Lakeuden Etappi kerää kierrätettyjä lakanoita, Lankava Oy valmistaa niistä räsykudetta käsityöharrastajille.

Tekstiilijätteelle kehitetään paikallista hyötykäyttöä 

Suomessa syntyy 71,5 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä vuodessa, mutta sille ei ole vielä olemassa kierrätysväylää. Ehjiä vaatteita viedään jonkin verran kierrätykseen kirpputoreille, mutta rikkinäisille ja käyttökelvottomille tekstiileille ei käytännössä ole muuta osoitetta kuin energiana hyödyntäminen jätevoimaloissa, koska alan toimijat puuttuvat.
Etappi ja kauhavalainen käsityöalan yritys Lankava Oy pistävät nyt kortensa kekoon kiertotalouden hyväksi ja ryhtyvät tekemään tekstiilikierrätyksessä yhteistyötä. Etappi kerää kierrätystekstiilejä eli käytettyjä lakanoita, joista Lankava valmistaa matonkuteita.
Etapin osalta yhteistyökuvio on valtakunnallisen Telaketju -hankkeen paikallinen sovellus, Lankavalla ajatuksen taustalla on Leader-hankkeesta poikinut liikeidea.
”Etappi järjestää lakanoiden ja puuvillaverhojen keräyksen laajamittaisesti omilla 11 jäteasemallaan ympäri maakuntaa alkaen nyt lokakuussa”, kertoo kehitys- ja ympäristöpäällikkö Mirva Hautala Lakeuden Etapista. Myös koululaiset innostetaan keräämään lakanoita heille järjestettävällä kilpailulla.

 Lakanajahti kouluille, kuntalaiskeräys jäteasemille

Kouluille järjestetään nyt elokuussa käynnistyvä Lakanajahti, aikaisemman Tuikkujahdin tapaan, jossa koululuokat voivat osallistua kilpailuun lakanoiden keräämisessä ja kierrättämisessä. ”Aikuisväestö voi osallistua viemällä jäteasemille nyt lokakuusta lähtien ensi kesään saakka ehjiä tai puhki kuluneita, mutta ei pahasti rikkinäisiä, puhtaita lakanoita ja puuvillaverhoja”, Hautala selvittää.
Kerätyt lakanat menevät Etapista eteenpäin Lankavalle, joka tuottaa materiaalista kangaskudetta eli matonkuteita kuluttajakäyttöön.
”Käsityöt, kierrätys ja vanhan tuunaaminen ovat ajan teemoja, samoin kuin perinteet ja vanhojen tekniikoiden elvyttäminen, kuten kangaspuilla kudonta ja räsymatot. Lankava on haistellut näitä tuulia ja halunnut selvittää, millaiset mahdollisuudet olisi rakentaa toimiva tuotantoketju, jonka kautta jätteeksi menevää tekstiiliä saataisiin jalostettua perinteiseksi räsykuteeksi”, kertoo taustoista toimitusjohtaja Kirsti Karppinen Lankava Oy:stä.  
Lankavan Leader AISAPARI ry -hankkeessa ”Räsyistä tuotteita, työtä ja yrittäjyyttä”, tutkittiin millainen olisi kierrätystekstiilien tuotantoketju tekstiilikeräysmateriaalista valmiiksi tuotteeksi. ”Hankkeen aikana keskustelimme Lakeuden Etapin kanssa, ja tästä virisi heti toteutettava yhteistyökuvio”, Karppinen toteaa.
Kangaskuteelle on Karppisen mukaan ollut kysyntää erilaisten toimijoiden ja harrastajien keskuudessa. Nyt etsitään yhteistyökumppaneita tuotannon eri vaiheisiin. Lankavan räsykuteet ovat valmiiksi leikattuja puuvillakuteita, jotka on rullattu käteville kiekoille. Kaikki työvaiheet tekstiilien keräyksestä valmistukseen tapahtuvat Suomessa.

Telaketju kokoaa toimijoita tekstiilikierrätyksen edistämiseen

Telaketju -hanke tähtää tekstiilien kierrätyksen edistämiseen valtakunnan tasolla. Päätavoite on saada synnytettyä Suomeen teollista toimintaa, jossa hyödynnettäisiin tekstiilijätettä. Telaketju -hankkeen yhtenä tavoitteena on myös edistää tekstiilien korjausta- ja tuunausta.
Hanketta koordinoi Teknologian Tutkimuskeskus VTT ja Lounais-Suomen jätehuolto, rahoittajia ovat Ympäristöministeriö ja Tekes. Hankkeessa on Etapin lisäksi mukana kymmeniä toimijoita, esimerkiksi kunnallisia jäteyhtiöitä ja alan yrityksiä.

 Lisätietoja: Lakeuden Etappi, kehitys- ja ympäristöpäällikkö Mirva Hautala, puh. 044 5744 933 Lankava Oy, toimitusjohtaja Kirsti Karppinen, puh. 050 3420904