Julkaistu 21.5.2021

Kesä- ja mökkikausi on taas käynnissä. Poikkeusoloissa mökillä on ehkä vietetty jopa tavallista enemmän aikaa, vaikka etätyötä tehden. Sitäkin tärkeämpää on huolehtia myös jätteistä, sillä asumisen arjessa syntyy aina myös jätettä.
Jätehuolto on järjestettävä myös vapaa-ajan kiinteistöllä, koska jätehuolto on kiinteistökohtaista. Lakeuden Etapin toimialueella on kolme tapaa tähän, oma jäteastia, kimppa-astia naapureiden kanssa tai maksullisen aluekeräyspisteen käyttö.
”Voit käyttää mökillä jäteastiaa, joko omaa tai naapurin kanssa yhteistä kimppa-astia. Se on myös edullisin tapa jätehuollon järjestämiseksi”, kertoo asiakaspalveluvastaava Helena Anttila Lakeuden Etapista. Etapin astiapalvelu toimittaa jäteastian maksutta mökille, kun jätehuoltosopimus on tehty.
Oman jäteastian voi mökille ottaa, jos kiinteistö on riittävän leveän ja kantavan tien varressa, jotta jäteautolla pääsee perille, ja myös kääntymään poistuessaan.

 Kaikille jätteille oikea paikka

Etapin toimialueella kesämökkien jätteille on järjestetty aluekeräyspisteitä vilkkaimpien mökkikuntien asukkaita varten lomakauden ajaksi. Aluekeräyspisteet on avattu toukokuun alussa, ja ne ovat käytössä syyskuun loppuun asti. Pisteiden sijainnin voi tarkistaa Etapin nettisivuilta. Aluekeräyspisteiden käytöstä peritään kausimaksu.
”Aluekeräyspisteelle voi viedä asumisessa syntyvää poltettavaa jätettä eli roskapussit tiskipöydän alta, joista on lajiteltu erikseen vaaralliset ja kierrätettävät jätteet”, Anttila neuvoo.
Etapin jäteasemat ja ekopisteet ovat myös kesäasukkaiden käytettävissä. Kierrätettävät jätteet ja isokokoiset jätteet, kuten huonekalut ja kodinkoneet voi toimittaa jäteasemalle, samoin isommat jäte-erät, esimerkiksi rakennusjätteet.

Vapaa-ajan kiinteistöistä peritään ekomaksua 12,90 euroa vuodessa ja sillä katetaan ekopisteiden ja jäteasemien palvelut.

Neuvoja kesäasukkaille:

  1. Ole yhteydessä Etappiin ja tee jätehuoltosopimus. Halutessasi jäteastian tai kimppa-astian vapaa-ajan kiinteistölle, Etapin astiapalvelu toimittaa jäteastian maksutta pihaan.
  2. Lajittele jätteet lajitteluohjeiden mukaisesti.
  3. Vie suuremmat jäte-erät ja isot esineet kuten huonekalut ja kodinkoneet jäteasemalle.
  4. Kierrätettävät jätteet ekopisteelle tai jäteasemalle lajitteluohjeiden mukaisesti.
  5. Vaaralliset jätteet, kuten paristot, akut, maalit, kyllästetty puu ja öljyt jäteasemalle.
  6. Jos myyt tai ostat mökin, ilmoita asiasta Etapin asiakaspalveluun: OmaEtappi.com -palvelun kautta, sähköpostitse: asiakaspalvelu@etappi.com tai puhelimitse, jotta tyhjennykset ja maksut lopetetaan ja jätelasku lähtee oikeaan osoitteeseen.
  7. Älä ole vapaamatkustaja – jos käytät aluekeräyspistettä, maksa aluekeräyspistemaksu Etapille.

Esimerkit jätehuollon hinnoittelusta:

Aluekeräyspistemaksu (ajalla 1.5. – 30.9.) 50,48 euroa

TAI

Oman jäteastian tyhjennys 27,60 euroa. Kimpassa summa jaetaan kimpan osakkaiden kesken.
Laskettu 140 l jäteastian tyhjennys 4 viikon välein, viiden tyhjennyskerran mukaan.
Hinnat sisältävät alv 24%.
Lisäksi vapaa-ajan kiinteistöiltä veloitetaan ekomaksua, joka on 12,90 euroa vuodessa.