Vessanpöntölle ja keittiönkaapillekin löytyy uusi elämä.

Lajittelemalla rakennusjätteet, säästää rahaa ja ympäristöä  

Rakentaessa ja remontoidessa syntyy paljon erilaista jätettä, mistä pitää päästä eroon. Kevät näkyykin Lakeuden Etapissa lisääntyvinä kyselyinä, kun remonttireiskat haluavat tietää, miten jätteistä pääsisi helpoimmin ja halvimmin eroon.

Ympäristöinsinööri Mirva Hautala Lakeuden Etapista neuvoo rakentajia ensimmäiseksi lajittelemaan syntyvät jätteet työmaalla.

– Jo rakentamisen alkaessa on hyvä miettiä jätehuolto rakentamisen eri vaiheissa. Esimerkiksi alkuvaiheessa voi syntyä paljon puujätettä, kun taas kalustusvaiheessa tuleekin pakkausmateriaalia, kuten pahvia, Hautala neuvoo.
Suunnitteluvaiheessa kannattaa jo ajatella sitäkin, pystyykö itse kuljettamaan jätteet vaikka peräkärryllä useana kertana jäteasemalle, vai tuleeko helpommaksi ja halvemmaksi lopulta tilata erillinen jätelava työmaalle. Vanhaa remontoidessa taas täytyy ottaa huomioon sekin, löytyykö rakenteista mahdollisesti asbestia, mikä on vaarallista jätettä ja vaatii tietoa ja erikoistoimenpiteitä.

Hänen mukaansa kannattaa lajitella kierrätettävät jätteet ja poltettavat jätteet erilleen kaatopaikkajätteistä, siinä voi säästää huomattavasti.

 Kierrätettävä jäte maksutta jäteasemalle

Kotitalouksista voi maksutta viedä jäteasemille kierrätettäviä jätteitä maksimissaan kaksi kuutiota kerralla, eli noin henkilöauton peräkärryllisen tai noin 10 jätesäkkiä. Rakennettaessa tai purettaessa syntyvistä jätteistä kierrätettäviä ovat esimerkiksi pahvi, puutavara, metalli, betoni, tiili ja posliini. Kierrättämällä saavat siis vaikka keittiön kaapit, vessanpytyt ja lavuaarit uuden elämän.

– Puhtaan eli käsittelemättömän puun voi hyvin hyödyntää vaikka myöhemminkin omassa tulipesässä, mutta käsitelty eli maalattu tai painekyllästetty puu tulee toimittaa jäteasemalle asianmukaiseen käsittelyyn.

Jäteasemilla otetaan maksullisena jätteenä vastaan poltettavaa jätettä ja kaatopaikkajätettä. Poltettavaa jätettä ovat esimerkiksi pakkausmuovit, styroksi, likainen pahvi ja kartonki. 

Kahta kuutiota isompia jäte-eriä kierrätettävää jätettä, poltettavaa jätettä ja kaatopaikkajätettä otetaan vastaan jätehuoltokeskuksessa Ilmajoella painoon perustuvalla hinnoittelulla.

– Kaatopaikalle rakennusjätteistä menevät esimerkiksi kattohuopa, eristevillat, vinyylilankut, kipsilevy ja PVC -muovit, kuten muovimatot, -listat ja putket, Hautala kertoo.

Vaarallisia jätteitä kuten maaleja, tärpättiä, lakkaa ja asbestia otetaan maksutta vastaan jäteasemilla ohjeiden mukaisesti. Niihin voi tutustua Etapin nettisivuilla osoitteessa etappi.com.

 

Varmista jätteen päätyminen oikeaan paikkaan

 

Hautala muistuttaa myös, että käytettäessä urakoitsijaa jätteiden kuljettamiseen, on kuitenkin jätteen tuottajan vastuulla, että jäte päätyy asianmukaiseen käsittelyyn eikä esimerkiksi metsäautotien varteen. Asiakas voi pyytää kuljettajaa toimittamaan Etapille kuljetetuista jätteistä siirtokirjan, jossa näkyy vastaanottopaikka ja näin varmistua vastuun siirtymisestä jätteen käsittelijälle.

Lisätietoja: Lakeuden Etappi, ympäristöinsinööri Mirva Hautala, puh. 044 5744933

 

 

Lisätietoja: Lakeuden Etappi, ympäristöinsinööri Mirva Hautala, puh. 044 5744933