Oma tai kimppa-astia on helpoin tapa vapaa-ajan kiinteistön jätehuollon järjestämiseksi. Aluekeräyspiste on vaihtoehto niille, joilla ei ole jäteastiaa.

Roskat pois ja nurkat kuntoon kesämökilläkin

Oma tai kimppa-astia on helpoin tapa vapaa-ajan kiinteistön jätehuollon järjestämiseksi

Mökkikauden alkaessa on hyvä tarkistaa myös jätehuollon toimivuus lomien ja viikonloppujen aikana. Roskaa syntyy siellä missä oleillaan ja onpa nurkkiin saattanut jäädä talven yli myös turhaa tavaraa, mistä on hyvä päästä eroon maisemia pilaamasta.
”Vapaa-ajan kiinteistön jätehuollon järjestämiseksi on useita vaihtoehtoja Lakeuden Etapin toimialueella. Oman poltettavan jätteen astian käyttäminen on helppo vaihtoehto”, kertoo palvelu- ja tuotepäällikkö Satu Estakari Lakeuden Etapista.
Jäteauto tulee tyhjentämään jäteastian kesäkuun alun ja syyskuun lopun välisenä aikana. Edellytyksenä oman jäteastian käytölle on kuitenkin, että mökki on riittävän leveän ja kantavan tien varressa, jotta jäteauto pääsee perille.
Jäteastian tulee Lakeuden jätelautakunnan antamien jätehuoltomääräysten mukaisesti olla muovinen, pyörällinen ja koneelliseen tyhjennykseen soveltuva.
”Mikäli jätettä mökillä syntyy vain vähän, on hyvä vaihtoehto perustaa jätekimppa lähimmän naapurin kanssa. Oman tai kimppajäteastian käyttö tulee myös edullisimmaksi”, Estakari neuvoo.
Jätehuoltomääräysten mukaan jokaisen kiinteistön on kuuluttava järjestettyyn jätehuoltoon. Näin ollen jätehuolto on kiinteistökohtaista, eikä jätteiden kuljettaminen mökiltä kotipaikkakunnalle vapauta tästä vastuusta.

 Aluekeräyspiste – jos oma tai kimppa-astia ei onnistu

Niille vapaa-ajan kiinteistöille, joilla ei ole omaa tai kimppajäteastiaa, on järjestetty jätteen vastaanotto aluekeräyspisteille. Poltettavan jätteen aluekeräyspisteet asennetaan Etapin toimialueelle toukokuun alussa. Pisteiden sijainnin voi tarkistaa Etapin nettisivuilta karttapohjaisella hakutoiminnolla.
Estakari muistuttaa, että aluekeräyspisteiden käytöstä tulee maksaa aluekeräysmaksu Etapille. Keräyspisteillä kerätään vain normaalia asumisessa syntyvää jätettä, eli roskapussit tiskipöydän alta, joista on lajiteltu erikseen kierrätettävät jätteet, kuten keräyspaperi, pakkausmetalli ja pakkauslasi sekä vaaralliset jätteet. Isokokoiset jätteet, kuten huonekalut ja kodinkoneet tulee toimittaa jäteasemalle, samoin kuin isot jäte-erät, esimerkiksi rakennusjätteet.

 Roskapussit jäteasemalle omatoimisesti

 Kesämökkiläiset voivat halutessaan itse toimittaa asumisessa syntyvät jätteensä mökiltä jäteasemalle aluekeräyspistemaksua vastaan, jos aluekeräyspisteitä ei alueella ole tai lähin aluekeräyspiste on kauempana kiinteistöltä kuin jäteasema. Tässä tapauksessa kiinteistön haltijan tulee anoa lupaa Lakeuden jätelautakunnalta.
”Etappi toimittaa jätteet jätevoimalaan energiana hyödynnettäväksi. Siksi onkin tärkeää noudattaa lajitteluohjeita ja laittaa keräysastiaan vain sellaista jätettä, mikä soveltuu jätevoimalassa poltettavaksi”, Estakari tähdentää. 

Lisätietoja: Lakeuden Etappi, palvelu- ja tuotepäällikkö Satu Estakari, puh. 040 7748 525