Risujen ja haravointijätteiden maksuton vastaanotto kaikilla 11 jäteasemalla ilman eräkokorajoituksia.

Etapille kelpaavat niin risut kuin ruusutkin

 – maksuton vastaanotto jäteasemilla

Syksyn piha- ja haravointityöt ovat viimein vauhdissa, vähän myöhässä normaalista syksystä tosin. Lopputulos näkyy Etapin jäteasemilla, joille pihatöissä syntyneet risut ja haravointijätteet monelta kotikiinteistöltä päätyvät.
Lakeuden Etappi ottaa kaikilla 11 jäteasemallaan maksutta vastaan erikseen lajitellut risut ja haravointijätteet. Viime vuonna sekä risuja että haravointijätteitä vastaanotettiin noin
2500 tonnia kumpaakin, mikä on kiloiksi muutettuna aikamoinen määrä eli 2,5 miljoonaa kiloa.
Jäteasemilta haravointijätteet päätyvät Kekkilä Oy:n käsittelyyn ja kierrätystuotteisiin. Risut haketetaan ja hyödynnetään energiana yhteistyökumppanin kautta.
”Risuja voi itsekin polttaa tulipesässä, jos sellaiseen on mahdollisuus. Haravointijätteet voi myös kompostoida kotikiinteistöllä”, neuvoo jäteneuvoja Oona Salo Lakeuden Etapista.
Risujen ja haravointijätteiden avopoltto on jätehuoltomääräysten mukaan kiellettyä asemakaava-alueella. Haja-asutusalueella voi omalla kiinteistöllä polttaa vähäisiä määriä kuivia risuja ja oksia. Savuhaittaa ei kuitenkaan saa aiheuttaa missään.

 Ei eräkokorajoitusta, ei maksua

Jäteasemalla asioidessa haravointijätteet kannattaa pakata peräkärryn pohjalle, risut päälle ja sitoa sitten kuorma hyvin, jotta se pysyy kasassa. Mikäli haravointijätteitä vie jäteasemalle muovisäkeissä, säkit tulee tyhjentää itse jäteasemalla ja ottaa säkki mukaan.
Jäteasemilla vastaanotetuille risuille ja haravointijätteille ei ole eräkokorajoitusta, vaan niitä voi viedä kotipihoilta jäteasemille oman tarpeen mukaan. On hyvä ottaa mukaan esimerkiksi talikko, jolla purkaminen sujuu mukavasti. Risut lajitellaan jäteasemalla omaan kekoonsa ja haravointijätteet omaansa.
”Risuja ovat puiden oksat, leikatut pensaat ja noin ranteen paksuiset tai sitä ohuemmat puut. Haravointijätteeksi määritellään erilaiset kasvin osat, kukat, ruohot ja lehdet”, Salo opastaa.
Kannot ja juurakot eivät kuulu risuihin ja haravointijätteisiin, vaan niitä otetaan maksullisena jätteenä vastaan jätehuoltokeskuksessa Ilmajoella.
Haravointijätteiden sekaan ei pidä laittaa biojätteisiin kuuluvia omenoita, koska haravointijäte ja biojäte käsitellään erikseen ja eri tavalla.
Mikäli ei pysty käyttämään itse kaikkia omenia, voi niille keksiä muuta hyötykäyttöä. Omenia voi tarjota sellaisille, joilla ei ole omia omenapuita.
Ylimääräiset tai syömäkelvottomat omenat voi itse kompostoida tai laittaa ne kiinteistön biojäteastiaan, jos kiinteistöllä on sellainen. Isot määrät omenia vastaanotetaan jäteasemilla maksullisena biojätteenä.

Lisätietoja: Lakeuden Etappi Oy, jäteneuvoja Oona Salo puh. 040 6415668