Omenat alkavat jo olla kypsiä ja satokausi pian parhaimmillaan, jolloin ylimääräisille ompuille etsitään paikkaa. Etapilta syksyisin kysytäänkin neuvoa, miten toimia omenien kanssa, jos niitä tulee enemmän kuin pystyy itse käyttämään tai ne ovat pilaantuneet. Neuvona on etsiä aina ensin muita hyödyntämistapoja ja viimeisenä vaihtoehtona vasta toimittaa jätteeksi.

”Syö, säilö, lahjoita tarvitseville ja vasta viimeisenä vaihtoehtona jätteeksi ”, neuvoo Etapin ympäristökouluttaja Terhi Romakkaniemi.

Mikäli kuitenkaan kaikkia omenoita ei pysty hyötykäyttämään, eikä ottajia löydy, voi ne viedä Etapin jäteasemille ja RE-pisteelle maksutta.
Etappi on järjestänyt jo parina syksynä kotitalouksien jäteomenien maksuttoman vastaanoton, mikä on otettu myönteisesti vastaan asiakkaiden keskuudessa. Tänä syksynäkin keräys taas järjestetään.

Viime vuonna jäteomenia otettiin vastaan jäteasemilla ja RE-pisteellä yhteensä noin 57 000 kiloa.

Omaan jäteastiaan vain pussillinen – varo ampiaisia

Jäteasemille ja RE-pisteelle voi maksutta viedä jäteomenia enintään kaksi kuutiota eli noin peräkärryllisen per asiakas elo- ja lokakuun aikana. Omenat kannattaa pakata muovipusseihin, jotta ne eivät houkuttele ampiaisia jäteastioiden luokse. Keräykseen viedyt omenat päätyvät Etapin biokaasulaitokseen, jossa niistä tehdään biokaasua ja Ranu-maanparannusraetta.

Syömäkelvottomat omenat voi myös itse kompostoida tai laittaa pieniä määriä taloyhtiön biojäteastiaan, jos kiinteistöllä on sellainen. Omaan jäteastiaan ja biojäteastiaan saa omenoita laittaa enintään muovikassillisen verran eli noin 30 litraa per astian tyhjennyskerta, jotta liika paino ei riko jäteastiaa.

Omenoiden laittamisessa jäteastiaan on myös toinen puoli, nimittäin varsinkin pakkaamattomat makeat jätteet, kuten omenat tai marjamäski voivat houkuttaa ampiaisia. Tätä voi välttää pakkaamalla jätteet huolellisesti muovipussiin astiaan laitettaessa.

Ampiaiset voivat olla vaaraksi jätekuljettajillekin, joten mahdolliset ampiaispesät tulee poistaa jäteastiasta varovaisuutta noudattaen, jotta jäteastia saadaan tyhjennettyä.