Näin pimeänä vuodenaikana ryhdytään sytyttelemään pihoille, ikkunoihin ja koteihin sisällekin erilaisia kausivaloja ja pian myös jouluvaloja. Nyt onkin hyvä aika tarkistaa, toimivatko jouluvalot, kyntteliköt ja kuusenkynttilät vielä varastoinnin jälkeen, jotta ehtii vielä vaihtaa niihin lamput tai hankkia hyvissä ajoin uudet jouluvalot toimimattomien tilalle.
Mitä sitten tehdä rikkinäisille valoille?
”Käytöstä poistetut ja rikkinäiset jouluvalot samoin kuin muutkin kodin sähköllä, akulla tai paristolla toimivat valaisinlaitteet ovat sähkö- ja elektroniikkalaitteita, jotka otetaan maksutta vastaan Lakeuden Etapin jäteasemilla, samoin kuin kaikki muutkin kodin laitteet”, kertoo jäteneuvoja Oona Salo Lakeuden Etapista.
Isoja kodinkoneita otetaan vastaan korkeintaan kolme samanlaista laitetta kerralla, johtuen siitä, että isokokoisten laitteiden varastointi vie paljon tilaa.

Lamput lajitellaan tyypin mukaisesti

Lamppuja on tänä päivänä tarjolla monta sorttia. Niiden lajittelukin riippuu lampun tyypistä. Vanhanaikaiset hehkulamput, joita voi vielä olla jäljellä, vaikka niitä ei enää valmistetakaan, voi laittaa kodin poltettavan jätteen astiaan.
”Niiden määrä on niin vähäinen, että ne eivät haittaa jätteen energiana hyödyntämistä jätevoimalassa, vaikka ne eivät palakaan. Myös halogeenilamput voi laittaa omaan jäteastiaan samasta syystä”, Salo neuvoo.
Kierrätettävistä lampuista saadaan raaka-aineita talteen uudelleentuotantoa varten, siksi ne tulee lajitella erikseen kierrätykseen.
Energiansäästö- ja loisteputkilamput ovat vaarallista jätettä, koska ne sisältävät elohopeaa. Nämä lamput tulee joko palauttaa niitä myyviin liikkeisiin tai viedä jäteasemalle. Vastaanotto on maksutonta.
”Energiansäästölamput tunnistaa siitä, että ne ovat yleensä valkoisia ja niissä on valkoinen kaulus”, Salo havainnollistaa.
Energiansäästö- ja loisteputkilamput sekä ledilamput ovat tuottajavastuunalaista jätettä, mikä tarkoittaa sitä, että niiden valmistajat ja maahantuojat vastaavat niiden kierrättämisestä. Kuluttaja maksaa kierrätyksestä kierrätysmaksun jo tuotteiden hinnassa niitä ostaessaan.
Ledilamput kuuluvat sähkö- ja elektroniikkalaitteisiin, jotka otetaan myös maksutta vastaan jäteasemilla. Niidenkin materiaalit päätyvät kierrätykseen.
Lisätietoja lampuista ja niiden lajittelusta ja kierrättämisestä löydät osoitteesta lampputieto.fi

 Lisätietoja: Lakeuden Etappi, jäteneuvoja Oona Salo, puh. 040 6415668