Jouluna jätettä syntyy normaaliarkea enemmän, joten on erityisen tärkeää että se lajitellaan oikein. Vain oikein lajiteltu jäte päätyy kierrätykseen.

Lajittele joulun jätteet – vähennä ympäristöhaittoja

Jouluna jätettä syntyy normaaliarkea enemmän, joten on erityisen tärkeää että se lajitellaan oikein. Tavaroiden tuottamisella, pakkaamisella ja kuljettamisella on aina ympäristövaikutuksia. Käytöstä poistettu tavara tai pakkaus sen ympärillä on jätettä, jonka käsittely riippuu siitä, miten se on lajiteltu.

Kierrätystä voi edistää joulunakin toimittamalla kierrätettävät jätteet keräykseen jäteasemille ja ekopisteille. Kodin jäteastian sisältö toimitetaan energiana hyödynnettäväksi jätevoimalaan, joten siihen tulee laittaa vain poltettavaa jätettä.
”Jätteiden lajittelu lajitteluohjeiden mukaisesti on kierrätyksen ja hyödyntämisen kannalta ensisijaisen tärkeää.  Kierrättämällä tavaroiden raaka-aineet uudelleen tuotantoon säästetään myös luonnonvaroja”, kertoo palvelu- ja tuotepäällikkö Satu Estakari Lakeuden Etapista.
Lahjapakkausten pahvit ja kartongit otetaan jäteasemilla maksutta vastaan. Pakkausjätteistä muovin ja styroksin voi laittaa omaan kodin poltettavan jätteen jäteastiaan, josta ne päätyvät energiana hyödynnettäväksi jätevoimalaan. Jäteasemilla muovi ja styroksi otetaan vastaan maksullisena poltettavana jätteenä tai maksullisena energiajakeena.
”Joulupaperia ei voi kierrättää, koska siinä on niin paljon väriaineita, että se ei sovellu uudelleen tuotantoon. Siksi joulupaperit tulee laittaa kodin poltettavan jätteen astiaan”, Estakari neuvoo. Omaa tulipesää ja kenenkään terveyttä ei kannata pilata polttamalla joulupaperia kotona, jätevoimalan uuni savukaasujen puhdistusjärjestelmineen on turvallisempi ratkaisu.

 Tähteitä nolla – myös jouluna!

Ruokaa kannattaa Estakarin mukaan ostaa sen verran kuin syö. Jokainen suomalainen tuottaa ruokajätettä vuodessa 20 – 30 kiloa, joten parantamisen varaa löytyy.
”Mikäli ruokaa kuitenkin jää tähteeksi, eikä sitä tule syötyä myöhemminkään, tulee ruokajäte kompostoida tai lajitella biojätteeseen, jos kiinteistöllä on biojätteen keräys”, Estakari neuvoo.
Kinkun rasva tukkii viemärin, joten sitä ei pidä laittaa vessanpönttöön tai viemäriin vaan poltettavan jätteen astiaan tai biojäteastiaan pakattuna esimerkiksi sanomalehtikääreeseen tai maitotölkkiin. Myös kinkun luu kuuluu poltettavaan jätteeseen ison kokonsa takia. Biojätteisiin voi laittaa pienemmät luut ja kalan perkeet sekä muun ruokajätteen.
Käytöstä poistetut jouluvalot ja kyntteliköt ovat sähkö- ja elektroniikkaromua, mikä otetaan maksutta vastaan Etapin jäteasemilla, niin kuin kaikki kodin sähkölaitteet. Tähän kuuluvat kaikki sähköllä tai paristolla toimivat laitteet, myös lasten lelut. Hehkulampun voi laittaa kodin jäteastiaan, muut palaneet lamput otetaan jäteasemilla vastaan maksutta.

Etappi noutaa kuusen maksutta

Lakeuden Etappi tarjoaa perinteiseen tapaan joululahjanaan asiakkailleen maksuttoman kuusen hävityksen, kun sen jättää kokonaisena ja pakkaamattomana oman jäteastiansa viereen joulun jälkeen. Kuusen voi myös hyödyntää omalla kiinteistöllä polttamalla, jos kiinteistöllä on sopiva tulipesä.
Muoviset hautakynttilät voi laittaa kodin poltettavan jätteen astiaan ja lasikynttilät jäteaseman lasinkeräykseen. Alumiiniset tuikunkuoret kuuluvat metallinkeräykseen niin kuin muukin metalli.
”Uudenvuoden tinat sisältävät lyijyä ja ovat vaarallista jätettä, mikä otetaan maksutta vastaan jäteasemilla, kuten kaikki muutkin kodin vaaralliset jätteet. Tinat voi myös kierrättää käyttämällä seuraavana vuonna uudestaan”, Estakari kertoo.
Räjäytetyt ilotulitteet ovat käytettynä roskia, jotka kuuluvat omaan poltettavan jätteen astiaan, räjäyttämättömät pitää viedä niiden myyjille tai maahantuojille.

Lisätietoja: Lakeuden Etappi, palvelu- ja tuotepäällikkö Satu Estakari, puh. 040 7748 525