Mitä tehdä kinkun jäämille, mihin kuuluvat jouluvalot, lahjapaperi, alumiinifoliot, entä kuusi?

Kierrätys- ja lajitteluvinkit jouluun!

Mitä tehdä kinkun jäämille, mihin kuuluvat jouluvalot, lahjapaperi, alumiinifoliot, entä kuusi?

Joulun aikaan kodeissa leivotaan, laitetaan ruokaa ja annetaan lahjoja normaaliarkea enemmän. Kun kuluttaminen kasvaa, syntyy myös jätteitä enemmän. Kierrättäminen ja oikea lajittelu on tärkeää, jotta jätteiden materiaalit saadaan tehokkaasti kiertoon ja hyödyntäminen onnistuu.
”Kaikille jätteille on paikkansa. Jäteasemille ja ekopisteille viedyt jätteet päätyvät kierrätykseen ja sitä kautta uusien tuotteiden tuotantoon tai muulla tavalla hyödynnettäväksi”, kertoo jäteneuvoja Oona Salo Lakeuden Etapista.
Kodin jäteastian sisältö päätyy energiana hyödynnettäväksi jätevoimalaan, jossa siitä tuotetaan lämpöä ja sähköä. Joten on tärkeää, että sinne laitetaan vain polttokelpoista jätettä.
Pienet määrät muovia ja styroksia voi laittaa myös kodin jäteastiaan. Monilla taloyhtiöillä ja joillakin ekopisteillä on myös kartonkipakkausten keräys. Joissain kunnissa on myös tuottajayhteisön keräysastia puhtaille muovipakkauksille. Isommat pahvit ja kartongit otetaan jäteasemilla maksutta vastaan, muovi ja styroksi on jäteasemalla maksullista.
”Jäteasemat ovat isompia jäte-eriä varten, pienet määrät muovia tai styroksia kannattaa laittaa kodin jäteastiaan”, Salo neuvoo.
Joulupaperit tulee laittaa kodin jäteastiaan, koska niitä ei voi kierrättää runsaan väriaineen takia.

Syö, pakasta, tuunaa – niin ei synny hävikkiä

Ruokaa kannattaa ostaa sen verran kuin tulee syötyä.
”Mikäli ruokaa jää tähteeksi, siitä voi tuunata tähderuokaa tai pakastaa se tulevaa käyttöä varten”, Salo vinkkaa.
Jätteeksi päätyvä ruoka tulee lajitella biojätteeseen, jos kiinteistöllä on biojätteen keräys, tai kompostoida itse. Vasta viimeisenä vaihtoehtona pitäisi ruokaa laittaa kodin jäteastiaan.
Kinkun rasvan voi jähmettyneenä laittaa biojäteastiaan sanomalehtikääreessä. Biojätteestä kierrätetään biokaasua ja maanparannusraetta Etapin biokaasulaitoksessa. Kodin jäteastiaan laitettaessa rasvan voi pakata vaikka maitotölkkiin. Omakotitaloudet voivat viedä kinkunrasvan myös Kinkkutemppu-keräyspisteisiin, joita Etapin toimialueella on Seinäjoella.
Iso kinkun luu kuuluu kodin jäteastiaan, pienemmät luut biojätteisiin.
Jouluvalot otetaan maksutta vastaan Etapin jäteasemilla, niin kuin kaikki sähköllä tai paristolla toimivat kodin laitteet. Paristot voi viedä kauppojen keräyspisteille tai jäteasemille navat teipattuina.
Muoviset hautakynttilät voi laittaa kodin poltettavan jätteen astiaan ja lasikynttilät jäteaseman maksuttomaan lasinkeräykseen. Alumiiniset tuikunkuoret ja foliot kuuluvat metallipakkausten keräysastiaan.

Etappi noutaa kuusesi maksutta

Joulun jälkeen Etappi noutaa kiinteistöltä hylätyn joulukuusen, kun se on jätetty kokonaisena ja pakkaamattomana jäteastian viereen. Kuuset hyödynnetään energiana jätevoimalassa.
”Uudenvuoden tinat sisältävät lyijyä ja ovat vaarallista jätettä, mikä otetaan maksutta vastaan jäteasemilla”, Salo kertoo.
Räjäytetyt ilotulitteet kuuluvat kodin jäteastiaan, räjäyttämättömät tulee palauttaa niiden myyjille tai maahantuojille. 

Joulun jätteiden lajitteluohjeet ovat kootusti myös Kodin joulumuistiossa.

Lisätietoja: Lakeuden Etappi, jäteneuvoja Oona Salo, puh. 040 641 5668 tai asiakaspalvelu (06) 421 4900