Kotona vietetty aika koronavuonna lisäsi selvästi kuntalaisten lajittelu- ja kierrätysintoa, sillä asiointi Lakeuden Etapin jäteasemilla lisääntyi merkittävästi. Vuonna 2020 asioimiskäyntejä oli 15 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Asiointi jäteasemilla on ollut turvallista väkimäärän lisääntyessäkin, sillä Etappi on huolehtinut koronaan liittyvistä turvatoimista ja ohjeistanut asiakkaita sen mukaisesti.

Asiointi Lakeuden Etapin jäteasemilla on ollut noususuuntaista vuosien saatossa, mutta koronavuosi heilautti selvästi asiointimäärät ylöspäin jopa aikaisempaan kehitykseen verrattuna. Asiointikäyntejä kirjattiin lähes 124 900, mikä oli 15 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.
”Entistäkin ahkerampi asiointi jäteasemilla juontaa varmaankin siitä, että ihmiset ovat olleet rajoitusten ja etätyön takia kotona enemmän. Näin jätettä on syntynyt enemmän, ja myös nurkkien siivoamiseen ja jäteasemilla käymiseen on ollut aikaa”, arvioi toimitusjohtaja Pekka Kontio Lakeuden Etapista.
Jäteasemapalvelut ovat toimineet normaalisti poikkeusoloissakin. Jäteasemilla asioidaan ulkotiloissa ja lisäksi poikkeustilanteen takia lähikontakteja vältetään. Tämän vuoksi asiakkaita on ohjeistettu ottamaan nostoapua tarvittaessa mukaan.
”Näin halutaan varmistaa niin henkilökunnan kuin asiakkaidenkin turvallisuus”, Kontio toteaa.

Ahkera asiointi kasvatti myös jätemääriä

Eniten asiointeja viime vuonna oli Seinäjoki-Nurmon jäteasemalla, jossa kirjattiin yhteensä noin 40 700 asiakaskäyntiä, toiseksi tulee Lapuan jäteasema, jossa kirjattiin noin 19 700 käyntiä. Ilmajoen jäteasemalla asiointeja oli noin 13 700.
Jäteasemilla vastaanotetut jätemäärät kasvoivat myös vuoden aikana. Energiana hyödynnettävää poltettavaa jätettä kuntien asukkaat veivät jäteasemille viime vuonna yhteensä noin 2 030 tonnia, missä oli nousua edellisvuoteen 19 prosenttia.
Kierrätettävää jätettä jäteasemille vietiin 15 500 tonnia, missä oli 17 prosentin nousu. Tähän kuuluvat esimerkiksi metalli, puujäte, betoni, haravointijätteet ja kodinkoneet.
Jäteasemille viedyn vaarallisen jätteen määrä oli 1 250 tonnia, mikä on 29 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuotena.
Vuonna 2020 Etapin jäteasemilla käynnistyi uutena palveluna myös kodin muovipakkausten maksuton vastaanotto. Muovipakkauksia jäteasemille tuotiin vuoden aikana 15 480 kiloa.