Mökille oma tai yhteinen jäteastia naapurin kanssa. Kesäasukkaille on tarjolla myös aluekeräyspisteitä.

Kesäasukkaille on vaihtoehtoja jätehuollon järjestämiseksi  

Lomakauden alkaessa monet suuntaavat kohti vapaa-ajan asuntoa viettämään kiireetöntä aikaa. Kiinteistönhoidon perusasiat tulee olla kunnossa mökilläkin, niiden joukossa myös jätehuolto. Jätettä syntyy siellä missä asutaan, ja jätteen oikea lajittelu ja kierrättäminen ovat ympäristön kannalta yhtä tärkeitä asioita loma-asunnolla kuin kotikiinteistölläkin.  
”Vapaa-ajan kiinteistön jätehuollon järjestäminen hoituu helpoiten sillä, että hankkii mökille jäteastian, joko oman tai naapurin kanssa yhteisen kimppa-astian”, kertoo asiakaspalveluvastaava Helena Anttila Lakeuden Etapista.
Oman jäteastian voi ottaa kesämökille, jos kiinteistö on riittävän leveän ja kantavan tien varressa, jotta jäteautolla pääsee sen tyhjentämään. Lakeuden jätelautakunnan jätehuoltomääräysten mukaisesti jäteastian pitää olla muovinen, pyörällinen ja koneelliseen tyhjennykseen soveltuva.
”Mikäli jätettä mökillä syntyy vain vähän, on hyvä vaihtoehto perustaa jätekimppa lähimmän naapurin kanssa. Näin jätehuolto on myös edullisinta”, Anttila neuvoo.
Jätehuolto on kiinteistökohtaista, jolloin jätteiden kuljettaminen mökiltä kodin roskikseen ei riitä mökkikiinteistön jätehuollon järjestämiseksi. 

Aluekeräyspiste – jos oma tai kimppa-astia ei onnistu

Vapaa-ajan kiinteistöille, joilla ei ole omaa tai kimppajäteastiaa, on järjestetty jätteen vastaanotto aluekeräyspisteille vilkkaimman lomakauden, touko-syykuun ajaksi. Niiden sijainnin voi tarkistaa Etapin nettisivuilta.
Aluekeräyspisteiden käyttö on maksullista ja niillä kerätään vain normaalia asumisessa syntyvää poltettavaa jätettä, eli roskapussit tiskipöydän alta. Vaaralliset jätteet ja kierrätettävät jätteet pitää lajitella erikseen ja toimittaa ekopisteille ja jäteasemille.
Isokokoiset jätteet, kuten huonekalut ja kodinkoneet tulee toimittaa jäteasemalle, samoin isot jäte-erät, esimerkiksi rakennusjätteet.

Roskapussit vaihtoehtoisesti jäteasemalle

Kesäasukkaat voivat halutessaan toimittaa roskapussit mökiltä jäteasemalle aluekeräyspistemaksua vastaan, jos aluekeräyspisteitä ei alueella ole tai lähin piste on kauempana kiinteistöltä kuin jäteasema. Tässä tapauksessa kiinteistön haltijan tulee anoa lupaa Lakeuden jätelautakunnalta.
Etapin toimialueella kodin poltettava jäte hyödynnetään energiana Westenergyn jätevoimalassa, jonka omistajayhtiöitä Etappikin on. Siksi onkin tärkeää noudattaa lajitteluohjeita ja laittaa keräysastiaan vain sellaista jätettä, mikä soveltuu jätevoimalassa poltettavaksi.

 Vinkit vapaa-ajan kiinteistön jätehuoltoon: 

  1. Voit hankkia oman jäteastian, jos kiinteistölle pääsee jäteautolla. Ilmoita asiasta jäteyhtiöön.
  2. Lajittele jätteet oikein omaan tai kimppajäteastiaan tai aluekeräyspisteelle/ jäteasemalle: asumisessa syntyvä kierrätyskelvoton, poltettavaksi soveltuva jäte, eli roskapussi tiskipöydän alta.
  3. Vie polttokelvottomat jätteet ja suuremmat jäte-erät, kuten huonekalut, remonttijätteet ja kodinkoneet jäteasemalle.
  4. Vie kierrätettävät jätteet, keräyspaperi, pakkauslasi, ja -metalli ekopisteelle tai jäteasemalle lajitteluohjeiden mukaisesti.
  5. Vie vaaralliset jätteet, kuten energiansäästölamput, paristot, akut, maalit, liuottimet ja öljyt maksutta jäteasemalle.
  6. Jos myyt tai ostat mökin, ilmoita asiasta Etapin asiakaspalveluun tai puh. (06) 421 4900, jotta jätelasku lähtee kiinteistön uudelle haltijalle.
  7. Jos käytät aluekeräyspistettä, maksa aluekeräyspistemaksu Etapille.

 Lisätietoja: Asiakaspalveluvastaava Helena Anttila, puh. 040 7204976