Rakasta joka murua -treeniohjelman kautta kampanjalla halutaan nostaa esille lajittelun ja kierrätyksen tärkeyttä nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Tavoitteena on tehdä lajittelusta jokaiselle tuttu arkirutiini sekä antaa kierrätykseen ja lajitteluun tietoa ja vinkkejä. Kampanja käynnistyy nyt maaliskuussa viikolla 12.

Taustalla on uuden jätelain myötä tulleet kierrätystavoitteet, joiden saavuttamiseksi tarvitaan entistä laajempaa ja kattavamaa erilliskeräystä ja lajittelua. Vaikka opiskeluikäisillä ei paljon biojätettä syntyisikään, halutaan kampanjalla kertoa, että jokaisen pienelläkin teolla on merkitystä lopputuloksen saavuttamiseksi.

Kuukauden kestävä ohjelma sisältää neljä lajitteluaiheista viikkohaastetta. Viikkojen aikana esimerkiksi etsitään kotoa paikka lajittelulle tai laitetaan se lajitteluvalmiuteen, tehdään hävikkiruokaa ja tutustutaan biojätteiden ihmeelliseen maailmaan sekä jaetaan omaa opittua tietoa tai innostusta kavereille. Osallistuneiden kesken tullaan arpomaan palkintoja.

Kampanjassa ovat mukana nuorten tuntemat somevaikuttajat Mikael Sundberg ja Max Blomfelt, käyttäjänimiltään Mikirotta ja Boheemi, jotka osallistuvat treeniohjelmaan ja luovat siihen liittyviä sisältöjä omiin kanaviinsa.

Taustalla kierrätysasteen nostotavoitteet

Treeniohjelma on jatkoa lähes kaksi vuotta kestäneelle Rakasta joka murua -biojätekampanjalle, mikä on näkynyt laajalti myös Etapin viestinnässä. Kampanjan käynnistämisen takana on ympäristöministeriö, joka kantaa huolta biojätteen määrän vähentämisestä ja kertyneen biojätteen hyötykäyttöön saamisesta. Biojätteestä kierrätetään valtakunnallisesti tällä hetkellä vain alle puolet. Tavoite on, että vuoteen 2023 mennessä biojätteestä hyödynnettäisiin jopa 60 prosenttia.

Etapin toimialueella on menty oikeaan suuntaan, sillä biojätteen määrä on selkeästi vähentynyt poltettavan jätteen joukossa kahdessa vuodessa. Parannettavaa on silti edelleen ja erilliskeräysastetta on vielä nostettava tavoitteen saavuttamiseksi. Etapissa myös suunnitellaan parhaillaan toimia uuden jätelain mukaisten toimien toteuttamiseksi ja sitä kautta kierrätysasteen nostamiseksi.

Etapin toimialueen lajittelutreenikampanjassa ovat mukana SeAMK, Sedu, Alavuden, Ilmajoen, Kurikan ja Lapuan lukiot. Kampanjaa voi seurata esimerkiksi Etapin Instagramin kautta: @lakeudenetappi