen maksutta

Muoviset hautakynttilät voi laittaa kodin poltettavan jätteen astiaan ja lasikynttilät lasinkeräykseen. Alumiiniset tuikunkuoret kuuluvat metallinkeräykseen niin kuin muukin metalli.
”Uudenvuoden tinat sisältävät lyijyä ja ovat vaarallista jätettä, mikä otetaan maksutta vastaan jäteasemilla, kuten kaikki muutkin kodin vaaralliset jätteet. Tinat voi myös kierrättää käyttämällä seuraavana vuonna uudestaan”, Estakari kertoo. Räjäytetyt ilotulitteet kuuluvat omaan poltettavan jätteen astiaan, räjäyttämättömät pitää viedä niiden myyjille tai maahantuojille.
Lakeuden Etappi tarjoaa joululahjanaan asiakkaille maksuttoman kuusen hävityksen niille toimialueensa asukkaille, jotka jättävät sen kokonaisena ja pakkaamattomana oman jäteastiansa viereen joulun jälkeen. Kuusen voi myös hyödyntää omalla kiinteistöllä polttamalla, jos kiinteistöllä on sopiva tulipesä. 

 

Lisätietoja: Lakeuden Etappi, palvelu- ja tuotepäällikkö Satu Estakari, puh. 040 7748 525