Oma jäteastia tai kimppa naapurin kanssa tulee edullisimmaksi

Kesäasukkaiden jätteiden aluekeräyspisteet asennetaan taas toukokuussa

Oma jäteastia tai kimppa naapurin kanssa tulee edullisimmaksi

Oletko muistanut ajatella kesäkotisi jätehuoltoa, jotta lomailu sujuu mukavasti ja vaivattomasti sen suhteen? Jokainen voi omalta osaltaan huolehtia siitä, että vapaa-ajan asunnon ympäristö säilyy viihtyisänä ja siistinä.

Lakeuden Etapin toimialueen kuntien jätehuoltomääräysten mukaan jokaisen kiinteistön on kuuluttava järjestettyyn jätehuoltoon, joten roskien kuljettaminen kotipaikkakunnalle ei riitä jätehuollon järjestämiseksi.

Etapin toimialueella kesämökin omistaja voi käyttää omaa jäteastiaa, kimppa-astiaa lähimmän naapurin kanssa, jos jätettä syntyy vain vähän, tai aluekeräyspistettä. Edullisimmaksi jätehuollon järjestäminen tulee käyttämällä omaa jäteastiaa tai yhteistä kimppa-astiaa naapurin kanssa.

”Edellytyksenä oman jäteastian käytölle kesäasunnolla on kuitenkin, että mökki on riittävän leveän ja kantavan tien varressa, jotta jäteauto pääsee perille”, toteaa jäteasemanhoitaja Pauliina Perkiö Etapista.

Mökin jäteastia tyhjennetään vähintään neljän viikon välein toukokuun alun ja syyskuun lopun välillä. Sellaisissa mökkikunnissa, joissa aluekeräyspistettä ei ole, on mökillä jätehuoltomääräysten mukaisesti oltava oma jäteastia. Jäteastian tulee olla muovinen, pyörillä varustettu ja konekuormaukseen soveltuva.

”Aluekeräyspisteet on tarkoitettu niille kesäasukkaille, jotka ovat maksaneet aluekeräysmaksun Etapille”, sanoo Perkiö. Kihniöllä pisteet ovat myös vakituisten asukkaiden käytössä.

Poltettavan jätteen aluekeräyspisteelle saa viedä roskapussit, joista on lajiteltu erikseen kierrätettävät jätteet, kuten keräyspaperi, metalli ja lasi sekä vaaralliset jätteet.
Aluekeräyspisteiltä jätteet menevät jätevoimalaan energiana hyödynnettäväksi. Siksi onkin tärkeää noudattaa Etapin lajitteluohjeita ja laittaa keräysastiaan vain sellaista jätettä, mikä soveltuu jätevoimalassa poltettavaksi.

Keräyslasi, pienmetalli ja paperi tulee viedä ekopisteelle, joita on toimialueella yli 200. Polttokelvottomat jätteet, vaaralliset jätteet, suuremmat jäte-erät ja isokokoiset jätteet kuten huonekalut, remonttijätteet ja kodinkoneet tulee toimittaa jäteasemalle, mikä löytyy jokaisesta Etapin toimialueen kunnasta, isommissa kunnissa on useampia jäteasemia.
Jäteasemien, ekopisteiden ja aluekeräyspisteiden osoitteet löytyvät Etapin nettisivuilta (etappi.com) kuntakohtaisesti.

Lisätietoja: Lakeuden Etappi, jäteasemanhoitaja Pauliina Perkiö, puh. 040 7748 529