Jäteasemille ja ekopisteille vietynä jätteet päätyvät kierrätykseen ja sitä kautta uusien tuotteiden tuotantoon.

Kierrätä ja lajittele joulun jätteet oikein

Joulun aikaan kodeissa syntyy jätettä normaaliarkea enemmän, kun leivotaan, laitetaan ruokaa ja annetaan lahjoja. Jätteiden oikea lajittelu on silloin siis erityisen tärkeää, jotta kaikki jätteet päätyvät oikeaan paikkaan ja ne saadaan tehokkaasti kiertoon. Oikea lajittelu on edellytys kierrätyksen ja hyödyntämisen onnistumiselle.
Jäteasemille ja ekopisteille vietynä jätteet päätyvät kierrätykseen ja sitä kautta uusien tuotteiden tuotantoon. Kodin jäteastian sisältö toimitetaan energiana hyödynnettäväksi jätevoimalaan, jossa siitä tuotetaan lämpöä ja sähköä. Joten on tärkeää, että sinne laitetaan vain polttokelpoista jätettä.
”Kierrättämällä edistetään kestävää kuluttamista, saadaan tavaroiden raaka-aineet uudelleentuotantoon ja säästetään myös luonnonvaroja”, kertoo jäteneuvoja Oona Salo Lakeuden Etapista.

 Mihin laitan mitäkin?

Lahjapakkausten pahvit ja kartongit otetaan jäteasemilla maksutta vastaan. Muovit ja styroksit voi laittaa omaan kodin poltettavan jätteen jäteastiaan. Monilla taloyhtiöillä ja joillakin ekopisteillä on myös kartonkipakkausten keräys. Joissain kunnissa on myös tuottajayhteisön keräysastia puhtaille muovipakkauksille.
”Jäteasemilla muovi ja styroksi otetaan vastaan maksullisena. Jäteasemat ovatkin isompia jäte-eriä varten, yksittäiset kappaleet ja pienet määrät kannattaa laittaa kodin jäteastiaan”, Salo neuvoo..
Joulupaperia ei voi kierrättää siinä olevan runsaan väriaineen takia, joten joulupaperit tulee laittaa kodin poltettavan jätteen astiaan.

 Syö itse jouluruoka, älä ruoki roskista!

Ruokaa kannattaa ostaa joulunakin sen verran kuin tulee syötyä.
”Mikäli ruokaa jää tähteeksi, kannattaa valmistaa tähderuokaa tai pakastaa se tulevaa käyttöä varten. Jätteeksi päätyvä ruoka tulee lajitella biojätteeseen, jos kiinteistöllä on biojätteen keräys tai kompostoida itse”, Salo opastaa. Vasta viimeisenä vaihtoehtona pitäisi ruokaa laittaa kodin jäteastiaan.
Kinkun rasvan voi jähmettyneenä laittaa biojäteastiaan sanomalehtikääreessä. Biojätteestä tehdään biokaasua ja maanparannusraetta biokaasulaitoksessa. Poltettavan jätteen astiaan rasvan voi pakata myös maitotölkkiin tai muovipulloon.
Iso kinkun luu tulee laittaa poltettavaan jätteeseen, biojätteisiin pienemmät luut.
Jouluvalot ja kyntteliköt otetaan maksutta vastaan Etapin jäteasemilla, niin kuin kaikki kodin sähköllä tai paristolla toimivat laitteet, myös lasten lelut. Paristot viedään kauppojen keräyspisteille tai jäteasemille.
Muoviset hautakynttilät voi laittaa kodin poltettavan jätteen astiaan ja lasikynttilät jäteaseman maksuttomaan lasinkeräykseen. Alumiiniset tuikunkuoret kuuluvat metallipakkausten keräysastiaan.

Etappi noutaa kuusesi maksutta

Joulun jälkeen Etappi noutaa kiinteistöltä hylätyn joulukuusen, kun sen jättää kokonaisena ja pakkaamattomana oman jäteastiansa viereen. Kuuset hyödynnetään energiana jätevoimalassa.
”Uudenvuoden tinat sisältävät lyijyä ja ovat vaarallista jätettä, mikä otetaan maksutta vastaan jäteasemilla, kuten kaikki muutkin kodin vaaralliset jätteet”, Salo kertoo.
Räjäytetyt ilotulitteet kuuluvat kodin jäteastiaan, räjäyttämättömät tulee palauttaa niiden myyjille tai maahantuojille.

 Lisätietoja: Lakeuden Etappi, asiakaspalvelu 06 421 4900